InDifferent is een 'fly on the wall' documentaire over de ontwikkeling van een community op twee middelbare scholen van leerlingen en docenten die willen dat de school een veilige omgeving is waar iedereen zichzelf kan zijn. InDifferent is opgericht op het Dorenweerd College door kunstdocent Elmar Noteboom en een groep leerlingen. InDifferent groeit langzaam uit tot een beweging.
Synopsis
In de documentaire InDifferent volgt filmmaker en organisatie antropoloog Maaike Broos ‘fly on the wall’ twee jaar lang de ontwikkeling van de Arnhemse stichting InDifferent. Deze stichting, opgericht door kunstdocent Elmar Noteboom, zet zich in voor meer diversiteit op scholen. InDifferent wil dat scholen veilige omgevingen zijn waar iedereen zichzelf kan zijn, ongeacht zijn of haar achtergrond.
De documentaire begint op het Dorenweerd College, waar Noteboom en een groep leerlingen InDifferent oprichten. De stichting organiseert verschillende activiteiten, zoals workshops over seksualiteit en discriminatie. Ook voeren ze gesprekken met leerlingen en docenten over de gewenste cultuur op school. In de loop van de tijd groeit InDifferent uit tot een beweging. De stichting wordt actief op andere middelbare scholen in Arnhem. Ook wordt InDifferent bekend en actief in de rest van Nederland.
InDifferent helpt scholen onder meer om thema’s als seksualiteit en discriminatie ter sprake te brengen. De documentaire laat zien hoe InDifferent een positieve impact heeft op de scholen waar het actief is. Leerlingen voelen zich veiliger en gehoord. Ze durven zich meer uit te spreken over hun identiteit en ervaringen.
InDifferent is een belangrijke film die een bijdrage levert aan het debat over diversiteit en inclusie op scholen. De documentaire is een inspiratiebron voor iedereen die zich inzet voor een betere wereld voor jongeren.
Zie hier de trailer van 'InDifferent'.
Een mogelijk vervolg
De documentaire InDifferent is organisch ontstaan en vertelt vooral over het ontstaan en de eerste stappen van InDifferent. In een vervolgdocumentaire willen we dieper ingaan op de ontwikkeling van Stichting InDifferent naar een groeiende beweging met meer mensen, meer impact en een groeiend aantal (samenwerkings-) partners in -en buiten Arnhem.
Wat betekent groei voor een stichting die werkt vanuit een ‘community art’ perspectief, dus niet vanuit vaststaande kaders en werkvormen maar organisch mee beweegt vanuit de (veranderlijke) behoeften van jongeren. Het eigen team dat bestaat uit een diversiteit aan mensen met eigen behoeften, motivatie en creatieve taal om bij te dragen aan de InDifferent community. Tot nu toe laat het succes van InDifferent zien dat deze organische, creatieve en iteratieve (dus steeds weer iets veranderende) aanpak goed werkt. Maar het is ook duidelijk dat scholen en andere instellingen het lastig vinden geen van te voren dichtgetimmerd plan te krijgen. En ook InDifferent zelf wordt steeds groter, waardoor het soms toch nodig wordt om de creatieve krachten wat in te kaderen en te stroomlijnen. De vervolgdocumentaire belicht de spanning en de balans tussen organisch beweging en geordend systeem.