Door: Mirthe van Etten
Voor jongeren is praten over seks lastig, maar dat was tijdens het festival ‘Over seks gesproken’ wel anders: ‘Er zijn hier geen taboes’
Van praten over seks tot het daadwerkelijk doen: voor veel jongeren blijft ‘het’ lastig. Tijdens het festival ‘Over seks gesproken’, dat donderdag plaatsvond in het Arnhemse cultuurcentrum Rozet, werd seks juist wél bespreekbaar. Van de fijnste standjes tot het aangeven van jouw eigen grenzen.
Hoe maken we seks bespreekbaar? Met die vraag openen seksuologen Anne Siemons en Leila Lambrechts, bekend van sociale media, de avond. Een gehaakte penisknuffel in de zaal zorgt voor wat gegiechel onder het publiek, maar al snel neemt het gesprek een serieuze wending. Het doel: taboes rondom seks doorbreken. En nee, dat betekent niet dat iedereen maar een open relatie aan moet gaan. Maar wel dat jongeren leren praten over seks, zonder gelijk te oordelen.”
,,We merken dat jongeren steeds later beginnen met seks”, vertelt Lambrechts. ,,En dat ze het lastig vinden om erover te praten. Zo blijven ze met vragen achter waarop ze eigenlijk antwoord nodig hebben. Dat gaat van meiden die bang zijn dat seks tijdens hun menstruatie niet veilig is, of jongens die denken dat de seks de seks in porno normaal is.” Nog een belangrijke misvatting: ,,Dat jongens meer aan seks enken dan meiden. Dat is helemaal niet zo. Jongens uiten het alleen eerder.”
Ik zag van de week een uitnodiging op Instagram en dacht meteen: dit is écht iets voor mij. Het leek me een toegankelijke manier om meer over seks te leren
Laura, bezoeker
Favoriete standje tekenen
Op het festival zijn ook verschillende workshops, waaronder die van striptekenaar Esther van de Bund (32). In haar ruimte hangt een groot dekbed aan de muur, bedoeld om tegen het einde van de avond volgetekend te zijn met diverse kamasutra-standjes. ,,Eigenlijk is het een creatieve manier om na te denken over wat jij prettig vindt in seks. Zelf kwam ik daar pas veel te laat achter, dat is eigenlijk zonde.”
Bij de Regenboogquiz kunnen bezoekers hun kennis over seksualiteit testen. De 21-jarige Laura, die hier samen met een vriend is, kijkt haar ogen uit. ,,Ik zag van de week een uitnodiging op Instagram en dacht meteen: dit is écht iets voor mij. Het leek me een toegankelijke manier om meer over seks te leren.”
Op de vraag of ze het beeld herkent dat jongeren steeds later met seks beginnen, schiet ze in de lach. ,,Oei, misschien ben ik niet de beste persoon om dat te vragen. Maar ik merk wel dat veel van mijn vrienden nog geen seks hebben, of het heel spannend vinden.”
Ik merk wel dat veel van mijn vrienden nog geen seks hebben, of het heel spannend vinden.
Laura, bezoeker
Misbruik
Dat seks niet altijd alleen maar leuk en spannend is, wordt een stukje verderop duidelijk. Daar staat de 29-jarige Jeffrey Dral, schrijver van het autobiografische boek Liegen zul je. Dral werd op 16-jarige leeftijd misbruikt door zijn kunstschaatsleraar. Het misbruik stopte na een jaar, maar het heeft nog lang geduurd voordat Dral iemand in vertrouwen durfde te nemen.
Om het misbruik toch te kunnen verwerken, besloot hij zijn verhaal op te schrijven. Eerst alleen voor zichzelf, maar later ook met als doel anderen te vertellen wat er is gebeurd. ,,Dit is iets wat ik had willen lezen toen ik jong was, om te weten dat ik niet de enige ben die dit heeft meegemaakt.”
Inmiddels heeft Dral al veel reacties gekregen op zijn boek. Mensen die onder de indruk zijn van zijn verhaal, of het herkennen. Maar de reactie van zijn ouders was voor Dral misschien wel het spannendst. ,,Zij hebben het in één dag uitgelezen, terwijl ik ze ondertussen voorzag van kopjes koffie en af en toe een knuffel. Ik heb mijn ouders nog nooit zo trots gezien als die dag. Mijn moeder kon alleen maar huilen toen ze het uit had, en mijn vader vertelde dat hij me nu echt snapte.”
Festival ‘Over seks gesproken’ in Rozet, in Arnhem. © Rolf Hensel
Ik wil jou. Jij mij ook?
Later op de avond praten Jeffrey Dral en Ricardo Brouwer, de voorzitter van COC Midden-Gelderland, met jongeren over het belang van toestemming geven tijdens seks. ,,Je ziet dat jongeren steeds preutser worden, wat het moeilijker maakt om over seks te praten. Dat taboe hopen we te doorbreken, en jongeren tips mee te geven over hoe je nee kan zeggen als je niet wil, maar ook hoe je ja kan zeggen als je wel wil. Het lijkt misschien simpel, maar dat is het niet.”
Dat consent geven complex is, daar weet de 24-jarige Clé Delphi alles van. Op het festival presenteerde ze haar muziekvoorstelling Als ja ook nee is, gebaseerd op haar eigen ervaringen. ,,Toen ik 18 was, had ik een vriendje die iedere dag wel seks wilde. Dat wilde ik niet, maar ik wist niet goed hoe ik dat kon aangeven. Zo kwam er steeds meer druk op die relatie. Inmiddels weet ik hoe het is om in een relatie te zitten waar je elkaars grenzen respecteert.’’
Doek met standjes © Rolf Hensel