InDifferent_Nieuws

INDIFFERENT IN DE MEDIA

Als nieuws een dag oud is, is het geen nieuws meer. Maar hier staan de nieuwtjes van afgelopen jaren in een soort archief. 

Talkshow over identiteit

22 juni 2021
In ons thema Me, Myself And I organiseert Rozet voor het Fashion & Design Festival Arnhem een live talkshow rondom het thema identiteit. Met drie hele fijne gasten die allen op hun eigen manier zich bezighouden met dit thema.
Zowel in hun werk als in het dagelijkse leven. We richten het spotlicht op alle invalshoeken van identiteit.

Met onze gasten:
– Pete Wu, schrijver, journalist, documentairemaker, opiniemaker (www.petewu.nl)
– Selm Wenselaers, producer, dramaturg, schrijver, curator (www.selmwenselaers.be)
– Elmar Noteboom, illustrator en oprichter van InDifferent en Arnhemse Held van 2020 (www.elmarnoteboom.com)

De host tijdens de talkshow is Maaike Broos, film- en documentairemaker en antropoloog (www.broosdoc.nl).

In de buurt Arnhem

15 juni 2021
Arnhemse held Elmar: ‘Dit is een aanmoediging om verder te vechten!’
Hij was al een held voordat hij de door Rozet georganiseerde verkiezing won. Nu mag Elmar Noteboom (41), die zich inzet voor de stichting InDifferent, zich ook officieel een held noemen. “Het is niet normaal hoeveel positieve reacties ik krijg, wat voelt dit goed!”

In de Gelderlander

4 juni 2021
Elmar zette InDifferent op: ‘Er was maar één jongen op school uit de kast gekomen, dat kon niet kloppen’
Voor diversiteit, tegen discriminatie. Dat is het doel van InDifferent, een groep van scholieren en docenten. Tekendocent Elmar Noteboom van het Dorenweerd College in Doorwerth zette de community enkele jaren op met zijn leerlingen en is nu de Arnhemse Held van 2020. ‘De cultuur is nu verdraagzamer.’

Arnhemse held van 2020

20 mei 2021
Gisteravond is bekend geworden dat ik me Arnhemse Held van 2020 mag noemen! Deze prijs wordt ieder jaar uitgereikt door Rozet. Samen met Noah Hajji (voorzitter JOB), Mohammed Obeido (Stichting Boost) en Allon Cheng (Stichting Vitanos) was ik genomineerd en gisteren werd ik als winnaar bekend gemaakt. Mijn portret hangt vanaf nu tussen de andere Arnhemse helden in Rozet. Dat is nogal wat, vind ik. 

Wie had dit kunnen bedenken toen ik vier jaar geleden samen met een aantal leerlingen InDifferent op het Dorenweerd College startte. Ik in ieder geval niet! Inmiddels is InDifferent uitgegroeid tot een Arnhemse organisatie die middelbare scholen in de regio helpt zich in te zetten voor inclusie, diversiteit en respect, in nauwe samenwerking met de leerlingen zelf. De ambitie van InDifferent is dat elke school een inclusieve plek is waar iedereen gelijk is, in veiligheid en vrijheid, ongeacht afkomst, beperking, geaardheid, geloof of gender. Dat betekent concreet dat InDifferent een community vormt, lessen maakt en activiteiten organiseert rondom belangrijke actuele thema’s. 

Ons achterliggende doel is echter veel abstracter, namelijk een verandering in het bewustzijn van mensen teweegbrengen. Diversiteit waarderen als kracht in plaats van als zwakte. Een cultuur creëren waarin iedereen kan zijn wie hij / zij / hen is zonder de angst om te worden genegeerd, vernederd, geïntimideerd of gediscrimineerd. 

Het besef in het onderwijs laten doordringen dat school niet enkel een leerfabriek is, maar een plek waar ruimte is voor persoonlijke ontdekking en ontwikkeling en het vormen van een sociale cohesie. Deze abstracte doelen, die niet zomaar meetbaar zijn, kunnen uiteindelijk wel voor een cultuuromslag binnen school zorgen. 

Om dit te bereiken heb je tijd en een lange adem nodig. Dat is niet een kwestie van een paar posters ophangen, een film laten zien of een gastles organiseren. Dit vereist continuïteit, jaar in jaar uit. En van alle betrokken partijen een aanhoudend geloof dat wat we doen effect heeft, ook al is het nog niet direct voor iedereen zichtbaar, tastbaar en duidelijk is. Zoals Rome ook niet in één dag gebouwd is. 

Met het ontvangen van deze prijs voel ik de waardering en erkenning voor de strijd die we leveren en dat is overweldigend. Het moedigt mij alleen maar aan om door te gaan en ons gedachtegoed verder uit te breiden!

Mijn dank gaat dan ook uit naar mijn leerlingen, mijn collega’s, de betrokken docenten en schoolleiders en uiteraard Rozet en de commissie en alle mensen en instellingen die ons steunen! Dankjewel!

Elmar Noteboom

Het 10-minutengesprek

15 april 2021
Elmar Noteboom is docent tekenen aan het Dorenweerd college in Doorwerth. In 2017 richtte hij binnen de muren van zijn school inclusiviteitsplatform InDifferent op: een veilige haven waar iedereen mag aanmeren.

In een mooi en persoonlijk gesprek vertelt Elmar hoe hij, vanuit zijn eigen ervaringen op de middelbare school, tot het oprichten van platform InDifferent kwam, dat inmiddels wordt gedragen door alle middelbare scholen in Arnhem (en op termijn hopelijk in heel Nederland)!

Paarse vrijdag 2020

11 december 2020
Paarse Vrijdag is een dag waarop scholieren, studenten en docenten door het dragen van de kleur paars op school hun solidariteit kunnen tonen met LGBTIQ+ ers, waar ook ter wereld. Het was voor het eerst dat InDifferent op maar liefst vijf scholen tegelijk Paarse Vrijdag vierde. En dat was een geweldig succes!

InDifferent had een aantal activiteiten georganiseerd voor de deelnemende scholen: 
– Film in Focus Filmtheater met een thema die aansluit bij het thema van Paarse Vrijdag.
– Photobooth (selfies maken met de #Indifferentpaarsevrijdag en posten op Instagram)
– Dorenweerd College een InDifferent café (voor alle betrokken scholen).

– Podcast via ArnhemLive.nl waarin verschillende leerlingen vertellen over hun ervaringen als LHBTIQ-er en wat dat betekent in hun dagelijkse leven.
Naast deze activiteiten hebben de verschillende scholen ook zelf actie ondernomen en flink wat activiteiten georganiseerd. 
De Arnhemse pers heeft dit evenement ook opgepakt. Zo heeft Elmar Noteboom op de radio in het ochtendprogramma iets verteld over deze dag, waarom het gevierd wordt en wat er te doen was. ‘s Middags kwam TV Gelderland nog op bezoek om een reportage te maken over Paarse Vrijdag. Bekijk dit hieronder.

Silke en Niek op de voorpagina

12 november 2020
In reactie op de opmerkingen die minister van onderwijs Arie Slob deze week maakte, over homosekuele jongeren, hebben Silke en Niek, twee leerlingen die actief betrokken zijn bij InDifferent, afzonderlijk van elkaar een brief aan hem geschreven. De Gelderlander heeft deze brieven gepubliceerd. 

Dorenweerd dankt InDifferent

12 december 2020
Op het Dorenweerd College in Doorwerth is het pestgedrag de afgelopen jaren verder afgenomen. Dat stelt docent Elmar Noteboom. ,,Er is bij ons ruimte voor iedereen. Het recht van de sterkste geldt veel minder dan voorheen.”

Op de koffie bij Radio Gelderland

24 april 2019
Vanwege de acties die InDifferent rondom Paarse Vrijdag heeft georganiseerd, zijn Silke en Elmar bij Radio Gelderland op bezoek geweest om hierover in gesprek te gaan in het programma Op de koffie met Rob Kleijs. Beluister hieronder het gesprek. 

Interview met InDifferent

21 juli 2019
Elmar Noteboom is tekendocent op het Dorenweerd College. Samen met een groepje leerlingen is hij daar InDifferent gestart, een groep die staat voor gelijkheid, inclusie, diversiteit en respect op school. InDifferent wil de sfeer op school positief beïnvloeden, zodat iedereen zich er veilig en thuis voelt.

Wat als je anders bent?

24 april 2019
Op het Dorenweerd College in Doorwerth zat twee jaar geleden slechts één leerling die uitkwam voor zijn homoseksualiteit. ,,Ik kan er met niemand over praten.” , zei hij tegen docent Elmar Noteboom. Noteboom, zelf homoseksueel, werd geraakt door de woorden van zijn leerling. Hij richtte op Paarse Vrijdag, vandaag precies één jaar geleden, de groep InDifferent op.

Interview met InDifferent

21 juli 2019
InDifferent vierde voor het eerst Paarse Vrijdag en TV Gelderland was erbij. Zie hierboven de video.