Recht van de sterkste geldt veel minder

12 december 2019
De Gelderlander

Door: Peter Kemperman
Foto: Mika de Wit

Dorenweerd College dankt InDifferent: ‘Recht van de sterkste geldt veel minder’

DOORWERTH - Op het Dorenweerd College in Doorwerth is het pestgedrag de afgelopen jaren verder afgenomen. Dat stelt docent Elmar Noteboom. ,,Er is bij ons ruimte voor iedereen. Het recht van de sterkste geldt veel minder dan voorheen.”

Die gedragsverandering is volgens hem deels te danken aan de start, twee jaar geleden, van InDifferent op het Dorenweerd. Noteboom is initiatiefnemer en begeleider van deze beweging, die opkomt voor diversiteit en respect op school. Het aantal deelnemende leerlingen is gegroeid van een handvol in 2017 tot rond de honderd nu. Overigens beoordeelden de leerlingen van het Dorenweerd hun school twee jaar geleden ook al als ‘een relatief veilige en prettige school’. Er werd toen al minder pestgedrag dan gemiddeld ervaren, zo blijkt uit onderzoek van de organisatie Kwaliteitsscholen. Je ziet dat leerlingen meer contacten krijgen en niet meer in pauzes in hun eentje op hun mobiel zitten te kijken.

Ook voor leerlingen met ADHD of autisme
,,In het begin waren we voornamelijk gericht op LHBTI-leerlingen, maar inmiddels is het veel breder geworden”, zegt Noteboom over InDifferent.

,,Er is nu ook plek voor scholieren die autisme of ADHD hebben en voor leerlingen die worden geplaagd door depressies.” LHBTI staat voor lesbische vrouwen, homoseksuele mannen, biseksuelen, transgenders en intersekse personen.

Noteboom: ,,Iedereen wil graag een veilige omgeving om zich heen hebben. Een groep waarbinnen je kunt zijn wie je bent en kunt zeggen wat je wilt. De deelnemers zijn, net als alle andere mensen trouwens, op zoek naar acceptatie.”

Vrienden dankzij de InDifferent-groep
Door het bestaan van InDifferent is de sfeer op het Dorenweerd College nog verder ten goede veranderd, stelt Noteboom. ,,Je ziet dat leerlingen meer contacten krijgen en niet meer in pauzes in hun eentje op hun mobiel zitten te kijken. Ze hebben vrienden door de InDifferent-groep, maar ook buiten die omgeving.”

Van de nieuwe brugklassers hebben zich al 25 leerlingen bij de groep aangesloten. Noteboom: ,,Voor hen is InDifferent niet iets nieuws, maar een gegeven. Het is er al. Van sommige leerlingen hoor je zelfs dat ze om die reden juist voor Dorenweerd hebben gekozen.”

Arnhemse scholen hebben ook interesse
InDifferent werkt samen met culturele instellingen als Rozet, ArtEZ, Focus Filmtheater, Willemeen en Bibliotheek Arnhem. Inmiddels hebben ook drie Arnhemse scholen interesse getoond in het opzetten van een InDifferent-groep. InDifferent is ook aanwezig op de open dag van het Dorenweerd College op zaterdag 11 januari.

InDifferent is een organisatie die vindt dat elke school een inspirerende en veilige plek moet zijn.