De Bananengeneratie (theater)

1 april 2024

Eind 2022 bracht regisseur Char Li Chung het gelijknamige boek van Pete Wu op de planken en deze voorstelling was vanaf het begin een daverend succes. Het publiek wist de voorstelling in grote getalen te vinden en het was duidelijk dat representatie van de Oost-Aziatische Nederlander in het theater enorm werd gewaardeerd.

Met vijf getalenteerde acteurs in de hoofdrol maakte Chung met De Bananengeneratie een theatrale vertelling aan de hand van even herkenbare als urgente persoonlijke verhalen. Met de bestseller van Pete Wu als uitgangspunt vormen zij het portret van een diverse gemeenschap. De belichaming van een generatie die midden in de Nederlandse samenleving staat, maar als Oost-Aziatische Nederlander toch steeds herinnerd wordt aan hun anders-zijn.

“Met De Bananengeneratie wil ik de diversiteit van de Oost-Aziatische gemeenschap in Nederland en de rijke cultuur die zij hierheen hebben gebracht vieren.”

- Char Li Chung

Leuk nieuws: De Bananengeneratie komt terug naar het theater! Als duidelijk is wanneer kun je dat natuurlijk op deze pagina vinden.

De pagina voor het boek vind je hier

De pagina voor de documentaire Pete en de bananen vind je hier

We maakten ook een podcast naar aanleiding van de voorstelling, die vind je hieronder!

Over de maker:

De Nederlandse regisseur Char Li Chung heeft zowel Italiaanse als Chinese roots. Zijn overgrootouders behoorden tot de eerste Chinese arbeidsmigranten in Nederland en begonnen in 1933 hun eerste Chinese restaurant ‘Nan King’ in Amsterdam.

Foto: Bas de Brouwer

InDifferent is een organisatie die vindt dat elke school een inspirerende en veilige plek moet zijn.