INDIFFERENT IN DE GELDERLANDER

Dit artikel is op 14 december 2018 in de Gelderlander en op de website van de Gelderlander gepubliceerd. Zie hier het originele artikel.

​Een klein deel van de groep InDifferent op het Dorenweerd College in Doorwerth. De man met het grijze jasje is docent Elmar Noteboom. © Rolf Hensel ​

Wat als je ‘anders’ bent dan anderen op de middelbare school? Dit initiatief helpt op het Dorenweerd College.

DOORWERTH – Op het Dorenweerd College in Doorwerth zat twee jaar geleden slechts één leerling die uitkwam voor zijn homoseksualiteit. ,,Wat jammer dat ik de enige ben”, zei hij tegen docent Elmar Noteboom. ,,Ik kan er met niemand over praten.” Noteboom, zelf homoseksueel, werd geraakt door de woorden van zijn leerling. Hij richtte op Paarse Vrijdag, vandaag precies één jaar geleden, de groep InDifferent op.

Voor leerlingen die zich anders voelen, anders zijn, of hun steun willen betuigen aan mensen die afwijken van de norm. 68 leerlingen zijn inmiddels lid van de community. En natuurlijk bleken meer leerlingen homo- of biseksueel te zijn.

Wiebe (11) had zo zijn eigen redenen om zich aan te sluiten bij InDifferent. ,,Ik wil graag dat iedereen die er niet standaard uitziet of standaard is, zich welkom voelt op onze school. Ik ken veel mensen die anders zijn. Bijvoorbeeld mijn moeder, zij vindt dat ze te dik is. Ze probeert af te vallen. Ik zeg haar altijd dat ik haar niet dik vind, en dat ik haar ook niet dik zou vinden als ze 200 kilo was.”

,,Schelden met ‘homo’ of ‘flikker’doe ik nu niet meer.”
Ivar (14), Scholier Dorenweerd

Bij InDifferent bedenken de leerlingen acties die de rest van de school aan het denken moeten zetten. Ze hangen posters in de klassen met uitdagende teksten over iemands seksualiteit, gewicht, religie of huidskleur bijvoorbeeld. De Doorenweerdse club InDifferent werd het afgelopen jaar steeds groter én gezelliger met bijeenkomsten en een eigen WhatsApp-groep.

Flikker

Daar wilde Ivar (14) wel bij horen. ,,En toen ik er bij zat, kwam ik er tijdens groepsdiscussies achter dat kinderen die homo zijn het moeilijk vinden als er gescholden wordt met ‘homo’ of ‘flikker’. Ik moet eerlijk zeggen dat ik dat heel vaak deed, met mijn vrienden. Nu doe ik het niet meer en ik heb ook mijn vrienden gevraagd er mee op te houden.”

Docent Noteboom is trots. Vandaag, vrijdag 14 december, is het Paarse Vrijdag. Een dag waarop scholieren en studenten door het dragen van de kleur paars op school hun solidariteit kunnen tonen met homoseksuelen, biseksuelen, lesbiennes en transgenders.

,,De periode dat ik geheim hield dat ik lesbisch ben, was heel donker.”
Silke (15), Scholier Dorenweerd College

Het was vorig jaar het begin van de groep InDifferent. ,,En onze groep staat inmiddels voor zoveel meer dan voor seksuele diversiteit. Er blijkt op school behoefte te zijn aan een community waarin je jezelf kunt zijn, wie je ook bent.”

Lesbisch

Mika (16) voelt zich al zijn leven lang los van het geheel. Hij doet dingen op een andere manier dan anderen. ,,Misschien omdat ik ADD heb of enig kind ben. Voor het eerst voel ik mij nu wel onderdeel van een geheel. Van deze groep.” Net als Silke, zij is 15 jaar en lesbisch. ,,De periode dat ik geheim hield dat ik lesbisch ben, was heel donker. Ik had slechte cijfers en voelde me niet goed. Deze groep, die staat voor tolerantie en respect, helpt ontzettend. Het is fijn dat we nu elkaar hebben.”

Vandaag om 16.00 uur houdt InDifferent een openbare presentatie op het Dorenweerd College aan de Dalweg 5 in Doorwerth. Die kan ook bezocht worden door geïnteresseerde medewerkers van andere scholen.

​Het artikel in de Gelderlander

Aanbevolen posts