“Op het Dorenweerd College waar ik 15 jaar lang als Tekendocent werkzaam ben geweest, zag ik hoe veel leerlingen gebukt gaan onder dezelfde problematiek die mijn tienerjaren tot een moeilijke periode hebben gemaakt. Door mijn homoseksualiteit en mijn Indische afkomst voelde ik me als puber geïsoleerd van mijn leeftijdsgenoten, ondanks dat ik voldoende vrienden had. Voor hen verzweeg ik mijn ware gevoelens. Het gevolg was voor zowel mij persoonlijk als mijn schoolresultaten desastreus: ik kwam in een lange, zware depressie terecht, begaf me op het verkeerde pad, zakte van het vwo naar de mavo en werd van school gestuurd. 
Opgroeien in een wereld waar je het gevoel hebt de enige te zijn met jouw problemen, kan grote gevolgen hebben, die onzichtbaar blijven voor de buitenwereld en zelfs soms ouders. Wat ik heb meegemaakt wil ik mijn leerlingen besparen en een veilige, vertrouwde community leek een middel te zijn om hen te helpen. En zo ontstond InDifferent, eerst klein, al snel groter en inmiddels zijn we actief op vijf verschillende scholen en zijn honderden leerlingen betrokken (en geweest). In de loop van vier jaar heb ik met eigen ogen gezien hoe veel leerlingen baat hebben bij InDifferent en zodoende beter in hun vel zijn komen te zitten. Ook heb ik gezien welk positief effect onze community op een hele school kan hebben. Dit geeft mij de moed en motivatie om door te gaan tot InDifferent op elke school in Nederland actief is en zichzelf uiteindelijk overbodig maakt.”

Elmar Noteboom (hij/hem)
Directeur en oprichter van InDifferent

“Iedereen heeft vooroordelen, iedereen heeft zijn eigen bagage. Vanuit die blik kijk je. Waar ik aan wil bijdragen, is dat we verder kijken dan wat we zelf kennen. Wat ik graag zou willen is een respectvollere wereld, dat we open staan voor elkaar. Dat we inzien dat we niet allemaal hetzelfde denken. Respect voor elkaars opvattingen, geloofsovertuigingen en meningen. 
Bovenstaande tekst staat op mijn website en is mijn drijfveer in mijn werkende en niet werkende leven. Ik wil mijn eigen blinde vlekken blijven onderzoeken en ik draag graag bij aan projecten waar middels kunst en cultuur ogen worden geopend voor de wereld om ons heen.
Met mijn werk als coach, adviseur, trainer en zakelijk/artistiek leider binnen de culturele sector zoek ik naar klussen waar deze drijfveer gevoed kan worden.
Als dat ergens is is dat wel bij InDifferent: elke keer als ik Elmar sprak de afgelopen jaren werd ik weer geraakt door wat hij met InDifferent bereikt en voor elkaar krijgt. Ik vind het dan ook een hele eer dat ik nu met mijn kennis en ervaring kan bijdragen aan dat wat InDifferent is en wil zijn.”

Jessica de Jaeger (zij/haar)
Zakelijk leider

“Bij Cultuur Oost was Elmar mijn zeer gedreven collega die ons warm wist te maken voor InDifferent. Elmar bracht inclusief denken in de praktijk!
Ik heb verschillende bijeenkomsten van InDifferent bijgewoond waar jongeren zelf vertelden wat InDifferent als community voor hen betekent. Het raakt me altijd weer als jongeren vertellen over hoe ze via kunst en cultuur aan de slag gaan met hun drijfveren en hun persoonlijke ontwikkeling en hoe het hen inspireert. Vaak heb ik gedacht: “Was er maar een InDifferent geweest in mijn schooltijd. Dan had ik makkelijker mijn weg gevonden en me minder eenzaam gevoeld”. Elmar geeft de jongeren een groot gevoel van eigenwaarde waardoor ze spontaan en open hun verhaal vertellen en naar elkaar luisteren. Elmar heeft InDifferent gemaakt tot wat het is en verdient daarvoor alle respect!”

Lily van Engen (zij/haar)
Penningmeester
Adviseur Samenleving bij Cultuur Oost 

“Mijn naam is Sahar Noor en ik geloof in een diverse en inclusieve samenleving. In een inclusieve samenleving doet iedereen ertoe. Je hoort erbij en draagt bij zonder mitsen en maren. Iedereen ervaart geborgenheid. Je kunt jezelf zijn. In een inclusie samenleving zorg je voor verbinding onderling. Zelfs als het voor wrijving zorgt, spanning kan een bron van vernieuwing zijn. In een inclusieve samenleving telt jouw ervaring, kennis, talent & inzet. Je mag zijn zoals je bent! Daarom sluit ik me aan bij InDifferent. Bij InDifferent staan we samen tegen ongelijkheid en vieren we onze verschillen.”

Dr. Sahar Noor (zij/haar)
Secretaris
Senior onderzoeker en expert diversiteit & inclusie

“It is not our differences that divide us. It is our inability to recognize, accept, and celebrate those differences.“ Het is deze quote van Amerikaanse schrijver Audre Lorde die mij al sinds mijn studie culturele antropologie inspireert. We verschillen allemaal van elkaar, op zoveel verschillende manieren. We ervaren (bijna) allemaal privileges en achterstelling om wie we zijn in een wereld waar er een mythische norm geldt, zoals Audre Lorde het zegt. Ik geloof dat we alleen in verbondenheid met elkaar, door elkaar en onszelf te vieren, te accepteren en echt te zien, kunnen bouwen aan een inclusieve samenleving.
Dit is wat InDifferent op een kleine maar krachtige manier op scholen doet. Het samenbrengen van jongeren die allemaal te maken hebben met een unieke combinaties van privileges en achterstellingen. Om juist die diversiteit met elkaar te laten zien en te vieren. En om samen, op basis van respect en inclusie, een community te bouwen. Iets wat zeker op die leeftijd essentieel is, iets dat ik als jong zwart lesbisch meisje heel graag op mijn school had gehad.
Ik geloof in waar InDifferent voor staat en hoe krachtig en duurzaam het effect is op alle jeugdige en minder jeugdige levens die het raakt. Het is daarom dat ik mij heel graag wilde inzetten voor InDifferent.”

Roman Meutstege (zij/haar)
Voorzitter
Antropoloog & Beleidsadviseur

“In mijn werk vind ik het belangrijk om programma’s en ontmoetingsplekken te creëren voor mensen vanuit alle hoeken en lagen van de samenleving – een omgeving waarin zij op veilige wijze hun verhalen kunnen delen. Om de-humanisatie van groepen en gemeenschappen tegen te gaan is persoonlijk contact essentieel. Van mens tot mens. Zodat we weer naast elkaar komen te staan in plaats van tegenover elkaar. Zodat we verhalen kunnen uitwisselen over wie we werkelijk zijn in plaats van vast komen te zitten in meningen over hoe de ander zou moeten zijn.
Al vroeg in mijn leven leerde ik dat het niet vanzelfsprekend is dat iedereen zomaar ‘mee mag doen’. Ik heb dat nooit begrepen. De diversiteit in hoe we denken, voelen, handelen en liefhebben en de ruimte om expressie te geven aan wie je werkelijk bent, daarin zit voor mij de schoonheid van het mens zijn.”

Melanie Hulsebosch (zij/haar)
Productieleider 
Storyteller, programmamaker en producent

Als student creative writing zocht ik naar een manier om kunst te verbinden met de maatschappij. Bij InDifferent kreeg ik die kans regelmatig gedurende mijn stageperiode, die zo leuk was dat ik ook daarna nog actief ben als podcast maker. Binnen dat format krijg ik de kans om de diepte in te gaan, en de stem van jongeren te versterken. Samen met hen behandel ik thema’s die voor ons allebei belangrijk zijn: diversiteit, inclusie en respect. Wat me erg aanspreekt is de wederkerigheid van dit werk. Ik geef hun de ruimte en zij leren me elke keer iets nieuws!”

Bram Wientjes (hij/ hem)
Projectleider Media
Student Creative Writing aan Artez

“Soms denk ik dat ik op de middelbare school mezelf niet genoeg ruimte heb gegeven om te ontdekken wie ik eigenlijk was en wie ik wilde zijn. Ik was veel bezig met erbij horen en niet buiten de boot vallen. Later besefte ik pas hoe vet het is dat we allemaal zo anders zijn. Nu ik mezelf de ruimte heb gegeven om te ontdekken wie ik ben en wat ik wil, ervaar ik hoe bevrijdend het is om er niet bij te horen. Hoe eng ik dat soms ook vind. Ik zet mij in om normen te ontrafelen, te bespreken, te onderzoeken en daarmee hopelijk te doorbreken, totdat er geen boot meer is om buiten te vallen. Ik ben daarin vooral geïnteresseerd in seks, seksualiteit en gendergelijkheid. Bij InDifferent zet ik mij in om deze thema’s uit de taboesfeer te halen en open en gelijkwaardige gesprekken te kunnen voeren over vaak onbesproken onderwerpen met de jongeren om wie het gaat. Om zo een beginnetje te maken met die normen (en die boot) afbreken.”

Fien van Deursen (zij/ haar)
Educatie maker Positieve Seksualiteit
Student Taal- en Cultuurstudies (filosofie, politiek en maatschappij)

Altijd had ik het idee dat ik iets goeds wilde doen in de wereld, mijzelf inzetten voor andere mensen. Langere tijd was er bij mij op school geen mogelijkheid om hier iets mee te doen. Gelukkig kwam Elmar een keer langs met leerlingen van het Dorenweerd College en na hun presentatie wist ik meteen dat InDifferent de plek voor mij was. Zij maken zich hard voor dingen die ik ook enorm belangrijk vind; inclusie en diversiteit. 
Uit persoonlijke ervaringen heb ik gemerkt dat hier een enorme vraag naar is. Ik word ondersteund om binnen de organisatie verder te komen en gestimuleerd om persoonlijk verder te groeien, doordat mij kansen worden aangereikt die ik zonder InDifferent nooit had kunnen krijgen.”

 

Lauri Tuinebreijer (zij/hen)
Social Media Content Manager bij InDifferent
Leerling van Gymnasium 6

“Hi, ik ben Dilano! Ik studeer Communicatie aan Hogeschool Windesheim. twee en een half jaar geleden heb ik Elmar daar ontmoet als docent grafische vormgeving.  Elmar en ik konden het vanaf het begin al goed vinden. Hij heeft toen verteld over zijn stichting InDifferent. Een vriend en ik vonden dit zo’n mooi initiatief dat we graag wilden helpen. Samen hebben we toen een tijd samen de sociale media overgenomen. Nu, meer dan één jaar verder, maak ik elke week nog steeds het nieuws zodat jullie op de hoogte zijn van de laatste nieuwtjes! Ik vind dat iedereen zichzelf moet zijn. Zelf heb ik het gevoel dat ik mijzelf ook daadwerkelijk kan zijn, maar ik weet ook dat er veel kinderen, jongeren en volwassenen zijn die dat gevoel niet hebben. Daarom vind ik InDifferent belangrijk.”

Dilano Benning (hij/hem)
Social Media Content Manager
Student Communicatie

“InDifferent is natuurlijk zeer aanwezig op mijn school, het Dorenweerd College, maar ik ben vooral met de organisatie in contact gekomen via een vriend van mij. André zit in het social media team en dacht dat dat ook wel wat voor mij was.
Ik vind het erg leuk om mee te helpen met social media content maken omdat ik denk dat het zeer moeilijk is voor jongeren van onze generatie om zichzelf goed te informeren. InDifferent is het perfecte platform om betrouwbare en onpartijdige informatie te verspreiden. Daarom denk ik dat InDifferent erg belangrijk is om jongeren een gezonde en productieve manier van denken en discussiëren aan te leren.”

Jonas Hoogakker (hij/hem)
Presentatie teamlid
Leerling vwo 6

“Ik ben half Ghanees en half Nederlands en ben dan ook tweetalig opgevoed. Ik ben bij InDifferent terecht gekomen door een project van Elmar. Hij vroeg of ik mee wou doen met een spotje en daar begon het eigenlijk wel. Ik wil met inDifferent graag mensen beter informeren over de realiteit en wat er allemaal om ons heen gebeurt. Media is een belangrijke manier om mensen op de hoogte te houden, daarom vind ik het een geweldige mogelijkheid om bij InDifferent als onderdeel van het mediateam te kunnen werken. InDifferent staat voor gelijkheid onder iedereen en dat moet ook zo blijken uit onze media. Hopelijk kan ik hier een goed onderdeel van zijn.”

André Hoek (hij/hem)
Presentatie teamlid
Leerling vwo 6

“Ik zit al bij InDifferent vanaf het moment dat het ontstaan is en weet daarom ook hoe positief het effect van deze stichting kan zijn op jongeren. Ik ben blij dat ik InDifferent heb kunnen zien groeien tot de stichting die het nu is en ik ben ontzettend trots dat ik hiermee kan helpen. Dit wil ik doen door ervoor te zorgen dat jongeren genoeg kennis en informatie kunnen krijgen over terminologie en hedendaagse discussiepunten, zodat zij een goede geformuleerde mening kunnen creëren en voor zichzelf kunnen opkomen. Als student politicologie ben ik erg geïnteresseerd hoe het gaat met de wereld. Ik geloof dat de jeugd een reflectie is van de wereld waarin wij leven. Daarom vind ik het ontzettend belangrijk dat alle kinderen  zich veilig voelen om te groeien naar de persoon die zij kunnen en willen zijn en hierom is InDifferent zo belangrijk.”

Silke Jansen (zij/haar)
Schrijver 
Student politicologie

Mensen kunnen zo mooi zijn, er is zijn zoveel verschillen die ik bewonder. Ondanks dat ik mezelf schaamde voor hoe ik misschien niet de norm was, ben ik nu blij met wie ik ben. Ik ben nog steeds zoekende naar wie ik ben en waar ik voor kan staan. Dit is waarschijnlijk een eeuwige zoektocht, maar dat is niet erg, want steeds ontdek ik weer nieuwe dingen door de mensen om mij heen en van mezelf. Eén ding weet ik wel is dat creëren en kunst belangrijk is voor mij, voor de expressie van gedachten en emotie. Deze kracht die ik vind binnen tekenen gun ik iedereen. Ik begon met tekenen van mijn eigen verhalen omdat ik mezelf nergens terugzag in de media, dus ik besloot zelf mijn eigen representatie te maken. Tijdens mijn stage hoop ik dat ik mijn aandeel kan leveren, binnen de educatie die InDifferent levert, dat mensen zich gezien voelen.” 

 

Mika Joosten (hij/hem)
Stagiair bij InDifferent, Student Docent Beeldende Kunst en Vormgeving aan ArtEZ 

Iedereen is anders en dat maakt de wereld mooi en veelzijdig. Het zorgt ook voor veel uitdagingen omdat niet iedereen elkaar begrijpt. Met de gedachtegang dat een klein gebaar voor een positieve impact kan zorgen zet ik me in voor InDifferent. In een wereld waar ‘er voor elkaar zijn’ een breed begrip is, is het ook goed om anderen af en toe wakker te schudden en aan het denken te zetten. Om aan een ander te vragen waar degene mee bezig is en welke effecten dit heeft. Maar ook om oprecht aan een ander te vragen hoe het gaat, er voor elkaar zijn. Er is nog een wereld te winnen om ervoor te zorgen dat iedereen een vertrouwd plekje in de maatschappij heeft.   
Als marketing en communicatie coördinator binnen InDifferent ligt de focus op het uitdragen van de InDifferent boodschap. Een boodschap waar jong en oud zich mee kan identificeren en kracht uit kan halen. Elmar heeft met ziel en zaligheid een schitterend fundament neergezet, de komende jaren zorgen we ervoor dat deze boodschap nóg sterker en breder uitgedragen wordt. Dat ik hier mijn steentje aan bij mag dragen vervult mij van trots.”

Job Boers (hij /hem)
Marketing en communicatie coördinator

“Tijdens mijn werkzaamheden bij Zorgbelang Inclusief en het JongerenNetwerk heb ik kennis mogen maken met Elmar en InDifferent. Vanaf het begin af aan was ik gigantisch onder de indruk van de jongeren die betrokken zijn, de passie die bij InDifferent is en de toffe projecten en activiteiten die zij opzetten. Toen Elmar mij vroeg of ik in zijn bestuur wilde plaatsnemen sprong ik bijna door het plafond van enthousiasme. Vanuit mijn werkzaamheden in de (jeugd)hulpverlening ben ik altijd bezig geweest met inclusiviteit. Voor mij staat voorop dat iedereen mee kan doen, zichzelf kan zijn en erbij hoort ongeacht wie je bent. Tijdens de projecten die ik in en om Arnhem heb uitgevoerd met jongeren en jongvolwassenen is elke keer opnieuw naar voren gekomen dat zij problemen ervaren met uitsluiting, discriminatie, er niet bij horen, taboes en stigma’s. De manier waarop InDifferent samen met de jongeren structureel bijdraagt aan het veranderen en verbeteren van de samenleving door met thema’s als seksualiteit, etniciteit en welzijn aan de slag te gaan zijn the way to go om de problemen die jongeren ervaren op te lossen!”

Sjoerd Wiersma (hij/hem)
Trainer InDifferent Seks
Ambulant hulpverlener, eigenaar SJD Zorgverlening en SJ coffeemakers

Als jongere heb ik me vaak anders gevoeld dan de rest. Dat vond ik verschrikkelijk en deed m’n best te verbloemen wie ik eigenlijk was. Nu, een aantal jaar later, realiseer ik me hoe vet het is dat iedereen anders is. Ik strijd voor genot vinden in anders zijn, graag met een community, altijd via kunst. Hoe fijn zou het zijn als er een plek is voor iedere jongere waar die zich gezien, zichzelf en veilig kan voelen. Waar anders dan bij InDifferent! Als projectleider Act organiseer ik binnen InDifferent alles op het gebied van theater. Denk aan voorstelling zien, nagesprekken verzorgen, randprogrammering ontwikkelen en alle andere dingen die we willen doen!”

Gijs Faassen (hij/hem)
Projectleider Act
Trainer InDifferent Seks
Student Docent Theater ArtEZ Arnhem

Mijn hele leven ben ik al bezig met de vraag “in welk hokje mag ik mezelf plaatsen?”. Of “bij welke groep hoor ik?” Door mezelf deze vragen zo vaak te stellen, begon ik mij te gedragen naar groepen waar ik graag bij zou willen horen. Ik raakte hierdoor mijn authenticiteit kwijt. Ik studeer nu twee jaar op de Toneelschool en hier werd juist die authenticiteit enorm gestimuleerd! InDifferent is een community waar dit ook wordt gestimuleerd en hier wil ik dan ook erg graag aan bijdragen. Want op jongere leeftijd jezelf kunnen zijn is iets wat ik iedereen gun.”

Catoo Post (zij/haar)
Trainer InDifferent Seks
Theaterstudent Artez

Ik studeer in Arnhem aan de acteursopleiding op de toneelschool en ben met alle mensen daar veel bezig met de wereld om ons heen, en hoe we ons daartoe zouden moeten verhouden. De open sfeer die bij ons op school heerst deed me beseffen dat ik me daar pas vrij genoeg voelde om me te uiten zoals ik dat het liefst doe. Bij Indifferent zie ik dat er heel veel dappere en vrije jonge mensen zijn die zich al op hun eigen manier weten te verhouden tot anderen en de wereld om hun heen. Het doet me goed daar dichtbij te kunnen staan en met mensen te praten over hoe je dat hele “jezelf zijn” nou aanpakt.”

 

Joppe Klein (hij/hem)
Trainer InDifferent Seks
Theaterstudent Artez

Als theatermaker, als docent, als mens, ben ik altijd bezig met vragen stellen. Als ik iets denk te weten stel ik stel ik vervolgens de vraag: ‘Is dat wel echt zo?’ of  ‘Hoe kan ik de ander ontmoeten zonder vooroordelen of normen en waarden op diegene te projecteren?’ Door veel te reizen ben ik anders naar de kaders gaan kijken van waaruit ik ben opgegroeid: thuis, op school, op werk. Ik dacht vrij te zijn, maar betrap mij er steeds op vol overtuigingen te zitten die mij beperken en gevangen houden. Overtuigingen over hoe ik moet zijn, hoe de ander moet zijn of hoe de wereld moet zijn. Telkens als ik deze overtuigingen en ideeën loslaat ontstaat er zoveel ruimte. Ruimte om de ander echt te ontmoeten. Dat gun ik iedereen! 
Seksualiteit is een thema dat mij bezighoudt omdat er rondom dit thema nog veel (collectieve) overtuigingen heersen. Ik ben verheugd om dit bij InDifferent te gaan onderzoeken en hierover in gesprek te gaan.”

Loïs Lint (zij/haar)
Trainer InDifferent Seks
Theaterdocent en -maker, pedagogisch medewerker

Mijn naam is Caro Ilias (die/hen) en ik ben sekstrainer bij indifferent omdat ik het belangrijk vind dat seksuele voorlichting over verschillende mensen en verschillende vormen van seks gaat. 
Zelf ben ik non-binair en ben ik naar de week waarop mijn middelbare school seksuele voorlichting gaf niet komen opdagen. Ik dacht ‘Dat gaat toch niet over mij en dan ga ik de hele tijd als meisje aangesproken worden en dat wil ik niet.’. Terwijl ik best graag meer had willen leren over hoe je erachter komt wat je leuk vind, hoe je je grenzen aan geeft of dat sex voor iedereen anders is maar tegelijk over iedereen (ook mensen die asexueel of aromantisch zijn) gaat! Omdat we allemaal lichamen hebben, allemaal connecties aangaan en allemaal het leuk willen hebben met elkaar. Verder vind ik sex, gender en sexualiteit mega interessant en leuk en ben ik heb ik enorm veel zin om daarover met elkaar in gesprek te gaan.”

Caro Ilias de Feijter (die/hen)
Trainer InDifferent Seks
Theaterdocent en -maker

Hey mijn naam is Jacob en woon in Arnhem.
Als jongerenwerker sta ik niet tegenover, maar naast de jongeren. Omdat ik zelf nog maar 20 jaar ben en na mijn middelbare school nooit een opleiding heb afgerond, kan ik me goed identificeren met en makkelijk inleven in de jongeren. Wellicht staan we voor dezelfde vraagstukken, zoals ´Welke richting moet ik op?´ of ´Hoe verhoud ik me tot de anderen?´
In mijn werk heeft dit me vaak veel mooie momenten en resultaten opgeleverd. En voor mij persoonlijk een heleboel levenservaring. Hierdoor weet ik goed wat ik wil, en dat is jongeren begeleiden en helpen met hun vraagstukken.
Ik ga graag samen met jou aan de slag en zal er met volle 100% voor gaan!”

Jacob Das (Hij / hem)
Projectleider Sport
Jongerenwerker

“Van InDifferent ben ik erg onder de indruk. Met de activiteiten die ze organiseren slaan ze een brug tussen onderwijs en cultuur en geven ze een ander geluid. InDifferent staat voor diversiteit en samenleven. Thema’s die vandaag de dag op scherp staan en waarbij de boodschap van InDifferent hard nodig is. Door elkaars verschillen te respecteren en iemand te leren begrijpen bouwen we aan de samenleving van morgen. De activiteiten van InDifferent zetten deze punten nu op de agenda. Met een soortgelijke beweging in mijn schooltijd, zouden we veel verder zijn in het gesprek en in de vertaalslag naar actie. De impact die InDifferent heeft op de leerlingen is voor mij doorslaggevend in mijn enthousiasme. Zij voelen zich serieus genomen, gehoord, betrokken en veilig. Het laat volgens mij de relevantie van InDifferent het duidelijkst zien.
Als ontwerper maak ik designs voor de communicatie van verschillende activiteiten van Indifferent. Soms is dat een losstaande Instagram post, een andere keer gaat het over een uitgebreide campagne. Voor jongeren is de vertaalslag erg belangrijk en ik werk samen met het team media breed aan een consistente uitstraling. Ik zet me graag in voor InDifferent omdat ik in ze geloof. Niet alleen waarvoor ze staan, maar ook de nauwe betrokkenheid met de deelnemers die daar bij komt kijken. Daar ontstaat de magie.”

Edwin Kettelerij (hij/hem)
Ontwerper
Freelance concept denker & (motion) designer

Hoi, ik ben Suze, ik ben 23 en volg een docentenopleiding Engels in Nijmegen. Ik ben altijd bezig met ontdekken hoe ik vind dat onderwijs eruit zou moeten zien, en zet me graag in om mijn steentje bij te dragen aan het bereiken hiervan. Vandaar dat ik blij ben om bij InDifferent te werken!”

Suze van der Mieden (zij/hen)
Educatief medewerker
Student Engels

“Als portretfotograaf en moeder en oma van een groot multicultureel gezin, wil ik thema’s vertellen die mij na aan het hart liggen, deze verbeeld ik in fotoseries. Het zijn series die het verhaal vertellen waarvan ik vind dat deze verteld moeten worden. In verband met een nieuw project kwam ik in contact met Elmar en InDifferent. Zijn enorme gedrevenheid en een schans voor jongeren vind ik bewonderenswaardig. Graag wil ik die jongeren vastleggen die zich inzetten voor diversiteit, gelijkheid en hun toekomst. Het is tijd voor jongeren om ouderen te leren over diversiteit, de schoonheid en de kracht hiervan.”

Gery ten Broek (zij/haar)
Portretfotograaf

InDifferent is een community door en voor jongeren, ontstaan uit de behoefte van jongeren om ruimte te claimen om zichzelf te kunnen zijn. Elmar Nooteboom begeleidt hen hierbij en deelt hun missie vanuit zijn persoonlijke drijfveer als docent, kunstenaar en als ervaringsdeskundige. Als puber heeft hij zelf een community als InDifferent zeker gemist. ‘Leren gaat lastig als je hoofd vol zit of als je met tegenzin naar school gaat omdat je niet jezelf mag zijn of op een veilige manier de ruimte krijgt jezelf te ontdekken. Mijn motto in mijn leven en werk is dat je door de ander jezelf leert kennen. Het is dan ook essentieel om die ander te omarmen, juist door verschillen te benoemen, te respecteren en juist te bewonderen.’  
Als organisatie antropoloog en filmmaker volg ik InDifferent samen met Mika, een oud leerling van InDifferent. In onze documentaire willen we vooral laten zien hoe een community van leerlingen kan opbloeien als ze de ruimte en steun krijgen van hun school en de warmte en toewijding van een docent als Elmar. De kracht van InDifferent is dat het niet gaat om visies op papier en vastomlijnde programma’s over leerlingen. Het is juist de kunst om mee te bewegen met de behoefte van leerlingen zelf.”

Maaike Broos (zij/haar)
Filmmaker & Organisatie-antropoloog 
Maakt dit jaar een documentaire over InDifferent

Als middelbare scholier was ik vanaf de start bij InDifferent betrokken. Dit heeft veel voor me betekend, ik kon er mezelf zijn, ik werd gewaardeerd om wie ik was en heb nieuwe vrienden gemaakt. Ook heb ik verschillende video’s voor InDifferent gemaakt, zodat ik mijn passie voor film en camera kon ontplooien. Inmiddels ben ik student aan de filmacademie in Amsterdam en ik ben dan ook heel blij dat ik een jaar lang samen met Maaike Broos aan de documentaire over InDifferent werk.”

Mika de Wit (hij/hem)
Filmmaker
Filmt dit jaar een documentaire over InDifferent

“Tijdens mijn middelbare school carrière op het Dorenweerd College ben ik Elmar Noteboom tegengekomen, een uitstekende tekendocent waar ik altijd met plezier naar de lessen toe ben gekomen. Fast forward een paar jaar later en ik kwam in 2020 Elmar tegen in de stad, we kletsten even wat af en al gauw kwam ik erachter dat Elmar een stichting had genaamd InDifferent. In het begin bood ik mijn zakelijke diensten aan InDifferent maar al gauw heb ik besloten om mij aan te melden als vrijwilliger. Op deze manier deel ik mijn IT kennis voor een goed doel. Discriminatie bestaat nog steeds, wat mij verbaast. Op mijn eigen manier draag ik bij voor een betere samenleving in Nederland. Daar ben ik trots op.”

Patrick Wacki (hij/hem)
IT specialist