Workshops in Arnhem moeten jongeren inzicht geven in slavernij

16 juni 2023
RTV Connect

Door: Aniek Beekman

Workshops in Arnhem moeten jongeren inzicht geven in slavernij

ARNHEM - Ruim honderd jongeren tussen de 14 en 15 jaar zijn vrijdag bij elkaar geweest in het provinciehuis in Arnhem. Zij stonden stil bij afschaffen van de slavernij 150 jaar geleden. De jongeren gaan in een aantal verschillende kunstworkshops met elkaar in gesprek over het koloniale verleden en hoe dat voor hen doorwerkt in het heden.

"We willen dat ze op een luchtige manier iets leren over het slavernij verleden", vertelt Jelmar Noteboom directeur van InDifferent. En dus viel de keuze op muziek maken, dansen, fashion en kunst. De workshops zijn een onderdeel van het bewustwordingsproces. Zo heeft de provincie Gelderland ook een standbeeld laten maken.

Beeldend kunstenaar Patricia Kaersenhout kreeg die opdracht.  Het kunstwerk ‘Into the deep loving darkness’ is op 12 mei onthuld in het Huis der Provincie. Maar het beeld is vrijdag speciaal voor de jongeren nóg een keer onthuld, als start van de dag. "Ik ga die historicus zijn die verhalen vertelt om iets recht te zetten, wat mijn voorouders is aangedaan", vertelt Kaersenhout. "Dat is mijn missie voor het leven." De kunstenares heeft ze voorouders, die als slaaf hebben moeten leven.

"Toen ik deze opdracht kreeg vond ik dat een enorme eer", vertelt ze trots. "Om gezien te worden als zwarte vrouwelijke kunstenaar." De zoektocht naar de slavernijgeschiedenis heeft voor Kaersenhout vele deuren geopend. "Het heeft mij verrijkt"

InDifferent is een organisatie die vindt dat elke school een inspirerende en veilige plek moet zijn.