“Wist u dat Arnhem de rijkdom van leerlingen en leraren in club InDifferent kent? Het begon in de gemeente Renkum met de docent tekenen op het Dorenweerd College; de school in Doorwerth van Silke en Niek, die minister Slob onlangs aanschreven over het deurbeleid tegen homo’s.
Intussen hebben al vier Arnhemse scholen zich aangesloten. Want het kan wél, heikele kwesties in de klas naar boven trekken, met als boei de vrijheid van meningsuiting en als doel de normale omgang met klasgenoten. Heerlijk om met scholieren te bakkeleien, je ziet hun hersens oplichten en een last van hun schouders vallen.”

Ahmed Marcouch
Burgemeester van Arnhem

“InDifferent is onze vaste samenwerkingspartner. Waarom? Omdat iedereen anders is en we een samenleving willen dat dit de norm is. Wij delen de droom en ambitie om dit voor elkaar te krijgen. Door niet onverschillig te zijn, door te doen. Om ook te voelen dat je mag zijn wie je bent, is meer nodig. Meer voorbeelden, meer gesprekken, meer complimenten, meer boeken, meer liedjes, meer voorstellingen, meer films. InDifferent en Rozet werken daar met geduldig, ongeduld onvermoeibaar aan. 

Mijn naam is Jenny Doest. Ik wil leven in een maatschappij waar anders zijn de norm is. Als directeur-bestuurder van Rozet probeer ik daar verschil in te maken. InDifferent is daarin een cruciale samenwerkingspartner.”

Jenny Doest
Directeur-bestuurder van Rozet

In 2019 maakte ik kennis met Elmar Noteboom en InDifferent. Elmar en een aantal leerlingen namen deel aan een zaalgesprek na afloop van een filmvertoning. Hun aanwezigheid maakte diepe indruk: Elmar was overtuigend en bevlogen, de leerlingen hartverscheurend eerlijk. Hoe simpel kan het zijn, dacht ik, een veilige haven bieden aan iedere leerling die dat nodig heeft. In een bizar complexe sociale omgeving waar echt niet iedereen naar een plek op de apenrots verlangt, maar waar iedereen wel erkenning en verbinding zoekt en het recht moet hebben volkomen zichzelf te zijn. Bedenken dat dat nodig is, is geen rocket science, maar vervolgens een schoolbestuur meekrijgen, het hele zaakje opzetten, daadwerkelijk uitgroeien tot die beoogde veilige haven, dat verduurzamen én daarmee ook nog eens allerlei andere scholen in beweging brengen… ik doe mijn pet af, maak een diepe buiging en wens iedere school een InDifferent groep toe.
Focus Filmtheater en InDifferent hebben in de afgelopen door Corona geteisterde jaren een aantal projecten opgezet en er helaas maar een paar kunnen uitvoeren. Maar wat we konden doen en het contact dat we daarvoor onderhielden, was onverminderd goed en waardevol. Ik luister en leer veel en iedere ontmoeting met de leerlingen raakt me. Film is een veelzijdig en krachtig medium: in het vertellen van verhalen, het adresseren van relevante onderwerpen, het aanzwengelen van denken en doen. Daar sluit samenwerken met InDifferent naadloos op aan.”

Kim van der Werff
Programmeur en educator van Focus Filmtheater

“Als portretfotograaf en moeder en oma van een groot multicultureel gezin, wil ik thema’s vertellen die mij na aan het hart liggen, deze verbeeld ik in fotoseries. Het zijn series die het verhaal vertellen waarvan ik vind dat deze verteld moeten worden. In verband met een nieuw project kwam ik in contact met Elmar en InDifferent. Zijn enorme gedrevenheid en een schans voor jongeren vind ik bewonderenswaardig. Graag wil ik die jongeren vastleggen die zich inzetten voor diversiteit, gelijkheid en hun toekomst. Het is tijd voor jongeren om ouderen te leren over diversiteit, de schoonheid en de kracht hiervan.”

Gery ten Broek (zij/haar)
Portretfotograaf