Niet praten over jongeren maar praten met jongeren. 

11 april 2024
Cultuur Oost

Door: Mika Joosten

Niet praten over jongeren maar praten met jongeren.

InDifferent was aanwezig bij het cultuur symposium van Cultuur Oost. Samen met Elmar gingen er drie jongeren mee naar de oude Zwitsal fabriek in Apeldoorn. Silke, die betrokken was vanaf het allereerste begin van InDifferent op het Dorenweerd College. Shay, die via een van de lessen betrokken is geraakt bij InDifferent en nu deel is van de jongeren crew. En Mika die vorig jaar stage heeft gelopen bij InDifferent en nu werkzaam is als Educator. Samen ging het viertal op pad door de grote zalen en ruimtes om daar te vertellen.

Na een mooie opening met de nadruk op de reden van de bijeenkomst, generatie impact. En te motiveren om te werken met jonge makers en de stem van jongeren te laten horen.

In twee sessies gingen verschillende mensen en organisaties spreken, waaronder InDifferent. Nadat Elmar Notenboom zijn verhaal had gedaan over het ontstaan ging hij de jongeren interviewen. Want als je het over generatie impact hebt, kan je het beste met mensen van die generatie in gesprek gaan. Een manier van werken die niet onbekend is van InDifferent. De verschillende jongeren vertelden waar ze tegenaan lopen als jongeren in de huidige samenleving, wat InDifferent voor hen heeft betekend en wat het voor anderen kan betekenen. Hieruit kwam het belang van een safe space, het serieus nemen van elkaar, het belang van intersectionaliteit, en het toegankelijk maken van activiteiten en informatie. In dit gezellige gesprek stonden ze open voor vragen uit het publiek en ook naderhand kwamen er verschillende mensen om vragen te stellen.

Hieruit werd bevestigd dat veel mensen een plek als InDifferent nodig vinden op scholen en andere plekken bestemd voor jongeren. Dat mensen hun eigen kinderen of studenten een safe space gunnen maar vaak niet weten waar of hoe te beginnen. En dat het goed is om jongeren dit ook zelf te laten verwoorden in een gesprek als dit.

InDifferent is een organisatie die vindt dat elke school een inspirerende en veilige plek moet zijn.