If Beale street could talk (boek)

'If Beale street could talk' (Nederlands: 'Als Beale street kon praten') is een roman van auteur James Baldwin, geschreven in 1974. Het verhaal gaat over de levens van enkele zwarte Amerikanen in de wijk Harlem, in New York. Centraal staat de liefde tussen 19-jarige Clementine 'Tish' Rivers en Alonzo 'Fonny' Hunt. Ze worden ook wel de Romeo en Julia van hun straat, Beale street, genoemd. Tish is zwanger van Fonny, die beeldhouwer is. Hij zit vast, beschuldigd van een verkrachting, ingerekend door een racistische agent. Terwijl de families van Tish en Fonny hun best doen om Fonny’s naam te zuiveren, wordt het jonge paar heen en weer geslingerd tussen hoop en wanhoop.

Thema's in het boek zijn (institutioneel) racisme, armoede, familiebanden en liefde.

Het boek is ook verfilmd, de pagina daarvoor vind je hier!

 

Over de auteur:

James Baldwin was een invloedrijke schrijver en activist die in de 20e eeuw leefde. Hij schreef over belangrijke onderwerpen zoals raciale ongelijkheid en homoseksualiteit.

Baldwin groeide op in Amerika tijdens een periode van segregatie en discriminatie. Zijn ervaringen als zwarte man in een verdeelde samenleving inspireerden hem om te schrijven over de strijd voor gelijkheid en rechtvaardigheid.

Door zijn openhartige en moedige teksten heeft James Baldwin een blijvende invloed gehad op de strijd voor gelijkheid en sociale rechtvaardigheid. Zijn werk blijft relevant en inspirerend voor jonge mensen die streven naar een rechtvaardigere wereld.

InDifferent is een organisatie die vindt dat elke school een inspirerende en veilige plek moet zijn.