Witte onschuld

'Witte Onschuld' is een boek geschreven door Gloria Wekker, een Nederlandse antropoloog. In dit boek onderzoekt ze het concept van 'witte onschuld' in de Nederlandse samenleving. Ze legt uit dat veel mensen in Nederland, met name mensen van Europese afkomst, geloven dat ze vrij zijn van racisme en geen racistische vooroordelen hebben. Wekker stelt dat dit in werkelijkheid helemaal niet zo is en dat het idee van onschuld juist bijdraagt aan het voortbestaan van racisme.

Ze analyseert hoe deze 'witte onschuld' leidt tot een gebrek aan bewustzijn over de vooroordelen en (structuren van) ongelijkheid die nog steeds aanwezig zijn in de Nederlandse samenleving. Door middel van historische, culturele en sociale voorbeelden laat Wekker zien hoe institutioneel racisme, impliciete (niet directe) vooroordelen en privileges een impact hebben op minderheidsgroepen, met name mensen van kleur.

Het boek is bedoeld om lezers bewust te maken van hun eigen vooroordelen en privileges, en hen aan te moedigen om kritisch na te denken over hun rol in het bestrijden van racisme en het bijdragen aan een meer inclusieve en rechtvaardige samenleving. Een beetje zoals we bij InDifferent ook proberen!

Over de auteur:

Gloria Wekker is een Nederlandse wetenschapper, antropoloog en schrijver. Ze is geboren op 1 januari 1950 in Paramaribo, Suriname, en groeide op in Nederland. Wekker is vooral bekend om haar baanbrekende werk op het gebied van genderstudies, ras- en etniciteitsstudies en postkoloniale theorie.

Ze heeft gewerkt aan verschillende Nederlandse universiteiten, waaronder de Universiteit Utrecht, waar ze professor emeritus is in Gender en Etniciteit. Haar onderzoek richt zich op kwesties van racisme, kolonialisme, gender en seksualiteit in Nederland en het Caribisch gebied.

Ze wordt beschouwd als een belangrijke stem in het debat over diversiteit, inclusie en sociale rechtvaardigheid.

InDifferent is een organisatie die vindt dat elke school een inspirerende en veilige plek moet zijn.