Door: Tian van der Snee, Benthe Hoogstraten
Arnhemse wethouder wil onderwijs over LHBTIQA+ verplichten op school
ARNHEM - Arnhemse jongeren zijn met elkaar in gesprek gegaan over uit de kast komen, gender en seksualiteit. Dit gebeurde tijdens een debat tussen middelbare scholieren in de raadzaal van het stadhuis in Arnhem. Volgens organisatie InDifferent en de gemeente Arnhem is het belangrijk dat deze thema's besproken worden.
Het debat werd gehouden in het kader van Coming-Outdag. Een dag die volledig in het teken staat van uit de kast komen en de thema's die daarbij horen. Wethouder Maurits van de Geijn vindt het goed dat jongeren hierover met elkaar praten.
‘Verplicht worden op school’
"Er is nog te weinig bekend over gender en geaardheid bij mensen", legt Van de Geijn uit. "En doordat te bespreken op scholen ontstaat er meer begrip voor verschillende geaardheden en genders die er zijn." De wethouder vindt dat dit een verplicht vak op school zou moeten zijn. "Mijn overtuiging is: als mensen er meer van weten, dan is het makkelijker om elkaar te accepteren."
Zo kijkt Elmar Noteboom, directeur van InDifferent, er ook naar. "Als het verplicht wordt op school om jongeren te informeren over gender en seksualiteit, moet dat wel gedaan worden door iemand die daar affiniteit mee heeft." Volgens Noteboom komt de boodschap namelijk minder goed over als iemand er niet veel van weet. "We zijn niet allemaal hetero, wit of hoogopgeleid", vervolgt hij. Daarom wil hij dat diversiteit terugkomt in het hele onderwijs. "Op die manier krijgen we meer begrip voor elkaar."
Scholieren Yilla en Maryvon zouden het fijn vinden als school meer aandacht zou besteden aan uit de kast komen. Yilla vertelt: "Ik vind het belangrijk dat school informatie kan geven, want anders blijven leerlingen met vragen zitten." Maryvon vult aan: "School is de plek waar je je eigen persoonlijkheid en identiteit ontwikkelt. Dus daarom vind ik dat dit soort dingen op school besproken moeten worden."
Iedereen is welkom
Wethouder Van de Geijn weet dat homoseksuelen, lesbiennes, transpersonen en andere mensen nog steeds nagefloten, uitgescholden of zelfs bespuugd worden; ook in Arnhem. Dat is voor de gemeente onacceptabel en de wethouder wil dat iedereen zich veilig kan voelen. "Daarom is het belangrijk om met symbolen, zoals het hijsen van een regenboogvlag, te laten zien dat iedereen welkom is in de stad en er volledig toe doen."