NIEUWS SCHOOLJAAR 2020 - 2021

GEORGE EN ERAN WORDEN RACISTEN
30 september 2020
Door Denise I. uit Havo 4

In iedereen schuilt een racist. In jou schuilt een racist, maar ook in mij schuilt een racist. Alleen niet iedereen weet het. Niemand zal van zichzelf zeggen: ‘Ik ben een racist.’ Toch ben je dat wel. Stel: Ik val op blond. Ik maak dan al meteen onderscheid tussen de verschillende haarkleuren.  Is dat erg? Nee. Als ik niemand minderwaardig behandel. Het wordt pas erg als ik iemand er openlijk op afwijs. ‘Jij bent mij niet blond genoeg.’ De persoon kan zich beledigd voelen.

In de voorstelling ‘George en Eran worden racisten’ illustreren de vrienden, George en Eran samen met het zangduo Nordgrond de (on)mogelijkheid om het goed te doen. Er is altijd iemand die zich beledigd, gediscrimineerd of ongelijk behandeld voelt.

De zaal was donker, het podium verlicht waardoor alleen daar je blik op ruste. Een doek met wolken hing op het podium, muziekinstrumenten stonden klaar. Het stuk kon beginnen. Wat begon als een rustige, persoonlijke voorstelling vol humor en muziek veranderde langzaam in een stuk vol racistische grappen, ongelijke behandeling en discriminatie. Het weinige publiek dat in de zaal zat lachte om de vele foute grappen die gemaakt werden. Ik keek naast me en zag een aantal personen geschokt kijken. ‘Ik snap echt niet wat daar grappig aan is’, hoorde ik de persoon naast mij fluisteren.
Gelukkig lachte het publiek niet alleen, maar ontstond er irritatie toen Myrthe onderuit werd gehaald bij een wedstrijd, ‘wie is het lelijkst’.  Zij werd gekozen als lelijkste door haar collega’s en werd toen flink gekleineerd waardoor ze erg onzeker werd. ‘Je bent zelf oerlelijk’, riep een man op een gegeven moment boos naar George. Ik was blij om te zien dat het publiek een keer ingreep.

De acteurs lieten erg mooi zien in de voorstelling dat opmerkingen eruit worden gefloept door personen. Ze doen vervolgens alsof er niks is gebeurd terwijl ze zelf weten dat ze heel goed fout zitten. De mensen doen niks en staan alleen maar te lachen. Dat is precies wat er in de voorstelling gebeurde. Een racistische opmerking werd gemaakt en het publiek begint te lachen.

In het stuk was duidelijk te zien dat niet één bepaalde groep mensen achtergesteld is, maar dat letterlijk iedereen, ongeacht huidsleur, afkomst, seksualiteit mensen achtergesteld kan zijn. De Nederlander die deed alsof hij altijd gelijk had, waardoor zijn superioriteitsgevoel erg naar voren kwam. De Jood die de Nederlander de schuld gaf van het aantal gestorven Joden in de tweede wereldoorlog. De moslim die de vrouw steeds vergat tijdens het stuk en als laatst de vrouw die door de opmerkingen van de Nederlander heen prikte. Dat vond ik wel heel erg belangrijk om te zien. Dat laat zien dat er in iedereen wel een racist aanwezig is.

Ik vond het een mooie voorstelling. Een voorstelling waarbij woede en verdriet opborrelden. De acteurs leverden gewaagd, maar ook fantastisch werk. De boodschap is duidelijk daar: de mens in het algemeen doet niks, staat erbij te kijken of lacht toe, totdat …

het ergens genoeg is!

Zie black lives matters, zie Wit-Rusland, zie … . Tot hoe ver ga jij?   

INDIFFERENT WEEK TEGEN PESTEN 2020

De week van 21 – 25 september stond in het teken van de Nationale Week tegen Pesten. InDifferent is tegen pesten en daarom hebben we deze week aangegrepen om pesten – en aanverwante onderwerpen zoals respect, verdraagzaamheid en discriminatie –  op scholen onder de aandacht te brengen. Dat is gelukt! Dit hebben we gedaan: 

The Big Draw
De Week tegen Pesten begon met
the Big Draw in Rozet. Lees in het volgende stukje wat we hebben gedaan. 

Twee indrukwekkende interviews
Verder hebben we twee indrukwekkende interviews gepubliceerd van twee leerlingen met een pestverleden. Eén leerling had zelf gepest en de andere werd gepest. In de Week tegen Pesten hebben we deze interviews op de site gezet. Nog niet gelezen? Dan moet je dat zeker nog doen! Lees het interview met Jesser en met Robin

Pest test
Tsja, misschien denk je alles te weten over pesten en de gevolgen daarvan, maar klopt dat ook? Om dat te kunnen toetsen hebben we een Pest Test op de site gezet. Maar liefst 166 leerlingen hebben deze gemaakt en van de 166 hadden 26 leerlingen 0 fout. Goed zo! De meerderheid had (53 leerlingen)  had 1 fout. En dat was in bijna alle gevallen de vraag over of jongens meer pesten dan meisjes. Weet jij het antwoord? Doe de Pest Test maar eens, dan krijg je vanzelf het antwoord. Doe de test!

Mentorlessen
Als laatste hebben hadden we ook nog een lespakket gemaakt die mentoren konden gebruiken tijdens hun mentorles.

Hopelijk hebben we met deze acties de leerlingen weten te bereiken en is bij sommige het kwartje gevallen: pesten is namelijk zooooo niet meer van 2020, dat kan écht niet meer!

THE BIG DRAW ARNHEM
Van 13 tot 19 september 2020

De Week tegen Pesten begon met the Big Draw in Rozet. The Big Draw is een wereldwijd evenement dat geheel in het teken staat van tekenen in al haar vormen. Van doodling tot graffiti. In het teken van de Week tegen Pesten hebben tien leerlingen van het Dorenweerd College en het Montessori vijf ramen in Rozet volgetekend met tekeningen en uitspraken over diversiteit en discriminatie. 

VORIGE SCHOOLJAREN

InDifferent is opgericht in 2017. Vanaf dat moment hebben we een heleboel acties, activiteiten en evenementen georganiseerd. Ook zijn we een paar keer in het nieuws verschenen. Wil je weten wat we allemaal hebben gedaan? Hieronder vind je een overzicht per schooljaar. 

SCHOOLJAAR 2017-2018

SCHOOLJAAR 2018-2019