Sister outsider

31 maart 2024

"Sister Outsider" is een boek bestaande uit essays, geschreven door Audre Lorde, een belangrijke vrouw die vocht voor gelijkheid. Ze schreef over onderwerpen zoals ras, gender, seksualiteit en identiteit. In haar boek praat ze over de ervaringen van zwarte vrouwen en andere mensen die zich buitengesloten voelen. Ze zegt dat we allemaal samen moeten werken voor gelijkheid en dat het belangrijk is om jezelf te accepteren zoals je bent. Een manier om dat te doen is door middel van intersectionaliteit.

Intersectionaliteit is een term die wordt gebruikt om te beschrijven hoe verschillende vormen van discriminatie of onderdrukking elkaar kunnen overlappen en elkaar kunnen beïnvloeden. Gloria Wekker, bekend van onder andere 'Witte onschuld', gebruikte hiervoor de term kruispuntdenken.

Stel je voor dat je een kruising hebt waar verschillende 'straten' samenkomen. Elke straat vertegenwoordigt een aspect van iemands identiteit, zoals ras, geslacht, seksualiteit, klasse, enzovoort. Door intersectioneel te denken kijk je naar de punten waarop deze 'straten' samenkomen, waardoor unieke ervaringen ontstaan voor mensen die verschillende identiteiten hebben. Op die manier naar sociale constructen kijken, moedigt ons aan om niet alleen te kijken naar één aspect van iemands identiteit, maar om te erkennen dat mensen meerdere identiteiten hebben die allemaal van invloed kunnen zijn op hun ervaringen en kansen in de samenleving. Als je daar rekening mee houdt kun je je inclusiever opstellen!

 

“It is not our differences that divide us. It is our inability to recognize, accept, and celebrate those differences."

-Audre Lorde

 

Over de auteur:

Audre Lorde was een krachtige en inspirerende vrouw die bekend stond als een dichter, schrijver en activist. Ze kwam op voor gelijke rechten en rechtvaardigheid, vooral voor mensen van kleur en vrouwen. Haar werk richtte zich op belangrijke thema's zoals racisme, seksisme, homofobie en de kracht van zelfexpressie. Lorde was een voorvechter van diversiteit en inclusie, en ze moedigde anderen aan om trots te zijn op hun identiteit en voor zichzelf op te komen. Haar woorden en acties hebben een blijvende impact gehad op de strijd voor gelijkheid en sociale verandering.

InDifferent is een organisatie die vindt dat elke school een inspirerende en veilige plek moet zijn.