De Bananengeneratie (boek)

1 april 2024

Pete Wu is een banaan. Althans, zo noemt zijn moeder hem liefkozend: ‘geel van buiten en wit vanbinnen’. Hij is een tweede generatie Chinese Nederlander, die midden in de Nederlandse samenleving staat. Toch wordt Pete ongewild herinnerd aan zijn anders-zijn. Door mensen die hem vragen waar hij nou écht vandaan komt. Of anders wel door de gemiddelde carnavalshit, Meneer Cheung uit 'Ik hou van Holland', of Gordon: ‘Wat ga je zingen? Nummer 39 met rijst?’ In De bananengeneratie gaat Pete in gesprek met ‘mede-bananen’ die net als hij worstelen met hun Chinese Nederlanderschap. Hij praat met hen over generatieclashes, daten, discriminatie en eenzaamheid. En over het gevecht om jezelf te mogen zijn – bevrijd van clichés.

Het boek lenen via de bieb? Dat kan door hier te klikken

Geïnspireerd op het boek is er ook een voorstelling gemaakt met de titel 'De Bananengeneratie', de pagina daarvoor vind je hier

Pete Wu maakte ook de documentaireserie 'Pete en de bananen', de pagina daarvoor vind je hier

 

Over de auteur:

Pete Wu is freelance journalist en schrijver. Met zijn boek 'De Bananengeneratie' wil hij de stereotypen, de clichés, en de verscheidenheid van Chinezen die in Nederland geboren en geworteld zijn aan het daglicht brengen.

InDifferent is een organisatie die vindt dat elke school een inspirerende en veilige plek moet zijn.