DE WEEK VAN RESPECT

Door Tim L. uit klas 2 vwo

In de week van respect hebben wij een aantal dingen gedaan waar ik iets over ga vertellen:

1. De posters in school

In de week van respect hebben wij posters ontworpen om in de school op te hangen. Daarop stonden vragen over respect, zoals:

  • Moet je respect verdienen?
  • Is respect belangrijk?
  • Waarmee verdien je respect?
  • En nog andere vragen!

Als de leerlingen de posters zagen wilden we dat ze bij zichzelf gingen nadenken over hoe zou ik zelf behandeld willen worden.Het is natuurlijk niet mogelijk om een hele middelbare school te laten nadenken over dit soort standpunten, maar we hoopten wel op een groot deel. Uiteindelijk hebben we het gevoel gehad dat de posters best veel zin hebben gehad en we toch iets hebben gedaan aan het geven van respect in onze school.

2. De presentaties over respect

We hebben als indifferent presentaties aan de 1e en 2de klas gegeven en de vragen op de posters besproken. We hebben ons meer gericht op de 1e en 2de klassers, omdat zij daar echt wat van opsteken en iets mee gaan doen.

Het is natuurlijk geen makkelijk onderwerp, maar er kwamen veel goede antwoorden!

Ook hebben we de docenten de presentatie gegeven met de vragen, zodat ze deze in de mentorles konden bespreken. Niet alle docenten hebben de presentatie besproken, maar voor ons is elke klas die hem wel heeft besproken natuurlijk een succes!

Bij ons in de les werd de presentatie ook gegeven. Ik vond de presentatie leuk, vooral omdat je veel persoonlijke dingen van elkaar komt te weten, waardoor je haar/hem nog meer respect kan geven.

3. De filmavond en het eten

Aan het einde van de week van respect was de filmavond en het gezamenlijk eten. Dat was zelf gemaakt door een aantal leerlingen van InDifferent.Dat was natuurlijk de klapper van de week. Alle leerlingen konden naar de filmavond toekomen om films die te maken hebben met respect te bekijken.

 

De volgende films werden gedraaid:

 

1. Love Simon: die gaat over een jongen die op jongens valt en die daar gepest mee word. Dit terwijl iedereen gelijk is en je homo’s en lesbiennes net zo veel moet respecteren als andere mensen.

 

2. Hairspray: het gaat over een te dik meisje die heel goed kan dansen maar, niet mag dansen van de mensen om haar heen. Dit omdat ze ‘te dik is’ wat ik natuurlijk niet begrijp. Ook al is iemand te dik, je moet een persoon evenveel kansen en respect geven als anderen

 

3. Moonlight: de film gaat over een verhaal waarin een man de hoofdrol speelt. Het verhaal word in 3 delen uitgelegd, zijn homoseksualiteit, zijn seksuele geaardheid en hoe hij een plaats in de wereld kan krijgen. Hij is vroeger veel gepest en wil dat voorkomen bij een jongetje genaamd Juan.

 

4. Trans America: gaat over een transgender die over een week de operatie aangaat om een vrouw te worden. Dat word opgehouden, omdat ze een zoon blijkt te hebben die in de gevangenis zit. Haar zoon die ze voor het eerst ontmoet respecteert haar niet, omdat ze transseksueel is, maar uiteindelijk heeft hij er spijt van en zet alles recht.

 

Voor de filmavond gingen veel mensen van indifferent samen eten op school. Er werd lekker veel gekletst en gegeten. Met indifferent hebben we vaker van dit soort bijeenkomsten, waar we discussiëren over standpunten en nadenken over de toekomst.

Aanbevolen posts