DEBATTEN

InDifferent houdt debatten, want we verschillen allemaal van mening maar moeten toch met elkaar samenleven. En de manier om dat te doen is met elkaar te praten en naar elkaar te luisteren, zodat er begrip kan ontstaan. 

29 november 2018

Johan Derksen heeft zich de afgelopen dagen niet populair gemaakt bij veel mensen, en voor een groot deel de homo-gemeenschap. Vorige week maandag kwam in Veronica Inside een brief ter sprake van twee jongens die meer aandacht wilde voor de aanwezige homofobie in de voetbalwereld. De reactie van Derksen dat homo’s tegen een grapje moeten kunnen schoot bij velen in het verkeerde keelgat. Een uitzending later wordt het onderwerp weer besproken en vertelt Johan dat ‘we moeten ophouden met dat het zo moeilijk is om uit de kast te komen, en dat iemand met een beetje karakter daar voor uit komt‘. En zo werd de hashtag #SorryJohan geboren.

Leden van InDIfferent waren furieus over deze uitspraken en we besloten om erover in debat te gaan met elkaar. Het was een heel mooie debat en na afloop zijn we benaderd door Leraar.nl, we hebben hierover een interview gegeven en er is een artikel over geschreven. 

19 november 2018

Sinterklaas was weer in het land en in de groepsapp ontstond een heftige discussie over zwarte Piet. De meeste leerlingen waren tegen, sommigen voor. Maar de discussie werd fel en toen besloot Elmar om hierover in debat te gaan. Het werd volgens hem het mooiste debat dat hij ooit had bijgewoond, omdat er goede arumenten boven tafel kwamen, er goed naar elkaar werd geluisterd, men rustig bleef ondanks best hoog oplopende emoties. Er was geen duidelijke uitkomst, maar het was wel een mooi voorbeeld van hoe het in de samenleving zou kunnen en eigenlijk zou moeten gaan: mensen die met elkaar in gesprek gaan over hun onenigheden en hier in alle redelijk van verschillende kanten naar kunnen kijken. Een geslaagd debat!