EUROPEAN SOLIDARITY CORPS

Door Jort H uit VWO 2 op 7 december 2018

Op vrijdag 7 december is InDifferent met een aantal leden naar European Solidatity Corps in Utrecht geweest. Dat deden we om inspiratie op te doen voor onszelf om ervan te leren en om beter te worden.

Toen de presentatie net begonnen was vroegen de presentatoren ons om onder onze stoel te kijken, daar was een papieren vliegtuigje aan vast geplakt. Wanneer iedereen die gepakt had vroegen ze ons: waar denk jij aan bij het woord solidariteit? Dit moest je op dat vliegtuigje schrijven, zodra iedereen dat had gedaan mochten we dit met z’n alle tegelijkertijd naar voren gooien. Degene die het presenteerden pakte er een paar en lazen het voor aan de rest van de zaal. Als antwoord op de vraag kwam er ongeveer hetzelfde uit, namelijk:
– solidariteit is de erkenning dat iedereen ertoe doet
– samen sterk staan
– begaan zijn met elkaar
– empathisch zijn zonder vooroordelen.
– ondanks culturele verschillen samenwerken
– sterke schouders dragen de zwaarste lasten
– brede maatschappelijke verantwoordelijkheden.
Dit zijn doelen die aansluiten bij de doelen van InDifferent, namelijk diversiteit, inclusie en respect.

De doelen van het Corps waren: het organiseren van vrijwilligers positie, misschien een tijdelijke baan of stage lopen. De bedoeling hiervan is om in een ander land in Europa solidariteit op te brengen. Je kunt daar dan een solidariteitsproject aanvragen om iets terug te doen voor de omgeving. Dit leek ons wel iets voor de toekomst van InDifferent, maar voor de aankomende tijd is het wat te veel om te organiseren.
Mensen die hier ervaring mee hadden kwamen ook vertellen over hun ervaring. Neem bijvoorbeeld Daan Hin, hij organiseert op de Pride mark in Alkmaar een jongerenboot met 55 jongeren. Het is namelijk belangrijk dat organisaties jongeren steunen. Dit heeft uiteindelijk een eigen organisatie en netwerk opgeleverd. Dit zorgde voor ervaring en dit biedt hem nieuwe kansen. Voor onze groep is het misschien ook leuk om mee te doen met deze pride, omdat zijn boot speciaal op jongeren is gericht.

Wat ons deze dag uiteindelijk heeft opgeleverd is: we gaan langs scholen om InDifferent voor te stellen. Dit doen we omdat we denken dat het belangrijk is voor mensen die zich ‘buiten de norm’ voelen. We proberen een veilige plek te creëren zodat iedereen zich thuis voelt. Niet alleen op onze school, maar omdat het bij ons zo goed werkt en succesvol is, ook op andere scholen. We beginnen op scholen in de regio Arnhem.

Toen we daar waren, vonden we de presentatievorm ook erg leuk en origineel. Met name de papieren vliegtuigjes. Ook kreeg iedereen een kaart van een kwartet aan het begin. De bedoeling was dat je op zoek ging naar je medemensen waarmee je een kwartet vormt. Zo kwam je in gesprek met elkaar en dat was leuk. We hebben dus een paar goede ideeën opgedaan, het was een nuttige en leuke dag!

 

TERUG NAAR LEERLINGEN BLOG