Door: Joris Gerritsen
Foto: Rolf Hensel
Silke (18) en Niek (16) hebben post voor Arie Slob: ‘Geraakt door homofobe en conservatieve lading van zijn woorden’
DOORWERTH - Twee tieners uit Gelderland schrijven beiden een open brief aan minister Arie Slob uit onvrede met zijn uitspraken over homoseksualiteit op scholen.
Post voor Arie Slob! En niet zo maar post. De 18-jarige Silke Jansen en de 16-jarige Niek Schoemaker, beide van het Dorenweerd College in Doorwerth, schreven beide een brief aan de minister. Met een gepeperde boodschap, want beide tieners zijn diep verontwaardigd.
Onderwijsminister Arie Slob stelde in eerste instantie deze week dat scholen het recht hebben om aan leerlingen en ouders een contract voor te houden waarin ze homoseksualiteit afkeuren. Later trok hij die verklaring in nadat hij een bak met kritiek over zich heen kreeg. Maar Silke en Niek kropen, na een oproep van tv-bekendheid Tim Hofman, allebei in de pen.
Beledigd en verdrietig
Beledigd voelde Silke Jansen zich. Verdrietig ook. Een minister, een machtige man toch in dit land, die terug probeerde te draaien waar zij en al die anderen in haar gemeenschap zo voor gevochten hadden; het recht op een veilige omgeving.
,,Een brief verandert niks. Maar als meer mensen dit doen, hoop ik dat andere mensen die zich net als ik beledigd voelen, zich erkent en veiliger voelen", zegt de jonge briefschrijfster die hoopt dat ook de minister er iets van leert.
Zelf kwam ze in de tweede openlijk uit voor haar seksuele geaardheid. ,,Op mijn scholen gingen ze er heel goed mee om. De mentoren steunden me. Ik heb daarna geholpen met het opzetten van een ‘Indifferent’ groep op school waar kinderen die anders zijn ruimte krijgen. Elke school zou het zo moeten doen", vertelt Silke.
Op mijn scholen gingen ze er heel goed mee om. De mentoren steunden me.
Silke Jansen
Onacceptabel
Ook de 16-jarige Niek Schoemaker vond de uitlatingen van Slob onacceptabel. En stelt dat hij ‘diep geraakt door de conservatieve en homofobe lading’ is. ,,Als je scholen toestaat om homoseksualiteit af te keuren, laat je ze toe om de Nederlandse wetten te negeren en om mensenrechten af te keuren. Dat vind ik supergevaarlijk.’’
Schoemaker weet dat het voor jonge gays nog steeds lastig is om uit de kast te komen. ,,Hoewel het 2020 is, hangt er op scholen nog vaak genoeg een sfeer dat homoseksualiteit als iets zwaks wordt gezien. Dat kan erger worden door wat de minister heeft gezegd. Zo kunnen jongeren het nog lastiger vinden om zich te uiten. Er zijn jongeren die daardoor in een depressie zitten en zelfs zelfmoordneigingen hebben.’’
Hoewel het 2020 is, hangt er op scholen nog vaak genoeg een sfeer dat homoseksualiteit als iets zwaks wordt gezien.
Niek Schoemaker
Soof
Bij Schoemaker, die met zijn tweelingbroer Brent bekend is van de films en serie Soof, duurde het drie jaar voordat hij uit de kast kwam. ,,In al die jaren ben je er in je hoofd veel mee bezig. Twee jaar geleden heb ik het dan toch aan de buitenwacht verteld. Mijn ouders, broer en familie zei het eerder al. Zij reageerden heel fijn en gaven en geven me veel steun. Net als vrienden en bekenden.’’
Slob hoef van Schoemaker niet af te treden. ,,Hij is op zijn woorden terug gekomen en ik vergeef het hem. Ik heb geen aangifte gedaan tegen hem, zoals veel anderen wel. Ik vind wel dat Slob zijn excuses moet aanbieden. En hij moet hard zijn naar scholen; ‘Afkeuren van homoseksualiteit wordt bestraft’.’’
Lees de brieven hieronder.
Goedendag meneer Slob,
Om te beginnen wil ik graag zeggen dat ik respect heb voor al u werkzaamheden. Ook geloof ik dat niemand een beslissing zou nemen die duizenden mensen in Nederland aan gaat, als hij of zij niet geloven dat wat zij doen juist is.
Desalniettemin doen uw uitspraken mij en vele anderen in het onderwijs ontzettend veel pijn. Ik zal u mijn persoonlijke ervaring delen zodat u onze kant misschien kan begrijpen. Mijn naam is Silke Jansen en op dit moment zit ik in 6 VWO op het Dorenweerd College in Doorwerth. In mijn tweede leerjaar ben ik uit de kast gekomen als lesbienne, ik ben voor de klas gaan staan en heb dit aan iedereen toen verteld. Ik kan u eerlijk vertellen dat dit het moment was waarin ik het meeste angst heb gevoeld in mijn hele leven. Ik heb veel geluk gehad om meerdere vrienden te hebben die mij accepteren voor wie ik ben en van wie ik houd, helaas is dit niet altijd het geval geweest. Ik heb meerdere malen het geval gehad dat mensen mijn seksualiteit als belediging richting mij en andere gebruiken. Dit doet pijn, niet alleen omdat het iets is dat ik niet kan veranderen maar ook omdat het zolang heeft geduurd totdat ik zelf comfortabel hier mee ben geworden.
Scholen kunnen hier erg bij helpen, zij kunnen ervoor zorgen dat de plek waar kinderen ontzettend veel tijd besteden veilig is voor hen. Als u aangeeft dat ouders een keuze kunnen maken in het afwijzen van homoseksualiteit, tast dit onze veiligheid aan. Kinderen leren namelijk vreedzaam met elkaar om te gaan als zij leren in scholen dat homo zijn niet anders is, dat het geen belediging is, en al helemaal dat het geen ziekte is.
Ik hoop dat mijn mail en die van vele andere misschien uw perspectief een beetje kan veranderen. Deze mail is niet bedoeld om enige haat naar uw kant toe te sturen en ik hoop dat het verder met u goed gaat, ik kan alleen niet stil zitten terwijl u dit soort uitspraken maakt.
Met vriendelijke groet,
Silke Jansen
Beste meneer Slob,
Ik ben persoonlijk niet snel iemand die veel kritiek levert op de overheid. En ik heb veel respect voor het harde werken van u en de andere ministers.
Wat er gisteren echter in de media kwam, raakt mij en vele andere scholieren op een verkeerde plek. Zeker nu in de week van respect.
Ik ben Niek Schoemaker, een zestien jarige scholier die vroeger erg veel moeite had met het uit de kast komen. Nu hou ik mij veel bezig met het helpen van andere basis- en middelbarescholieren die in de kast zitten en bang zijn om uit de kast zijn en gepest worden. Soms zitten deze jongeren zelfs in een depressie. Ik wil u absoluut niet de indruk geven dat u bloed aan uw handen heeft, maar er zijn zelfs jongeren die zelfmoordneigingen hebben.
Ik vind het persoonlijk onacceptabel om lhbt-rechten als keuze open te houden aan scholen. Zoals Hillary Clinton ooit zei: ,,Vrouwenrechten zijn mensenrechten.” Ik denk dat dat hetzelfde is bij lhbt-rechten. Lhbt-rechten zijn mensenrechten.
De acceptatie van homoseksuelen, transgenders en genderneutralen zijn wettelijk vastgelegd. Als je scholen toestaat om homoseksualiteit af te keuren, laat je ze toe om de Nederlandse wetten te negeren en om mensenrechten af te keuren.
U zou pal achter de homoseksuele scholieren moeten staan.
Ik ben diep geraakt door de conservatieve en homofobe lading die hierdoor uit het kabinet komt.
Nogmaals ik heb veel respect voor uw werkzaamheden en die van de andere ministers, maar dit vind ik onacceptabel.
Met vriendelijke groet,
Niek Schoemaker