InDifferent - 150JRVRHD

150 jaar geleden, nu en de toekomst

Dit jaar herdenken we dat het 150 jaar geleden is dat de slavernij werd afgeschaft. De Provincie Gelderland vindt het belangrijk om dit onderwerp op scholen te belichten. Daarom hebben ze InDifferent de opdracht gegeven om samen met Cultuur Oost en Erfgoed Gelderland educatief materiaal te ontwikkelen. We willen samen kijken naar wat er in het verleden is gebeurd en wat de gevolgen daarvan zijn voor het heden. Ons doel is om jongeren bewust te maken en te streven naar een toekomst zonder ongelijkheid.

 

Dit is de video van het kick-off evenement dat we op 16 juni 2023 hebben georganiseerd voor meer dan 100 jongeren van 5 scholen uit Gelderland. 

Educatief materiaal

Educatief materiaal downloaden

Hier kunnen jullie verschillende modules downloaden die jullie op eigen wijze kunnen gebruiken tijdens de lessen. Het materiaal is vooral geschikt voor het onderbouw van het voortgezet onderwijs, maar kan ook in de bovenbouw van toegevoegde waarde zijn.

Docenten- handleiding downloaden

Om jullie te ondersteunen bij het effectief geven van de lessen, hebben we een speciale docentenhandleiding ontwikkeld. Hierin vinden jullie handige tips om de lessen optimaal te benutten. Jullie kunnen de handleiding hier vinden:

Evaluatie formulieren 

We zijn erg benieuwd naar jullie mening over het lesmateriaal. We nemen jullie feedback serieus en streven ernaar om het materiaal voortdurend te verbeteren. We horen graag van jullie! We hebben een evaluatieformulier voor docenten en een voor leerlingen. Je kunt ze hier vinden.

InDifferent-Kennisbank-3

Hieronder vind je links naar verschillende media, zoals websites, video’s, podcasts, boeken, etc. die het koloniale verleden en (de afschaffing van) slavernij als thema hebben.

Heb je zelf aanvullingen of tips? Alles is welkom! Laat het ons horen via hallo@indifferent.nl!

Andere lespakketten

The Black Archives

Lespakket van The Black Archives gaat is gericht op het bevorderen van onderwijs rondom wereldgeschiedenis, verzwegen perspectieven en het aanzwengelen van een gesprek hierover op verschillende niveaus. Je kunt een poster downloaden en naar aanleiding van de poster een lespakket volgen via fawaka wereldburgerschap. 

 

Het Tropen museum

Dit lespakket van het Tropenmuseum is geschikt voor in de klas en heeft de focus op het onderwerp keti koti. Waarom wordt keti koti gevierd? Welke geschiedenis zit er achter keti koti? Moet keti koti een nationale feestdag worden? 

 

Keti koti lespakket van Rozet

Rozet maakte in samenwerking met het comité 30 juni/1 juli in Arnhem dit lespakket rondom slavernijverleden en keti koti. Het laat ook een aantal lokale verhalen zien, onder andere over Quaco en Anna van Vossenburg.

10x meer geschiedenis

Op deze pagina verschijnt steeds meer informatie rondom de publicatie “10 keer meer geschiedenis – Les-inspiratie” en bijbehorende trainingen vanuit Fawaka WereldBurgerschap voor leraren op middelbare scholen en basisscholen.

Nederland wordt beter

Wij vinden het van belang dat iedereen toegang heeft tot kennis over de gevolgen van het koloniale en slavernijverleden van Nederland, en dat iedereen begrijpt waarom het zo belangrijk is van het Sinterklaasfeest een feest voor alle Nederlanders te maken.

Keti koti lespakket

Voor de bovenbouw van het  primair onderwijs en de onderbouw van het  voortgezet onderwijs (alle niveaus)

Extra informatie over het slavernijverleden

School TV

Via deze link vind je 123 video’s met als thema slavernij

Stadsarchief Rotterdam

Dit is een uitgave van de gemeente Rotterdam over slavernijverleden, op een laagdrempelige manier vertelt + achterin een begrippenlijst.

Slave voyages

Via deze database kun je allerlei gegevens ophalen over de reis die slaafgemaakten aflegden en welke rol Europese landen daarin speelden. Je kunt ook animaties laten afspelen op basis van de database. 

 

Surinaamse school

Met meer dan 100 kunstwerken van 35 kunstenaars neemt Surinaamse School je mee langs de schilderkunst van ca. 1910 tot midden jaren 1980 en de verhalen die eraan ten grondslag liggen.

Boeken voor jongeren

Jaguarman - Raoul de Jong

Op zijn 28ste ontmoet Raoul de Jong zijn Surinaamse vader voor het eerst. Ze praten hetzelfde, bewegen hetzelfde en geloven allebei in wonderen. Dan vertelt Raouls vader hem een verhaal dat blijft hangen: een van hun voorouders, een medicijnman, kon zichzelf transformeren in een jaguar. Gegrepen door dit mysterie besluit Raoul op onderzoek te gaan in Suriname.

De reis van Syntax Bosselman – Arend van Dam

Waarom deed Nederland mee aan de slavenhandel? En hoe gaan we vandaag de dag om met dit lelijke stuk uit onze geschiedenis, dat niet meer uit te wissen valt? Arend van Dam besloot op zoek te gaan naar antwoorden op deze lastige vragen. 

Stripboek Quaco, Leven in slavernijl – Ineke Mok en Eric Heuvel

Quaco. Leven in slavernij is het eerste grote stripverhaal over het Nederlandse slavernijverleden. Quaco, de hoofdpersoon, heeft werkelijk geleefd. Hij was een Akan en kwam uit een gebied dat nu in Ghana of Ivoorkust zou liggen. Na zijn ontvoering leefde hij eerst in West-Afrika in slavernij, daarna in Suriname en Nederland. 

Artikelen

De Correspondent - Kolonialisme leeft door in het heden. Daarom is dekoloniseren belangrijk

In het archief van het Museum voor Natuurwetenschappen in Brussel liggen de resten van 297 Congolezen. 289 schedels, 8 skeletten en 12 foetussen. Leiders en strijders, naast elkaar geplaatst in houten dozen.

One world – Artikelen over de koloniale geschiedenis

OneWorld.nl is met 2 miljoen unieke bezoekers per jaar de grootste Nederlandse journalistieke website voor een eerlijke, duurzame wereld. Ons magazine verschijnt tien keer per jaar. Hier lees je allerlei artikelen over de koloniale geschiedenis. 

We willen jullie bedanken voor jullie interesse en we hopen dat jullie veel plezier zullen beleven aan het lesmateriaal!

Met vriendelijke groet,
Het team van 150 jaar vrijheid!?