FILMS

InDifferent organiseert met regelmaat filmvertoningen, van films met onderwerpen die aansluiten bij InDifferent. Soms op school, soms in het filmhuis in Arnhem, met na afloop een nagesprek. Hieronder vind je blogs die zijn geschreven door leerlingen. 

Een scene uit de film The miseducation of Cameron Post

The miseducation of Cameron Post

Op 18 december organiseerden InDifferent en Focus Arnhem een filmavond in het kader van Movies that Matter On Tour. Dit is een landelijk film-en-debat-programma waarin mensenrechtenkwesties centraal staan. Deze avond was dat homoseksualiteit en hoe hierop door de omgeving wordt gereageerd.  

Door Jasper Hoogeslag op 19 december 2019

De avond werd afgetrapt met de film The miseducation of Cameron Post. De hoofdpersoon is Cameron Post, een meisje dat wordt betrapt wanneer ze met een vriendin zoent. Om haar van haar homoseksuele gevoelens af te helpen, wordt Cameron door haar pleegouders naar een instituut gestuurd, waar ze aan psychotherapie, discipline en andere twijfelachtige methoden wordt onderworpen. Hier ontmoet ze andere ‘outcasts’ en ziet ze hoe iedereen op een andere manier onderdrukt wordt en hieraan onderdoor gaan. 

De film speelt zich af in de jaren 90, toen homoseksualiteit in de samenleving over het algemeen minder geaccepteerd werd dan nu. Maar hoe staat het nu met de acceptatie van homoseksualiteit en hoe was dat nog langer geleden? Zit er verbetering in de acceptatie? Om hierop in te gaan was er na afloop van de film een gesprek met Ditte van 82 jaar en Madelief van 15 jaar, die beide op jonge leeftijd hun homoseksualiteit ontdekten. 

Ditte vertelde dat homoseksualiteit in haar jonge jaren absoluut niet geaccepteerd werd en zelfs als een ziekte werd gezien. Daarom onderdrukte zij haar gevoelens en ze leefde met het idee niet normaal te zijn. De ervaringen die ze deelde waren pijnlijk en gaven blijk van een moeizaam leven met een groot geheim. Pas op latere leeftijd durfde Ditte openlijk voor haar homoseksualiteit uit te komen en leerde ze gelukkig te zijn met haar identiteit en dat er niets mis met haar is. Het was zeer indrukwekkend om haar verhaal te horen.

Voor Madelief was de situatie heel anders. Omdat in haar familie en omgeving homoseksualiteit gewoon wordt geaccepteerd, was haar coming out een stuk aangenamer. 

Vervolgens ging het gesprek over InDifferent. Deze groep komt op voor een veilige omgeving op school en zorgt door activiteiten en acties dat deze onderwerpen aan bod komen. Niet alleen voor homoseksuele leerlingen, maar iedereen moet op school de vrijheid hebben om de eigen identiteit te ontdekken en ontwikkelen, zonder het gevaar te worden buitengesloten, gediscrimineerd of erger. 

Elmar kwam hierover vertellen, samen met een aantal InDifferent leden die allemaal met homoseksualiteit te maken hebben, namelijk Niek, Daniëlle en Silke. Volgens de jongeren is de sfeer op school door de komst van InDifferent behoorlijk verbeterd. Hun verhalen waren verschillend maar hun ideeën kwamen op hetzelfde neer: ondanks dat het nu veel meer geaccepteerd is om bi- of homoseksueel te zijn, blijft het voor veel jongeren en op veel plekken moeilijk om hiervoor openlijk uit te komen. Niet alle plekken zijn veilig, zolang er nog steeds mensen in elkaar worden geslagen vanwege hun seksualiteit en sommige ouders hun kind liever in een heteroseksuele relatie zien.

Acceptatie van homoseksualiteit is dus op de goede weg maar nog niet helemaal waar het wezen moet. Er is dus nog werk te doen en InDifferent zet zich daarvoor in.

Een scene uit de film Eighth grade

Eighth grade

Door Jort H uit klas vwo 2 op 5 juni 2019

InDifferent heeft een filmavond georganiseerd! 
Je kon hier naartoe voor maar 1 euro. Uiteraard was het een film die aansluit bij ons doel. De film die we namelijk gingen kijken was Eighth Grade, die ging over een meisje dat nogal onzeker en verlegen is, maar zich op internet voordoet alsof ze erg populair is. Hier geeft ze tips over en die plaatst ze op YouTube.

Op de filmavond zijn veel mensen af gekomen, iets van 50 mensen. De avond werd gepresenteerd door Artik. 

Toen de film was afgelopen werden vier leerlingen van InDifferent geïnterviewd door Artik. Hij vroeg bijvoorbeeld of de leerlingen dingen uit de film herkennen, zoals je onzeker voelen, problemen voor je ouders verzwijgen en omgaan met social media.

Het was een geslaagde avond voor ons, het was namelijk erg gezellig met iedereen en we hebben weer meer publiek bereikt!

Na afloop van de film was een zaalgesprek
Artik interviewde enkele leerlingen en Elmar

Filmavond met vier films

Door Tim K uit vwo 2 op 19 november 2017

InDifferent organiseert activiteiten zoals de InDifferent Filmavond. Op de InDifferent Filmavond, begin dit jaar, werden films gedraaid die in het thema van InDifferent staan. Er werden films als Moonlight en Hairspray gedraaid. Ook was de film Love Simon te zien! Voor de InDifferent Filmavond begon, waren de leden te vinden in de docentenkamer en werd er gepraat en gelachen. We hebben met zijn allen gegeten en het was super gezellig! De kaartjes waren €1,- en dan kreeg je er een snack en drankje bij, de refill was gratis! Het was super geslaagd en er kwamen veel nieuwe leden bij omdat je je ook kon inschrijven bij InDifferent!

Als je zelf wil ervaren hoe het is om deel uit te maken van InDifferent meld je dan nu aan!

The Breakfast club

Door Emel P uit mavo 2 op 16 maart 2019

Vrijdag 15 februari 2019 was er voor alle InDifferent leden een filmavond, er was drinken en snacks en we mochten zelf snacks meenemen, het was natuurlijk heel erg gezellig, de sfeer was geweldig, we keken de film’’ The Breakfast Club. Ik ben blij dat ik er bij was.