PAARSE VRIJDAG 2020

11 december 2020

Het was voor het eerst dat InDifferent op maar liefst vijf scholen tegelijk Paarse Vrijdag vierde. En dat was een geweldig succes! Binnenkort meer hierover!

WEEK VOOR RESPECT 2020

Van 9 tot 13 november 2020

Deze week staat Nederland in het teken van respect. Het doel 
is om jongeren te inspireren om na te denken over wat respect voor hen betekent. En om ze te activeren om bij te dragen aan een respectvolle samenleving waarin iedereen zich thuis voelt. Dit leidt tot een veilige sfeer in de klas tot een respectvolle samenleving met betrokken burgers die openstaan voor elkaar en elkaar respecteren zoals ze zijn.
Het doel van de Week van Respect is jongeren inspireren om na te denken over wat respect voor hen betekent. En om ze te activeren om bij te dragen aan een respectvolle samenleving waarin iedereen zich thuis voelt. Dit leidt tot een veilige sfeer in de klas tot een respectvolle samenleving met betrokken burgers die openstaan voor elkaar en elkaar respecteren zoals ze zijn.

Voor de Week voor Respect hebben we de vijf deelnemende scholen volgehangen met posters met daarop stellingen. Deze kwamen ook terug in de lessen over respect die voor de mentoren van alle klassen gemaakt was en ook heeft InDifferent zelf debatten georganiseerd. Daarnaast heeft filmmaker James Whistler een film gemaakt met daarin een spoken word van Artik. Zie de stellingen hierboven en de video hieronder. 

WEEK TEGEN PESTEN 2020

De week van 21 tot 25 september stond in het teken van de Nationale Week tegen Pesten. InDifferent is tegen pesten en daarom hebben we deze week aangegrepen om pesten – en aanverwante onderwerpen zoals respect, verdraagzaamheid en discriminatie –  op scholen onder de aandacht te brengen.
Verder hebben we twee indrukwekkende interviews gepubliceerd van twee leerlingen met een pestverleden. Eén leerling had zelf gepest en de andere werd gepest. 

WE ARE PEOPLE EXPOSITIE 2019

Van 1 juni tot 7 juli 2019 stond Arnhem weer volledig in het teken van Fashion + Design tijdens Fashion + Design Festival Arnhem (FDFA). FDFA is hét jaarlijks terugkerende stadsfestival waar mode, design, kunst en cultuur met elkaar versmelten. Het thema van dit jaar is WE ARE PEOPLE, een onderwerp dat perfect aansluit bij InDifferent. Jongeren zijn volop bezig met het ontdekken en ontwikkelen van hun identiteit. Het is dus interessant om jongeren en hun gedachten over identiteit een centrale plaats in het FDFA te geven. Daarom exposeert InDifferent het werk van 300 leerlingen die op hun eigen wijze uiting geven aan hun identiteit. Dit doen ze door hun eigen silhouet te tekenen en hier overheen teksten te schrijven over wat hen bezig houdt. 

WEEK TEGEN PESTEN 2019

Voor de week tegen pesten wilden we alle leerlingen de kans geven om hun idee over pesten te uiten. Alle leerlingen mochten een slogan tegen pesten bedenken en indienen. Uit de vele inzendingen heeft een jury de allerbeste geselecteerd en de winnaar is Casper uit de brugklas! Met de winnende slogan is deze poster ontworpen die vanaf januari 2020 in alle lokalen van het Dorenweerd College hangt.

WEEK VAN RESPECT 2019

Iedereen heeft een eigen betekenis van respect. Voor de Week van Respect wilden we dat leerlingen gingen nadenken over wat respect voor hen betekent. Daarom hebben we allerlei stellingen op posters gezet en door school gehangen. Over deze stellingen werd in de mentorlessen gedebatteerd, er was een enquete waar alle leerlingen hun eigen antwoorden konden geven en er werden debatten georganiseerd buiten de lessen om. 

PETITIE TEGEN SCHELDEN

Schelden met pot, homo, lesbo, flikker, nicht, faggot of gay is niet OK
Door Niek uit VWO 3- 14 maart 2018

“Homo!” “Doe niet zo gay, man!” “Doe niet zo raar! Je bent toch geen homo?” De kans dat jij dit dagelijks door de gangen van je school hoort is groot. Veel kinderen die met deze woorden schelden vinden dat het niet erg is, omdat ze niet echt ‘homo’ zeggen te bedoelen. Wij als InDifferent denken daar anders over. Misschien bedoel je er niks verkeerds mee, maar bij homoseksuele leerlingen komt het wel net zo hard aan. Omdat wij willen dat dit schelden stopt, gingen wij de school rond met een petitie. Dit deden wij (hoe toepasselijk) op vrijdag 14 december 2018. Paarse Vrijdag!

Schelden met gay-gerelateerde woorden
Maar wat is nou PRECIES het probleem met het gebruiken van deze scheldwoorden? Ik vergelijk het met een trap in je maag. Stel je voor dat ik jou een hele harde trap in je maag geef. Dat doet natuurlijk pijn! Heel veel pijn! Wat nou als ik tegen jou zeg dat die trap niet bedoeld is als een trap? Doen die trappen dat minder pijn? Nee! Natuurlijk niet! Die trappen komen nog steeds net zo hard aan. 
Dit is exact hetzelfde als wanneer je scheldt met dit soort woorden tegen homoseksuele leerlingen. Dit geldt tenminste voor mij, maar ik denk dat dit voor meerdere homoseksuele mensen geldt.

Paarse Vrijdag
Paarse Vrijdag is een nationale dag waarop er gevierd wordt dat er diversiteit is als het gaat om geaardheden. De afgelopen ‘Paarse Vrijdag’ was op vrijdag 14 december 2018. D-Day. DE dag waarop wij met de petitie door onze school gingen. Alle InDifferent leden kregen een shirtje, een petitie en een pen halen. De hele dag konden ze andere kinderen aanspreken en ze dan overtuigen om de petitie te tekenen. Ik ging zelf ook door de school. Eerst dacht ik dat het super eng zou zijn om random leerlingen aan te spreken en aan te sporen mee te helpen, maar toen ik één leerling aansprak begon er bijna een rij te ontstaan van leerlingen die ook hun handtekening wilden zetten. Ik merkte dat dat mij in een positieve zin erg raakte. Niet alleen omdat ik nu geen kinderen meer hoefde aan te spreken, maar vooral omdat ik niet verwacht had dat er zoveel kinderen achter deze stelling zouden staan. En het is ons gelukt. Meer dan 60% van de school heeft de petitie getekend. Hier waren wij natuurlijk super blij mee, dus met een voldaan gevoel gingen we weer naar huis. Zeker de leukste schooldag van het jaar!

Niet alleen voor gay-gerelateerde scheldwoorden
Een paar weken na Paarse Vrijdag kwam onze directeur Mr. Maessen naar InDifferent toe. Hij had alle petities in z’n handen en hij wilde iets delen met ons. Spannend. Wat gaat Mr. Maessen zeggen over de petitie. Toen vertelde hij ons dat er door de schoolleiding over de petitie is gesproken en dat was besloten mee te werken. Als vanaf nu docenten horen dat er met gay-gerelateerde woorden gescholden wordt, is het de bedoeling dat zij aan de klas gaan uitleggen waarom dat echt niet goed is. Hij vertelde ook dat dit niet alleen voor deze scheldwoorden geldt, maar ook voor ziektes, afkomst etc. Alle scheldwoorden waar je groepen mensen mee kwetst. Yeah! Twee vliegen in één klap. Hier waren wij natuurlijk super blij mee!

Wat wij gehoopt hadden is dus gebeurt en hoe mooi is het dat dat breder is getrokken. Beter kon het niet worden. Wij waren blij! En hoe zit het bij jou? Denk jij nu ook twee keer na voordat jij met dit soort woorden scheldt?

 

DAG TEGEN PESTEN 2018

Pesten, het gebeurt nog steeds. Zowel online als in het echt. Slachtoffers van pestgedrag kunnen hier lang en veel last van hebben. InDifferent is tegen pesten. 
Gelukkig zijn er ook veel positieve veranderingen  gaande en wordt sociale media niet alleen gebruikt om te haten, kijk maar eens onder de gemiddelde Insta-post.

Dinsdag 19 april is de Dag Tegen Pesten. Op deze dag deelt InDifferent in de pauzes ansichtkaarten uit waarmee jij in real-life kan laten zien dat jij positiviteit verspreidt in plaats van haat. Haal hem op bij de stand, vul hem in, en geef hem weg.

Spread love not hate!

DE START VAN INDIFFERENT

18 december 2017
Door Jort uit VWO6

Hoe nu InDifferent op school introduceren? Dat was de vraag waar Elmar en ik mee kampten. Aangezien heel bescheiden je entree maken op een school met veel leerlingen natuurlijk niets uithaalt besloten we het groots aan te pakken. We wilden een grootschalige reclamecampagne, die er professioneel en overtuigend uitziet. Met daarin veel verschillende leerlingen van onze eigen school, om te laten zien dat er veel leerlingen zijn die diversiteit steunen.

Er moest een mooie korte film komen voor de website en op alle tv-schermen op school en een bijbehorende overweldigende posteractie. De leerlingen moesten weten van ons bestaan, waar we voor staan en dat we er voor ze zijn. Vandaar kreeg de campagne als onderliggende gedachte dat “jezelf kunnen zijn” heel belangrijk is. Want als je niet jezelf bent, dan ben je nooit uniek.

Juist dat wat jou uniek maakt wilden we benadrukken, dat is namelijk de boodschap die InDifferent wil uitzenden. Je mag zijn wie je bent en je hoeft je niet aan te passen om erbij te horen. 

Dat wij dat vinden werd via de video dus wel duidelijk. Maar het is voor een individu natuurlijk ook heel fijn als je weet dat de school er zo over denkt. Dat wilden we benadrukken met de posteractie.

We hebben vijftig verschillende leerlingen van het Dorenweerd College op de foto gezet. Jong en oud, meisje en jongen, gay en straight, etc. Hoe diverser, hoe beter.

 Vervolgens hebben al die vijftig leerlingen zelf een quote over diversiteit bedacht om op hun poster te zetten. We hebben op een vrijdagmiddag, nadat alle leerlingen al naar huis waren in totaal vijfhonderd posters opgehangen in de school.

Toen iedereen maandagochtend op school kwam, hing de hele school vol met posters! Omdat het zo veel verschillende leerlingen waren gaf het echt het gevoel alsof de hele school pro-diversiteit was. Dit leverde een heel mooi beeld op en was ook echt een duidelijk intrede van InDifferent binnen het Dorenweerd College. 

Sinds dat moment zijn we ontzettend gegroeid, qua leden, qua ervaring en qua kennis. Er kan nog zoveel moois uit deze groep mensen komen. Daarom ben ik ontzettend trots dat ik mee heb mogen helpen bij de geboorte van InDifferent. Ik hoop dat er nog vele mooie acties gehouden mogen worden.

Bekijk hieronder de video die bij deze actie is gemaakt. 
Lees het artikel dat over deze actie op Leraar.nl is verschenen hieronder