InDifferent - 150JRVRHD

Dit jaar herdenken we dat het 150 jaar geleden is dat de slavernij werd afgeschaft. De Provincie Gelderland vindt het belangrijk om dit onderwerp op scholen te belichten. Daarom hebben ze InDifferent de opdracht gegeven om samen met Cultuur Oost en Erfgoed Gelderland educatief materiaal te ontwikkelen. We willen samen kijken naar wat er in het verleden is gebeurd en wat de gevolgen daarvan zijn voor het heden. Ons doel is om jongeren bewust te maken en te streven naar een toekomst zonder ongelijkheid.

 

Dit is de video van het kick-off evenement dat we op 16 juni 2023 hebben georganiseerd voor 100 jongeren van 5 scholen uit Gelderland. 

Hier vind je links naar verschillende websites, video’s, podcasts,  platforms en andere media met de afschaffing van slavernij als thema. 

The Black Archives

Op deze pagina vind je meer informatie rondom de de poster ‘Tien keer meer geschiedenis – Verzwegen geschiedenis op school’. 

Het Tropen museum

Hier vind je creatieve activiteiten, verhalen en feestvoorwerpen passend bij het feest Keti Koti.

Keti koti lespakket

Voor de bovenbouw van het  primair onderwijs en de onderbouw van het  voortgezet onderwijs (alle niveaus)

School TV

123 video’s met als thema slavernij

Stadsarchief Rotterdam

Hier vind je alles wat Rotterdam doet aan de herdenking van 150 jaar afschaffing van de slavernij. 

Slave voyages

Cijfers over de reizen die tot slaaf gemaakten hebben gemaakt. 

Educatief materiaal downloaden

Hier kunnen jullie verschillende modules downloaden die jullie op eigen wijze kunnen gebruiken tijdens de lessen. Het materiaal is vooral geschikt voor het onderbouw van het voortgezet onderwijs, maar kan ook in de bovenbouw van toegevoegde waarde zijn.

Docentenhandleiding downloaden

Om jullie te ondersteunen bij het effectief geven van de lessen, hebben we een speciale docentenhandleiding ontwikkeld. Hierin vinden jullie handige tips om de lessen optimaal te benutten. Jullie kunnen de handleiding hier vinden:

Evaluatieformulier

We zijn erg benieuwd naar jullie mening over het lesmateriaal. We nemen jullie feedback serieus en streven ernaar om het materiaal voortdurend te verbeteren. We horen graag van jullie! Het evaluatieformulier is hier te vinden

indifferent illustraties-17

We willen jullie bedanken voor jullie interesse en we hopen dat jullie veel plezier zullen beleven aan het lesmateriaal!

Met vriendelijke groet,
Het team van 150 jaar vrijheid!?