In 2017 is op het Dorenweerd College op initiatief van leerlingen en onder leiding van tekendocent Elmar Noteboom een community ontstaan die zich InDifferent heeft genoemd. Zij vonden dat de school niet inclusief was, dat leerlingen buitengesloten werden omdat ze ‘anders’ zijn dan de norm. Ze besloten hier iets aan te doen en organiseerden acties en activiteiten om belangrijke thema’s bespreekbaar te maken en het bewustzijn op school te vergroten. Dit sloeg aan, binnen een jaar bestond de community uit meer dan honderd leerlingen en was InDifferent uitgegroeid tot een integraal onderdeel van de school. Leerlingen, docenten, ouders en de schoolleiding merkten dat de cultuur op school positief was veranderd. InDifferent startte ook op andere scholen en werd een stichting. De gemeente Arnhem heeft in 2020 een motie aangenomen waarmee ze het belang van InDifferent ondersteunen. Oprichter Elmar Noteboom is voor zijn inzet en missie voor inclusie, diversiteit en respect benoemd tot de Arnhemse Held van 2020.
Momenteel is InDifferent actief op verschillende scholen in de regio Arnhem en een school in Venray en dat aantal is groeiende. Scholen en culturele instellingen weten ons te vinden en willen graag met ons samenwerken. We hebben inmiddels een uitgebreid netwerk opgebouwd.
Schooljaar 2021 -2022 wordt InDifferent tijdens verschillende activiteiten gevolgd door een filmcrew voor de totstandkoming van een documentaire. Deze wordt gemaakt door Maaike Broos. Het doel van deze documentaire is om het belang te laten zien van aandacht voor persoonlijke en sociale ontwikkeling op school en wat de positieve invloed is voor zowel individuele jongeren als de totale sfeer in de school. We zijn de afgelopen maanden enorm uitgebreid, hebben een geheel nieuw team van sterke, gedreven en ervaren professionals en een nieuw bestuur.
In een paar jaar tijd zijn we ver gekomen, InDifferent is van een klein groepje uitgegroeid naar een beweging met honderden leerlingen op verschillende scholen. En we zijn nog lang niet uitgegroeid. hier volgen onze doelen voor de komende jaren.
Doel 1 Alle VO scholen in Arnhem
We geloven sterk in samenwerken in een regio, gemeente of stad. De afgelopen jaren hebben laten zien dat door de krachten van scholen, culturele instellingen en de lokale overheid te bundelen, een regionale community kan ontstaan waar alle deelnemende partijen van profiteren. Daarom is ons eerste doel om op alle VO scholen in de gemeente Arnhem van start te gaan. We hopen dit uiterlijk schooljaar 2024-2025 te realiseren.
Doel 2 Seksuele voorlichting
Een belangrijk project is onze voorlichting seksuele gezondheid. Vorig schooljaar zijn we gestart we met enkele VO scholen, een MBO en HBO. Momenteel zijn we bezig uit te breiden op meer scholen.
Doel 3 Alle scholen in Arnhem
Wij hopen op alle Arnhemse scholen de workshop seksuele voorlichting te geven, dus het PO, VO, MBO en HBO.
Doel 4 Scholen buiten de regio
Om ook scholen buiten de regio te kunnen ondersteunen, iets waar groeiende vraag naar is, heeft InDifferent het aanbod aangepast. Momenteel zijn we werkzaam op twee scholen die buiten de regio liggen, het Raaijland College in Venray en het Christelijk Lyceum Veenendaal. Op den duur zullen we andere scholen buiten de regio aannemen. Verschillende scholen staan al op de wachtlijst.
Doel 5 Alle scholen in Nederland
Ons uiteindelijke doel is dat InDifferent integraal onderdeel is van elke school in Nederland. Onze focus ligt hierbij in de eerste instantie op het voortgezet onderwijs, omdat dit de leeftijd is waarin je door de puberteit op zoek gaat naar je eigen identiteit, maar dit zal later worden uitgebreid naar zowel het primair onderwijs als het MBO en HBO.