Niet-moslimleerlingen OBC Bemmel maken kennis met vastenmaand

29 maart 2024
AD

Door: Berrie van Helden

Niet-moslimleerlingen OBC Bemmel maken kennis met vastenmaand: ‘Tijdens ramadan voelen wij hoe arme mensen zich voelen’

Ook zeven leerlingen van OBC Bemmel die geen islamitische achtergrond hebben, moeten donderdagavond tot zonsondergang wachten totdat ze aan tafel kunnen gaan.

Zo worden zij ingewijd in de geheimen van de vastenmaand ramadan. ,,Het is fijn andere leerlingen zo kennis te laten maken met onze cultuur. Op deze manier krijg je meer begrip voor elkaars achtergronden”, zegt de 14-jarige Malak Alaaouer uit Huissen.
Met zeven andere moslimleerlingen helpt zij de ouders bij het koken van een feestelijke en uitgebreide iftarmaaltijd op hun eigen school. Het enthousiasme spat ervan af. ,,Ik sta hier te glunderen. Dit is hun moment om te shinen. Ze hebben hiernaar uitgekeken. Ik ben trots op hen”, zegt docent Sabine Houer.

Minder energie
Met collega’s Wouter Marinissen en Jeffrey Klumper en enkele islamitische leerlingen heeft zij het initiatief genomen tot het gezamenlijk nuttigen van een iftarmaaltijd op school. ,,Wij hebben best veel leerlingen, zeker enkele tientallen, die aan de ramadan meedoen. Ze hebben minder energie in die periode, maar je hoort hen nooit klagen. Dat vind ik zo knap. Zo scheppen er ook niet over op, maar je ziet wel dat ze trots zijn dat ze vasten”, zegt Marinissen.

Maryam legt aan Elize uit wat ze zo gaan eten. © Rolf Hensel

De 13-jarige Maryam El Akili uit Huissen heeft haar beste vriendin en stadsgenote Elize Veerman (14) uitgenodigd. ,,Ik weet alleen dat moslims in deze periode op bepaalde tijdstippen mogen eten. Maar wat ze eten en waarom ze vasten, dat weet ik nog niet”, zegt Elize. ,,Tijdens het vasten denken wij aan mensen die honger lijden”, legt Maryam uit. ,,En als we mogen eten, beginnen we met water en dadels en daarna soep om het lichaam op gang te brengen. Daarna mogen wij weer gewoon alles eten.”

Kerstmis
Het doel van de iftarmaaltijd op school is volgens Klumper leerlingen die niet bekend zijn met de ramadan hier meer over leren. ,,Vaak wordt op scholen veel aandacht besteed aan Kerstmis, Sinterklaas, Pasen en andere religieuze feestdagen, maar wordt de ramadan overgeslagen. De ramadan sneeuwt onder. Wij vinden het belangrijk dat ook hier aandacht aan besteed wordt bij ons op school.”

 


Moeders en dochters tonen trots hun gezonde creaties. © Rolf Hensel

De gedachte achter ramadan spreekt Marinissen aan. ,,Je verplaatsen in mensen die het minder hebben.” Dat is ook precies de reden dat Malak en de 15-jarige Abdalrazak Jomaa uit Haalderen in de ramadanmaand niets eten tussen zonsopgang en zonsondergang. En dat leggen ze uit tijdens de maaltijd. ,,Op deze manier krijg je meer respect voor elkaars culturen. Onze vrienden begrijpen dan beter waarom wij dit doen”, zegt Malak.

Ruzie
,,Ook proberen wij deze week lief te zijn”, zegt Malak. ,,Als je ruzie hebt met iemand, wil je dat uitpraten of bijleggen en als je problemen hebt met een ander probeer je die te vergeven. Ook dat hoort bij onze vastenmaand.”

Al van jongs af aan doen de drie OBC-leerlingen mee met de ramadan. ,,Eerst een paar dagen per week. Zo wen je eraan”, zegt Abdalrazak. ,,Het is ook geen verplichting. En als je ziek bent, hoef je ook niet mee te doen. En soms voel je je slap na een gymles en moet je echt even iets eten of drinken. Dat is geen probleem. Die dag kun je het jaar erop in de maand voor ramadan inhalen. Dan heb je toch de vastenmaand volbracht”, zegt Malak.

Sneller moe
Maryam vindt de eerste twee weken van de ramadan relatief gemakkelijk. ,,Dan heeft je lichaam nog voldoende energie. Daarna wordt het lastiger. Je wordt sneller moe en slaapt meer.”

Malak vindt vasten in het weekeinde het moeilijkst. ,,Als je overdag op school bent, heb je afleiding en denk je minder snel aan eten. In een weekeinde is dat lastiger. Ik bid dan veel en lees vaker in de koran. Ook dan denk je er minder aan. Als je dan honger krijgt, realiseer je je hoe de mensen die niets te eten hebben, zich moeten voelen.”

 


Het eten staat te wachten op het moment waarop de zon ondergaat. © Rolf Hensel

InDifferent is een organisatie die vindt dat elke school een inspirerende en veilige plek moet zijn.