INDIFFERENT MET PAARSE VRIJDAG OP LERAAR.NL

Door Marguerite de Ruijter-Feenstra
Het onderstaande artikel is op 11 december 2017 op leraar.nl gepubliceerd.
Zie hier een link naar het artikel.

‘Neem leerlingen met een hulpvraag serieus en help ze groeien’

Hoe maak je diversiteit en tolerantie op school bespreekbaar? Op het Dorenweerd College in Doorwerth doen ze dat met InDifferent, een eigen community van en door leerlingen. Het initiatief startte met een hulpvraag van jongeren bij tekendocent Elmar Noteboom. Die nam de vraag meteen serieus en hielp ze op weg. ‘Juist door ze te helpen met organiseren, kunnen deze leerlingen groeien.’

De groep startte met een initiatief rond Paarse Vrijdag. Dat is sinds 2010 de dag waarop scholieren en studenten door het dragen van paars op school hun solidariteit kunnen tonen met homoseksuelen, biseksuelen, lesbiennes en transgenders. InDifferent doet wel aan de landelijke actie mee, maar trekt het platform breder. ‘Wij richten ons op alle leerlingen die afwijken van de norm. Dus ook voor leerlingen met rood haar, een andere huidskleur of een beperking als autisme’, aldus Noteboom.

‘Leerlingen willen aandacht voor iedereen, omdat het niet goed voelt om anderen te stigmatiseren. Wij willen een omgeving creëren waar je mag uitkomen voor wie je bent en hoe je wilt zijn. Immers: iedereen is anders, maar ook gelijk.

‘We hebben we ons initiatief op Paarse Vrijdag gelanceerd, al hebben we daaraan onze eigen draai gegeven. Die dag droegen de leerlingen paarse kleding, deelden ze snoepsleutels uit (als symbool voor uit de kast komen) en paarse armbandjes. Daarnaast hingen er door de hele school foto’s van leraren en leerlingen, met persoonlijke citaten over diversiteit en identiteit. Ook werd er een video vertoond. Die foto’s en video waren gemaakt door Jort Huitink, een leerling uit V5 die graag filmmaker wil worden.’​

Serieus nemen

Dat Noteboom het initiatief vorm gaf, is niet zo vreemd. ‘Ik ben me naast tekenleraar aan het ontwikkelen als ‘community artist’ en vind het leuk om grote acties te organiseren. Dat weten de leerlingen. Daarnaast kom ik ook openlijk voor mijn homoseksualiteit uit. De leerlingen die naar mij toe kwamen, wilden niet langer om hun geaardheid ondergronds blijven, maar op school een community starten voor iedereen die anders is. En daarbij hadden ze hulp nodig.

Als docent kun je dan heel makkelijk zeggen: doe het maar zelf. Maar dan komt er niets van. Daarom heb ik ze geholpen met het plannen maken en organiseren. Leerlingen van deze leeftijd kunnen moeilijk iets voor elkaar krijgen als wij docenten, volwassenen, hen niet op weg helpen. Ik neem hun vraag daarom serieus. En doordat ik dingetjes organiseer en regel, kunnen zij groeien.

Gesteund door school

De docent startte het initiatief eerst alleen met de leerlingen. ‘Toen na enkele bijeenkomsten duidelijk werd wat ons plan was, zijn we samen naar de directeur van de school gestapt. Die vond het meteen een goed initiatief en heeft het ook gesteund en gefinancierd.

Je ziet ook dat dit het moment is om met dit soort acties te komen. Onze school is eraan toe, de hele maatschappij is eraan toe. Tien jaar geleden, toen ik hier net begon, was het anders geweest. Toen waren docenten en leerlingen hier nog niet aan toe. Nu wel. De tijd van je mond houden is voorbij. Leerlingen willen erkend worden.’

InDifferent is geen tijdelijk evenement, benadrukt Noteboom. ‘Het is de bedoeling dat het een community wordt voor en door leerlingen met een maandelijks programma. In januari gaan we dat programma bekend maken. We denken aan een film rond een relevant thema, een lezing van iemand die iets met het onderwerp te maken heeft tot een inloopcafé voor iedereen.

Je ziet nu al dat het platform werkt. Kinderen die ik tot voor kort in hun eentje in de pauze zag staan, sluiten zich aan en gaan iets doen. Van het maken van artikelen op de website tot het versieren van de school. InDifferent brengt mensen bij elkaar, hoewel we binnen die groep weer subgroepjes van gelijkgestemden zien ontstaan. Maar ook dat hoort erbij.’

Kijk op de website van indifferent. Of bekijk hier de video. Wat vind jij van dit initiatief? Hoe doe jij dit op school? Laat het ons weten op leraar.nl en maak een profiel aan.

Oprichter Elmar Noteboom hangt slingers op voor paarse Vrijdag

Aanbevolen posts