Pete en de bananen

1 april 2024

In de driedelige documentaireserie Pete en de bananen onderzoekt journalist Pete Wu het mooiste dat er is: de liefde. Alleen voor een 'banaan' gelden andere dateregels: zij staan namelijk tussen twee vaak botsende culturen in. De Chinese cultuur van hun ouders en de Nederlandse waarin ze zijn opgegroeid. Samen met andere 'bananen' bespreekt Pete zijn eigen onzekerheden over de heersende westerse schoonheidsidealen en de fetisjering van Oost-Aziaten. Ook loopt hij tegen muren op, bijvoorbeeld met het racistische verzoek ‘No Asians’ dat hij tegenkomt op sommige datingprofielen.

Hoe beïnvloeden de verwachtingen en regels zijn datingleven? En wat als je als 'banaan' aan geen van beiden kan voldoen? Zijn zoektocht voert Pete langs de psycholoog, bruiden, sekstelefonistes en fotomodellen. En gaat hij voor het eerst op date met een andere Chinees-Nederlandse jongen om te kijken of dat iets verandert aan zijn beeld van de liefde.

Kijk de serie hier

Pete schreef ook het boek 'De Bananengeneratie', de link naar de pagina van dat boek vind je hier

Geïnspireerd op het boek verscheen ook het gelijknamige toneelstuk, die pagina vind je hier

Over de auteur:

Pete Wu is freelance journalist en schrijver. Met zijn boek 'De Bananengeneratie' wil hij de stereotypen, de clichés, en de verscheidenheid van Chinezen die in Nederland geboren en geworteld zijn aan het daglicht brengen.

InDifferent is een organisatie die vindt dat elke school een inspirerende en veilige plek moet zijn.