WAT IS INDIFFERENT?

InDifferent is een community van leerlingen en docenten op verschillende middelbare scholen in Arnhem. Zij zetten zich in vóór diversiteit en respect en tegen discriminatie op school. School hoort een prettige en veilige plek te zijn voor iedereen,  maar helaas is dat niet altijd vanzelfsprekend. Daarom is er InDifferent. 

WAT DOET INDIFFERENT?

We organiseren leuke, vaak kunstzinnige en informatieve evenementen die altijd een link hebben met ons doel: trots op jezelf mogen zijn, wie of wat je ook bent. Die evenementen bedenken we soms zelf maar we vinden het nog leuker leuk als jij met ons meedenkt! Dat doen we tijdens gezellige InDifferent meet-ups waar iedereen gewoon mag komen zoals hij/zij is. Jij bent jij!

WAAROM DE NAAM INDIFFERENT?

De naam is bedacht door de leerling die InDifferent is gestart, namelijk Joost. Elmar vroeg hem om een naam en Joost antwoordde meteen: ‘InDifferent!’ en Elmar vond het goed.Maar toen we er wat langer over nadachten, bleek de naar perfect te kloppen. Er zitten namelijk allerlei verborgen links in met onze doeken, kijk mar: 

Indifferent betekent onverschillig. Onverschilligheid voor verschillen is ons doel.

Different betekent anders. Iedereen is anders en dat is mooi!

We zetten ons als groep in voor het recht van het individu.

Alle personen zijn volwaardige en gelijkwaardige burgers in de samenleving.

Niet op verschillende ‘secties’ focussen maar juist op de overeenkomsten ertussen. 

De afkorting ID staat voor identiteit. Iedereen heeft het recht op een eigen identiteit.

Ruimte voor verschillen tussen individuen, op alle gebieden.

Ongeoorloofd onderscheid op grond van bepaalde aangeboren kenmerken.

Gevoel of uiting waarmee je toont dat je iemand een waardig en waardevol mens vindt.

HET ONTSTAAN VAN INDIFFERENT

Stichting Indifferent is opgericht in 2017 door Elmar Noteboom, sinds 2007 docent Tekenen op het Dorenweerd College in Doorwerth. Elmar ontdekte dat op zijn school er een aantal leerlingen kampten met dezelfde problematiek als waar hij in zijn jeugd mee te dealen had vanwege zijn Indische afkomst en homoseksualiteit. Hij besloot daar wat aan te gaan doen. Hij zag dat scholen weinig aan het verbeteren van de sfeer en veiligheid voor minderheden doen. En dat terwijl de behoefte daaraan wel erg groot is. Daarom besloot hij om InDifferent op te richten als aanvulling op het schoolprogramma.

INDIFFERENT VANDAAG DE DAG

Momenteel werkt InDifferent samen met vijf verschillende scholen in de regio Arnhem. Om jongeren van deze scholen in contact met elkaar te brengen, worden maandelijks verschillende activiteiten georganiseerd, waarbij ontmoeting en educatie centraal staan. Dit wordt georganiseerd in samenwerking met verschillende culturele instellingen en zelfstandig ondernemers in Arnhem (kijk ook bij Met wie werken we samen) . Het is de bedoeling dat deze ontmoetingen zowel inspirerend, leuk, sociaal als educatief zijn.

MAAK KENNIS MET INDIFFERENT

In 2019 werd InDifferent een officiële stichting die tot op heden actief is. Op dit moment bestaat het bestuur van Indifferent uit 4 leden, te weten:

Elmar Noteboom
Directeur van InDifferent en docent Tekenen op het Dorenweerd College;

Debby Jansen
Secretaris van InDifferent en consultant, coach en trainer en directeur van Executive TopTeams en The Happy Workers;

Bente Eeltink
Penningmeester van InDifferent, student Docent Maatschappijleer en oud-leerling van het Dorenweerd College;

Anouk Delcour
Algemeen bestuurslid van InDifferent en docent Frans aan het Montessori College in Arnhem.