PAARSE VRIJDAG 2020

11 december 2020

Naast Black Friday en Cyber Monday was er nóg een hele belangrijke dag in december 2020, namelijk Paarse Vrijdag!  Paarse Vrijdag is een dag waarop scholieren, studenten en docenten door het dragen van de kleur paars op school hun solidariteit kunnen tonen met LGBTIQ+ ers, waar ook ter wereld. In Nederland wordt de dag sinds 2010 ieder jaar op de tweede vrijdag van december gehouden en dat was in 2020 op vrijdag 11 december. Het was voor het eerst dat InDifferent op maar liefst vijf scholen tegelijk Paarse Vrijdag vierde. En dat was een geweldig succes!

Om deze Paarse Vrijdag zo veel mogelijk kracht bij te zetten had InDifferent een aantal activiteiten georganiseerd voor de deelnemende scholen: 
– Film in Focus Filmtheater met een thema die aansluit bij het thema van Paarse Vrijdag.
– Photobooth (selfies maken met de #Indifferentpaarsevrijdag en posten op Instagram)
– Dorenweerd College een InDifferent café (voor alle betrokken scholen).
– Podcast via ArnhemLive.nl waarin verschillende leerlingen vertellen over hun ervaringen als LHBTIQ-er en wat dat betekent in hun dagelijkse leven.
Naast deze activiteiten hebben de verschillende scholen ook zelf actie ondernomen en flink wat activiteiten georganiseerd

De Arnhemse pers heeft dit evenement ook opgepakt. Zo heeft Elmar Noteboom op de radio in het ochtendprogramma iets verteld over deze dag, waarom het gevierd wordt en wat er te doen was. ‘s Middags kwam TV Gelderland nog op bezoek om een reportage te maken over Paarse Vrijdag. Bekijk dit via onderstaande knop.

WEEK VOOR RESPECT 2020

Van 9 tot 13 november 2020

Deze week staat Nederland in het teken van respect. Het doel is om jongeren te inspireren om na te denken over wat respect voor hen betekent. En om ze te activeren om bij te dragen aan een respectvolle samenleving waarin iedereen zich thuis voelt. Dit leidt tot een veilige sfeer in de klas tot een respectvolle samenleving met betrokken burgers die openstaan voor elkaar en elkaar respecteren zoals ze zijn.

Voor deze week hebben we de vijf deelnemende scholen volgehangen met posters met daarop stellingen. Deze kwamen ook terug in de lessen over respect die voor de mentoren van alle klassen gemaakt was en ook heeft InDifferent zelf debatten georganiseerd. Daarnaast heeft filmmaker James Whistler een film gemaakt met daarin een spoken word van Artik. Zie de video hieronder. Lees het verslag van een leerling over de stellingen en interviews met leerlingen over respect via onderstaande knop. 

WEEK TEGEN PESTEN 2020

De week van 21 tot 25 september stond in het teken van de Nationale Week tegen Pesten. InDifferent is tegen pesten en daarom hebben we deze week aangegrepen om pesten – en aanverwante onderwerpen zoals respect, verdraagzaamheid en discriminatie –  op scholen onder de aandacht te brengen.
Verder hebben we twee indrukwekkende interviews gepubliceerd van twee leerlingen met een pestverleden. Eén leerling had zelf gepest en de andere werd gepest.  Lees de interviews door op deze knop te klikken.

WE ARE PEOPLE EXPOSITIE 2019

Van 1 juni tot 7 juli 2019 stond Arnhem weer volledig in het teken van Fashion + Design tijdens Fashion + Design Festival Arnhem (FDFA). FDFA is hét jaarlijks terugkerende stadsfestival waar mode, design, kunst en cultuur met elkaar versmelten. Het thema van dit jaar is WE ARE PEOPLE, een onderwerp dat perfect aansluit bij InDifferent. Jongeren zijn volop bezig met het ontdekken en ontwikkelen van hun identiteit. Het is dus interessant om jongeren en hun gedachten over identiteit een centrale plaats in het FDFA te geven. Daarom exposeert InDifferent het werk van 300 leerlingen die op hun eigen wijze uiting geven aan hun identiteit. Dit doen ze door hun eigen silhouet te tekenen en hier overheen teksten te schrijven over wat hen bezig houdt. 

WEEK TEGEN PESTEN 2019

Voor de week tegen pesten wilden we alle leerlingen de kans geven om hun idee over pesten te uiten. Alle leerlingen mochten een slogan tegen pesten bedenken en indienen. Uit de vele inzendingen heeft een jury de allerbeste geselecteerd en de winnaar is Casper uit de brugklas! Met de winnende slogan is deze poster ontworpen die vanaf januari 2020 in alle lokalen van het Dorenweerd College hangt.

WEEK VAN RESPECT 2019

Iedereen heeft een eigen betekenis van respect. Voor de Week van Respect wilden we dat leerlingen gingen nadenken over wat respect voor hen betekent. Daarom hebben we allerlei stellingen op posters gezet en door school gehangen. Over deze stellingen werd in de mentorlessen gedebatteerd, er was een enquete waar alle leerlingen hun eigen antwoorden konden geven en er werden debatten georganiseerd buiten de lessen om. 

PETITIE TEGEN SCHELDEN

14 december 2018

Op 14 december zijn meerdere leerlingen die actief betrokken zijn bij InDifferent het Dorenweerd College rond gegaan om handtekeningen te verzamelen voor de petitie Schelden met pot, homo, lesbo, flikker, nicht, faggot of gay is niet OK. De hele dag hebben ze leerlingen aangesproken, zijn ze met hen in gesprek gegaan en hebben ze veel leerlingen ervan overtuigd de petitie te tekenen. De leerlingen wisten van deze actie omdat de hele school vol hing met honderden posters met deze tekst erop. Aan het einde van de dag bleek dat ze dit in grote getale hadden gedaan: meer dan 60% van de leerlingen heeft de petitie getekend! De petitie is vervolgens afgegeven aan directeur Mr. Maessen. Hij deelde een paar weken later mee dat er door de schoolleiding over de petitie was gesproken en dat was besloten mee te werken. Dat betekent dat als docenten horen dat er met gay-gerelateerde woorden wordt gescholden,  zij aan de klas gaan uitleggen waarom dat kwetsend kan zijn. Hij vertelde ook dat dit niet alleen voor deze scheldwoorden geldt, maar ook voor ziektes, afkomst etc. Een mooi resultaat!

DAG TEGEN PESTEN 2018

Pesten, het gebeurt nog steeds. Zowel online als in het echt. Slachtoffers van pestgedrag kunnen hier lang en veel last van hebben. InDifferent is tegen pesten. 
Gelukkig zijn er ook veel positieve veranderingen  gaande en wordt sociale media niet alleen gebruikt om te haten, kijk maar eens onder de gemiddelde Insta-post.

Dinsdag 19 april is de Dag Tegen Pesten. Op deze dag deelt InDifferent in de pauzes ansichtkaarten uit waarmee jij in real-life kan laten zien dat jij positiviteit verspreidt in plaats van haat. Haal hem op bij de stand, vul hem in, en geef hem weg.

Spread love not hate!

DE START VAN INDIFFERENT

18 december 2017

De leerlingen van het Dorenweerd College zijn enthousiast, een tekendocent met een heldere visie over diversiteit, inclusie en respect is ook present, de plannen liggen er… maar hoe ga je dat aan de rest van de school (en daarna de wereld) laten zien? Nou gewoon, met een grootschalige campagne die er professioneel en overtuigend uitziet met daarin veel verschillende leerlingen van het Dorenweerd College aan het woord om te laten zien dat ze diversiteit steunen. 

En zo kwam er korte film die op de website en op alle tv-schermen op school vertoond kon worden, ondersteund door een bijbehorende posteractie. Doel van de campagne: na deze dag weet iedereen op het Dorenweerd College van het bestaan van InDifferent, waar ze voor staan en dat ze er voor de leerlingen zijn.  De campagne kreeg de naam “jezelf kunnen zijn” want daar staat InDifferent voor: je mag zijn wie je bent en je hoeft je niet aan te passen om erbij te horen. 

Er zijn uiteindelijk vijftig verschillende leerlingen van het Dorenweerd College op de foto gezet. Jong en oud, meisje en jongen, gay en straight, etc. Hoe diverser, hoe beter. Vervolgens hebben al die vijftig leerlingen zelf een quote over diversiteit bedacht om op hun poster te zetten. Deze posters zijn opgehangen en samen met de release van de korte film heeft het InDifferent een spetterende start opgeleverd!