WAT IS INDIFFERENT?

InDifferent is een beweging van leerlingen en docenten op verschillende middelbare scholen in (de omgeving van) Arnhem. Zij zetten zich in voor inclusie, diversiteit en respect op school. School hoort een prettige en veilige plek te zijn voor iedereen,  maar helaas is dat niet altijd vanzelfsprekend. Daarom is er InDifferent. 

WAT DOET INDIFFERENT?

InDifferent organiseert leuke en informatieve activiteiten, acties en evenementen die te maken hebben met onze thema’s. Onze activiteiten worden bijna altijd door de leerlingen zelf bedacht. Dat doen we tijdens gezellige InDifferent meet-ups die we om de twee weken organiseren, waar iedereen welkom is. 
We organiseren activiteiten voor de community op school, voor alle leerlingen van de hele school, maar ook activiteiten die school overstijgend zijn. Dit doen we zodat leerlingen van verschillende scholen elkaar kunnen leren kennen en dat ze zien  de community verspreid is over heel Arnhem!

WAT ZIJN DE DOELEN VAN INDIFFERENT?

InDifferent heeft als doel om een fijne, veilige en vertrouwde community te zijn waar alle leerlingen altijd welkom zijn. Hier kunnen leerlingen zichzelf zijn en geaccepteerd worden om wie en hoe ze zijn. We organiseren activiteiten waar de leerlingen nieuwe kennis en vaardigheden opdoen, zodat ze vol zelfvertrouwen kunnen groeien. 
Een ander doel is om de sfeer in de school veilig te maken en ervoor te zorgen dat niemand wordt gepest of gediscrimineerd. Een school waar iedereen zichzelf kan zijn! 

WAT ZIJN DE ONDERWERPEN VAN INDIFFERENT?

InDifferent is voor inclusie, diversiteit en respect. Hieronder vallen een boel subthema’s:

  • Gender & seksualiteit (LGBTQ+)
  • Pesten (online en in realtime)
  • Racisme en discriminatieGender en seksualiteit
  • Body positivity
  • Emancipatie, feminisme & gelijke rechten
  • Etnische afkomst & cultuur
  • Klassenverschillen
  • Religie, overtuiging & levensstijl
  • Stoornissen (geestelijk, sociaal of fysiek)
  • Ziekte & handicaps (geestelijk of fysiek)

Uiteraard is er alle ruimte voor de inbreng van leerlingen en docenten en spelen we in op de actualiteit. 

HET ONTSTAAN VAN INDIFFERENT

InDifferent is in 2017 opgericht door Elmar Noteboom, kunstdocent op het Dorenweerd College in Doorwerth sinds 2007. Elmar zag op zijn school dat veel leerlingen problemen hebben voortkomen uit de acceptatie van medeleerlingen, iets wat hij zelf ook heeft ervaren als middelbare scholier, vanwege zijn Indische afkomst en homoseksualiteit. Ook zag Elmar dat de scholen weinig doen voor het verbeteren van de sfeer en veiligheid voor minderheden, vanwege allerlei verschillende oorzaken. En dat terwijl de behoefte daaraan wel erg groot is. Hij besloot daar wat aan te doen en is met een klein groepje leerlingen activiteiten op school gaan organiseren. Het startte klein voor alleen de groepsleden en later werde activiteiten voor de hele school georganiseerd. Zo groeide InDifferent tot meer dan 100 leerlingen. Door het netwerk dat Elmar via zijn andere werkzaamheden in Arnhem heeft opgebouwd en door enkele keren in de lokale media te verschijnen, werd InDifferent opgepikt door andere scholen binnen en buiten de regio. Leerlingen, maar ook docenten, ouders en schoolleiding waren enthousiast en de resultaten van InDifferent waren voor iedereen duidelijk zichtbaar. Als dit zo aansluit bij de vraag, dan moet InDifferent beschikbaar zijn voor alle scholen, dacht Elmar en heeft daarom stichting InDifferent opgericht als aanvulling op het schoolprogramma.

WAAROM DE NAAM INDIFFERENT?

De naam is bedacht door Joost, de leerling die InDifferent is gestart. Elmar vroeg hem om een naam te bedenken en Joost antwoordde meteen: ‘InDifferent!’. Dat was snel besloten! Maar toen we er wat langer over nadachten, bleek de naam perfect te kloppen. Er zitten namelijk allerlei verborgen links in met onze onderwerpen, kijk maar: 

Indifferent betekent onverschillig. Onverschilligheid voor verschillen is ons doel.

Different betekent anders. Iedereen is anders en dat is mooi!

We zetten ons als groep in voor het recht van het individu.

Alle personen zijn volwaardige en gelijkwaardige burgers in de samenleving.

Niet op verschillende ‘secties’ focussen maar juist op de overeenkomsten ertussen. 

De afkorting ID staat voor identiteit. Iedereen heeft het recht op een eigen identiteit.

Ruimte voor verschillen tussen individuen, op alle gebieden.

Ongeoorloofd onderscheid op grond van bepaalde aangeboren kenmerken.

Gevoel of uiting waarmee je toont dat je iemand een waardig en waardevol mens vindt.

InDifferent_Groep_001

INDIFFERENT VANDAAG DE DAG

Momenteel werkt InDifferent samen met vijf verschillende scholen in de regio Arnhem. Om jongeren van deze scholen in contact met elkaar te brengen, worden maandelijks verschillende activiteiten georganiseerd, waarbij ontmoeting en educatie centraal staan. Dit wordt georganiseerd in samenwerking met verschillende culturele instellingen en zelfstandig ondernemers in Arnhem (zie Samenwerken) . Het is de bedoeling dat deze ontmoetingen zowel inspirerend, leuk, sociaal als educatief zijn.

InDifferent_Groep_005