Om de thema’s die InDifferent belangrijk vindt onder de aandacht te brengen houden we jaarlijks verschillende acties. Hier zie je welke acties we afgelopen jaren hebben gehouden. 

Vlak voor de start van de landelijke Week tegen Pesten lanceerde stichting InDifferent op vrijdag 24 september de campagne: “Ik discrimineer niet. En jij?” Deze week is uitgekozen omdat discriminatie kan worden beschouwd als een hardnekkige vorm van pesten. De campagne roept door middel van een petitie alle scholen op – leerlingen, docenten én schoolbesturen – om een statement te maken tegen pesten en discriminatie op school.

3 maart 2021
Rondom de verkiezingen ontstaan allerlei gesprekken onder onze jongeren. Het voelt oneerlijk dat het hun toekomst is, maar dat ze niet mogen meebeslissen. InDifferent organiseert daarom in samenwerking met Jongerenraad Renkum een actie waarbij leerlingen hun mening konden geven en mee debatteren over actuele onderwerpen. 

3 tot 9 november 2020
Voor deze week hebben we de vijf deelnemende scholen volgehangen met posters met daarop stellingen. Deze kwamen ook terug in de lessen over respect die voor de mentoren van alle klassen gemaakt was en ook heeft InDifferent zelf debatten georganiseerd. Daarnaast heeft filmmaker James Whistler een film gemaakt met daarin een spoken word van Artik. Zie de video hierboven. Lees het verslag van een leerling over de stellingen en interviews met leerlingen over respect via onderstaande knop. 

1 december 2020
Deze Paarse Vrijdag was er van alles georganiseerd, zoals een fotoactie op alle scholen. Ook was er een filmvertoning en een meet-up. 

21 tot 25 september 2020
De week van 21 tot 25 september stond in het teken van de Nationale Week tegen Pesten. InDifferent is tegen pesten en daarom hebben we deze week aangegrepen om pesten – en aanverwante onderwerpen zoals respect, verdraagzaamheid en discriminatie –  op scholen onder de aandacht te brengen.
Verder hebben we twee indrukwekkende interviews gepubliceerd van twee leerlingen met een pestverleden. Eén leerling had zelf gepest en de andere werd gepest.  Lees de interviews door op deze knop te klikken.

9 tot 13 november 2019
Iedereen heeft een eigen betekenis van respect. Voor de Week van Respect wilden we dat leerlingen gingen nadenken over wat respect voor hen betekent. Daarom hebben we allerlei stellingen op posters gezet en door school gehangen. Over deze stellingen werd in de mentorlessen gedebatteerd, er was een enquete waar alle leerlingen hun eigen antwoorden konden geven en er werden debatten georganiseerd buiten de lessen om. 

9 tot 13 september 2019
Voor de week tegen pesten wilden we alle leerlingen de kans geven om hun idee over pesten te uiten. Alle leerlingen mochten een slogan tegen pesten bedenken en indienen. Uit de vele inzendingen heeft een jury de allerbeste geselecteerd en de winnaar is Casper uit de brugklas! Met de winnende slogan is deze poster ontworpen die vanaf januari 2020 in alle lokalen van het Dorenweerd College hangt.

1 juli 2019
Van 1 juni tot 7 juli 2019 stond Arnhem weer volledig in het teken van Fashion + Design tijdens Fashion + Design Festival Arnhem (FDFA). FDFA is hét jaarlijks terugkerende stadsfestival waar mode, design, kunst en cultuur met elkaar versmelten. Het thema van dit jaar is WE ARE PEOPLE, een onderwerp dat perfect aansluit bij InDifferent. Jongeren zijn volop bezig met het ontdekken en ontwikkelen van hun identiteit. Het is dus interessant om jongeren en hun gedachten over identiteit een centrale plaats in het FDFA te geven. Daarom exposeert InDifferent het werk van 300 leerlingen die op hun eigen wijze uiting geven aan hun identiteit. Dit doen ze door hun eigen silhouet te tekenen en hier overheen teksten te schrijven over wat hen bezig houdt. 

19 april 2018
Dinsdag 19 april was de Dag tegen pesten. Op deze dag deelde InDifferent in de pauzes ansichtkaarten uit waarmee jij in real-life kan laten zien dat jij positiviteit verspreidt in plaats van haat. Haal hem op bij de stand, vul hem in, en geef hem weg.

9 november 2018
Voor de week van respect had InDifferent een uitgebreid programma georganiseerd, met onder andere:
– posters met stellingen door d ehele school
– lesmateriaal waarin over deze stellingen gedebatteerd kon worden
– een enquete waar iedereen zijn mening kon geven over de stellingen
– een filmavond met vier films die te maken hebben met het thema respect, waaruit bezoekers konden kiezen. 
Het was een groot succes wat heeft geresulteerd in meer dan 50 nieuwe aanmeldingen. 

14 december 2018
Op 14 december zijn meerdere leerlingen die actief betrokken zijn bij InDifferent het Dorenweerd College rond gegaan om handtekeningen te verzamelen voor de petitie
Schelden met pot, homo, lesbo, flikker, nicht, faggot of gay is niet OK. De hele dag hebben ze leerlingen aangesproken, zijn ze met hen in gesprek gegaan en hebben ze veel leerlingen ervan overtuigd de petitie te tekenen. De leerlingen wisten van deze actie omdat de hele school vol hing met honderden posters met deze tekst erop. Aan het einde van de dag bleek dat ze dit in grote getale hadden gedaan: meer dan 60% van de leerlingen heeft de petitie getekend! De petitie is vervolgens afgegeven aan directeur Mr. Maessen. Hij deelde een paar weken later mee dat er door de schoolleiding over de petitie was gesproken en dat was besloten mee te werken. Dat betekent dat als docenten horen dat er met gay-gerelateerde woorden wordt gescholden,  zij aan de klas gaan uitleggen waarom dat kwetsend kan zijn. Hij vertelde ook dat dit niet alleen voor deze scheldwoorden geldt, maar ook voor ziektes, afkomst etc. Een mooi resultaat!

18 december 2017
De leerlingen van het Dorenweerd College zijn enthousiast, een tekendocent met een heldere visie over diversiteit, inclusie en respect is ook present, de plannen liggen er… maar hoe ga je dat aan de rest van de school (en daarna de wereld) laten zien? Nou gewoon, met een grootschalige campagne die er professioneel en overtuigend uitziet met daarin veel verschillende leerlingen van het Dorenweerd College aan het woord om te laten zien dat ze diversiteit steunen. 

En zo kwam er korte film die op de website en op alle tv-schermen op school vertoond kon worden, ondersteund door een bijbehorende posteractie. Doel van de campagne: na deze dag weet iedereen op het Dorenweerd College van het bestaan van InDifferent, waar ze voor staan en dat ze er voor de leerlingen zijn. 

De campagne kreeg de naam “jezelf kunnen zijn” want daar staat InDifferent voor: je mag zijn wie je bent en je hoeft je niet aan te passen om erbij te horen. 

Er zijn uiteindelijk vijftig verschillende leerlingen van het Dorenweerd College op de foto gezet. Jong en oud, meisje en jongen, gay en straight, etc. Hoe diverser, hoe beter. Vervolgens hebben al die vijftig leerlingen zelf een quote over diversiteit bedacht om op hun poster te zetten. Deze posters zijn opgehangen en samen met de release van de korte film heeft het InDifferent een spetterende start opgeleverd!