Elmar Noteboom (hij/hem)
Directeur en oprichter van InDifferent

“Op het Dorenweerd College waar ik 15 jaar lang als Tekendocent werkzaam ben geweest, zag ik hoe veel leerlingen gebukt gaan onder dezelfde problematiek die mijn tienerjaren tot een moeilijke periode hebben gemaakt. Door mijn homoseksualiteit en mijn Indische afkomst voelde ik me als puber geïsoleerd van mijn leeftijdsgenoten, ondanks dat ik voldoende vrienden had. Voor hen verzweeg ik mijn ware gevoelens. Het gevolg was voor zowel mij persoonlijk als mijn schoolresultaten desastreus: ik kwam in een lange, zware depressie terecht, begaf me op het verkeerde pad, zakte van het vwo naar de mavo en werd van school gestuurd. 
Opgroeien in een wereld waar je het gevoel hebt de enige te zijn met jouw problemen, kan grote gevolgen hebben, die onzichtbaar blijven voor de buitenwereld en zelfs soms ouders. Wat ik heb meegemaakt wil ik mijn leerlingen besparen en een veilige, vertrouwde community leek een middel te zijn om hen te helpen. En zo ontstond InDifferent, eerst klein, al snel groter en inmiddels zijn we actief op vijf verschillende scholen en zijn honderden leerlingen betrokken (en geweest). In de loop van vier jaar heb ik met eigen ogen gezien hoe veel leerlingen baat hebben bij InDifferent en zodoende beter in hun vel zijn komen te zitten. Ook heb ik gezien welk positief effect onze community op een hele school kan hebben. Dit geeft mij de moed en motivatie om door te gaan tot InDifferent op elke school in Nederland actief is en zichzelf uiteindelijk overbodig maakt.”

Marlies Lam (zij/haar)
Zakelijk leider

“Graag draag ik in mijn werk bij aan een omgeving waar iedereen zich welkom en op zijn plaats voelt. Gelukkig is er steeds meer bewustzijn dat die omgeving niet altijd voor iedereen vanzelfsprekend is. De uitdaging hier is dat we naar elkaar luisteren en samen het veranderproces aangaan. Het delen van een verhaal behoeft een veilige omgeving. InDifferent creëert deze veiligheid voor leerlingen. Zo leren zij met vertrouwen te zijn wie ze zijn en vanuit verbinding met elkaar in gesprek te blijven. Daarom inspireert het me om deze organisatie hierin te ondersteunen en vooruit te helpen. Een quote die mij aan het denken zette: “And those who are dancing are thought to be insane by those who cannot hear the music.” Ik blijf mijn best doen om ieders muziek te horen.”

Max van Straten (hij/hem)
Productieleider

“Vlak na de afronding van mijn studie International Media & Entertainment Management ben ik begonnen als productieleider bij InDifferent. Hier krijg ik de kans om mijn steentje bij te dragen in de zoektocht naar een inclusieve samenleving, waarin iedereen zichzelf kan zijn. Ik vind het belangrijk dat elke school een veilige omgeving is voor jongeren en dat wij hen kunnen helpen in hun exploratie naar zichzelf. Het werk binnen InDifferent is heel divers, wat het leuk en uitdagend maakt. Ik kijk graag mee naar de verschillende mogelijkheden die zich voordoen om zo gezamenlijk onze doelen te halen; streven naar een samenleving die ‘InDifferent’ is.”

Lily van Engen (zij/haar)
Penningmeester

“Bij Cultuur Oost was Elmar mijn zeer gedreven collega die ons warm wist te maken voor InDifferent. Elmar bracht inclusief denken in de praktijk!
Ik heb verschillende bijeenkomsten van InDifferent bijgewoond waar jongeren zelf vertelden wat InDifferent als community voor hen betekent. Het raakt me altijd weer als jongeren vertellen over hoe ze via kunst en cultuur aan de slag gaan met hun drijfveren en hun persoonlijke ontwikkeling en hoe het hen inspireert. Vaak heb ik gedacht: “Was er maar een InDifferent geweest in mijn schooltijd. Dan had ik makkelijker mijn weg gevonden en me minder eenzaam gevoeld”. Elmar geeft de jongeren een groot gevoel van eigenwaarde waardoor ze spontaan en open hun verhaal vertellen en naar elkaar luisteren. Elmar heeft InDifferent gemaakt tot wat het is en verdient daarvoor alle respect!”

Roman Meutstege (zij/haar)
Voorzitter

“It is not our differences that divide us. It is our inability to recognize, accept, and celebrate those differences.“ Het is deze quote van Amerikaanse schrijver Audre Lorde die mij al sinds mijn studie culturele antropologie inspireert. We verschillen allemaal van elkaar, op zoveel verschillende manieren. We ervaren (bijna) allemaal privileges en achterstelling om wie we zijn in een wereld waar er een mythische norm geldt, zoals Audre Lorde het zegt. Ik geloof dat we alleen in verbondenheid met elkaar, door elkaar en onszelf te vieren, te accepteren en echt te zien, kunnen bouwen aan een inclusieve samenleving.
Dit is wat InDifferent op een kleine maar krachtige manier op scholen doet. Het samenbrengen van jongeren die allemaal te maken hebben met een unieke combinaties van privileges en achterstellingen. Om juist die diversiteit met elkaar te laten zien en te vieren. En om samen, op basis van respect en inclusie, een community te bouwen. Iets wat zeker op die leeftijd essentieel is, iets dat ik als jong zwart lesbisch meisje heel graag op mijn school had gehad.
Ik geloof in waar InDifferent voor staat en hoe krachtig en duurzaam het effect is op alle jeugdige en minder jeugdige levens die het raakt. Het is daarom dat ik mij heel graag wilde inzetten voor InDifferent.”

Dr. Sahar Noor (zij/haar)
Secretaris

“Mijn naam is Sahar Noor en ik geloof in een diverse en inclusieve samenleving. In een inclusieve samenleving doet iedereen ertoe. Je hoort erbij en draagt bij zonder mitsen en maren. Iedereen ervaart geborgenheid. Je kunt jezelf zijn. In een inclusie samenleving zorg je voor verbinding onderling. Zelfs als het voor wrijving zorgt, spanning kan een bron van vernieuwing zijn. In een inclusieve samenleving telt jouw ervaring, kennis, talent & inzet. Je mag zijn zoals je bent! Daarom sluit ik me aan bij InDifferent. Bij InDifferent staan we samen tegen ongelijkheid en vieren we onze verschillen.”

Fien van Deursen (zij/ haar)
Projectleider InDifferent Seks

“Soms denk ik dat ik op de middelbare school mezelf niet genoeg ruimte heb gegeven om te ontdekken wie ik eigenlijk was en wie ik wilde zijn. Ik was veel bezig met erbij horen en niet buiten de boot vallen. Later besefte ik pas hoe vet het is dat we allemaal zo anders zijn. Nu ik mezelf de ruimte heb gegeven om te ontdekken wie ik ben en wat ik wil, ervaar ik hoe bevrijdend het is om er niet bij te horen. Hoe eng ik dat soms ook vind. Ik zet mij in om normen te ontrafelen, te bespreken, te onderzoeken en daarmee hopelijk te doorbreken, totdat er geen boot meer is om buiten te vallen. Ik ben daarin vooral geïnteresseerd in seks, seksualiteit en gendergelijkheid. Bij InDifferent zet ik mij in om deze thema’s uit de taboesfeer te halen en open en gelijkwaardige gesprekken te kunnen voeren over vaak onbesproken onderwerpen met de jongeren om wie het gaat. Om zo een beginnetje te maken met die normen (en die boot) afbreken.”

Bram Wientjes (hij/ hem)
Projectleider Media

Als student creative writing zocht ik naar een manier om kunst te verbinden met de maatschappij. Bij InDifferent kreeg ik die kans regelmatig gedurende mijn stageperiode, die zo leuk was dat ik ook daarna nog actief ben als podcast maker. Binnen dat format krijg ik de kans om de diepte in te gaan, en de stem van jongeren te versterken. Samen met hen behandel ik thema’s die voor ons allebei belangrijk zijn: diversiteit, inclusie en respect. Wat me erg aanspreekt is de wederkerigheid van dit werk. Ik geef hun de ruimte en zij leren me elke keer iets nieuws!”

Gijs Faassen (hij/hem)
Projectleider Act

Als jongere heb ik me vaak anders gevoeld dan de rest. Dat vond ik verschrikkelijk en deed m’n best te verbloemen wie ik eigenlijk was. Nu, een aantal jaar later, realiseer ik me hoe vet het is dat iedereen anders is. Ik strijd voor genot vinden in anders zijn, graag met een community, altijd via kunst. Hoe fijn zou het zijn als er een plek is voor iedere jongere waar die zich gezien, zichzelf en veilig kan voelen. Waar anders dan bij InDifferent! Als projectleider Act organiseer ik binnen InDifferent alles op het gebied van theater. Denk aan voorstelling zien, nagesprekken verzorgen, randprogrammering ontwikkelen en alle andere dingen die we willen doen!”

Joppe Klein (hij/hem)
Vormgever en trainer InDifferent Seks

Ik studeer in Arnhem aan de acteursopleiding op de toneelschool en ben met alle mensen daar veel bezig met de wereld om ons heen, en hoe we ons daartoe zouden moeten verhouden. De open sfeer die bij ons op school heerst deed me beseffen dat ik me daar pas vrij genoeg voelde om me te uiten zoals ik dat het liefst doe. Bij Indifferent zie ik dat er heel veel dappere en vrije jonge mensen zijn die zich al op hun eigen manier weten te verhouden tot anderen en de wereld om hun heen. Het doet me goed daar dichtbij te kunnen staan en met mensen te praten over hoe je dat hele “jezelf zijn” nou aanpakt.”

 

Mika Joosten (hij/hem)
Stagiair

Mensen kunnen zo mooi zijn, er is zijn zoveel verschillen die ik bewonder. Ondanks dat ik mezelf schaamde voor hoe ik misschien niet de norm was, ben ik nu blij met wie ik ben. Ik ben nog steeds zoekende naar wie ik ben en waar ik voor kan staan. Dit is waarschijnlijk een eeuwige zoektocht, maar dat is niet erg, want steeds ontdek ik weer nieuwe dingen door de mensen om mij heen en van mezelf. Eén ding weet ik wel is dat creëren en kunst belangrijk is voor mij, voor de expressie van gedachten en emotie. Deze kracht die ik vind binnen tekenen gun ik iedereen. Ik begon met tekenen van mijn eigen verhalen omdat ik mezelf nergens terugzag in de media, dus ik besloot zelf mijn eigen representatie te maken. Tijdens mijn stage hoop ik dat ik mijn aandeel kan leveren, binnen de educatie die InDifferent levert, dat mensen zich gezien voelen.” 

 

Sjoerd Wiersma (hij/hem)
Trainer InDifferent Seks

“Tijdens mijn werkzaamheden bij Zorgbelang Inclusief en het JongerenNetwerk heb ik kennis mogen maken met Elmar en InDifferent. Vanaf het begin af aan was ik gigantisch onder de indruk van de jongeren die betrokken zijn, de passie die bij InDifferent is en de toffe projecten en activiteiten die zij opzetten. Toen Elmar mij vroeg of ik in zijn bestuur wilde plaatsnemen sprong ik bijna door het plafond van enthousiasme. Vanuit mijn werkzaamheden in de (jeugd)hulpverlening ben ik altijd bezig geweest met inclusiviteit. Voor mij staat voorop dat iedereen mee kan doen, zichzelf kan zijn en erbij hoort ongeacht wie je bent. Tijdens de projecten die ik in en om Arnhem heb uitgevoerd met jongeren en jongvolwassenen is elke keer opnieuw naar voren gekomen dat zij problemen ervaren met uitsluiting, discriminatie, er niet bij horen, taboes en stigma’s. De manier waarop InDifferent samen met de jongeren structureel bijdraagt aan het veranderen en verbeteren van de samenleving door met thema’s als seksualiteit, etniciteit en welzijn aan de slag te gaan zijn the way to go om de problemen die jongeren ervaren op te lossen!”

Dilano Benning (hij/hem)
Social Media Content Manager

“Hi, ik ben Dilano! Ik studeer Communicatie aan Hogeschool Windesheim. twee en een half jaar geleden heb ik Elmar daar ontmoet als docent grafische vormgeving.  Elmar en ik konden het vanaf het begin al goed vinden. Hij heeft toen verteld over zijn stichting InDifferent. Een vriend en ik vonden dit zo’n mooi initiatief dat we graag wilden helpen. Samen hebben we toen een tijd samen de sociale media overgenomen. Nu, meer dan één jaar verder, maak ik elke week nog steeds het nieuws zodat jullie op de hoogte zijn van de laatste nieuwtjes! Ik vind dat iedereen zichzelf moet zijn. Zelf heb ik het gevoel dat ik mijzelf ook daadwerkelijk kan zijn, maar ik weet ook dat er veel kinderen, jongeren en volwassenen zijn die dat gevoel niet hebben. Daarom vind ik InDifferent belangrijk.”

Lauri Tuinebreijer (zij/hen)
Social Media Content Manager

Altijd had ik het idee dat ik iets goeds wilde doen in de wereld, mijzelf inzetten voor andere mensen. Langere tijd was er bij mij op school geen mogelijkheid om hier iets mee te doen. Gelukkig kwam Elmar een keer langs met leerlingen van het Dorenweerd College en na hun presentatie wist ik meteen dat InDifferent de plek voor mij was. Zij maken zich hard voor dingen die ik ook enorm belangrijk vind; inclusie en diversiteit. 
Uit persoonlijke ervaringen heb ik gemerkt dat hier een enorme vraag naar is. Ik word ondersteund om binnen de organisatie verder te komen en gestimuleerd om persoonlijk verder te groeien, doordat mij kansen worden aangereikt die ik zonder InDifferent nooit had kunnen krijgen.”

 

Jonas Hoogakker (hij/hem)
Meetup en presentatie team

“InDifferent is natuurlijk zeer aanwezig op mijn school, het Dorenweerd College, maar ik ben vooral met de organisatie in contact gekomen via een vriend van mij. André zit in het social media team en dacht dat dat ook wel wat voor mij was.
Ik vind het erg leuk om mee te helpen met social media content maken omdat ik denk dat het zeer moeilijk is voor jongeren van onze generatie om zichzelf goed te informeren. InDifferent is het perfecte platform om betrouwbare en onpartijdige informatie te verspreiden. Daarom denk ik dat InDifferent erg belangrijk is om jongeren een gezonde en productieve manier van denken en discussiëren aan te leren.”

Catoo Post (zij/haar)
Trainer InDifferent Seks

Mijn hele leven ben ik al bezig met de vraag “in welk hokje mag ik mezelf plaatsen?”. Of “bij welke groep hoor ik?” Door mezelf deze vragen zo vaak te stellen, begon ik mij te gedragen naar groepen waar ik graag bij zou willen horen. Ik raakte hierdoor mijn authenticiteit kwijt. Ik studeer nu twee jaar op de Toneelschool en hier werd juist die authenticiteit enorm gestimuleerd! InDifferent is een community waar dit ook wordt gestimuleerd en hier wil ik dan ook erg graag aan bijdragen. Want op jongere leeftijd jezelf kunnen zijn is iets wat ik iedereen gun.”

Loïs Lint (zij/haar)
Trainer InDifferent Seks

Als theatermaker, als docent, als mens, ben ik altijd bezig met vragen stellen. Als ik iets denk te weten stel ik stel ik vervolgens de vraag: ‘Is dat wel echt zo?’ of  ‘Hoe kan ik de ander ontmoeten zonder vooroordelen of normen en waarden op diegene te projecteren?’ Door veel te reizen ben ik anders naar de kaders gaan kijken van waaruit ik ben opgegroeid: thuis, op school, op werk. Ik dacht vrij te zijn, maar betrap mij er steeds op vol overtuigingen te zitten die mij beperken en gevangen houden. Overtuigingen over hoe ik moet zijn, hoe de ander moet zijn of hoe de wereld moet zijn. Telkens als ik deze overtuigingen en ideeën loslaat ontstaat er zoveel ruimte. Ruimte om de ander echt te ontmoeten. Dat gun ik iedereen! 
Seksualiteit is een thema dat mij bezighoudt omdat er rondom dit thema nog veel (collectieve) overtuigingen heersen. Ik ben verheugd om dit bij InDifferent te gaan onderzoeken en hierover in gesprek te gaan.”

Caro Ilias de Feijter (die/hen)
Trainer InDifferent Seks

Mijn naam is Caro Ilias (die/hen) en ik ben sekstrainer bij indifferent omdat ik het belangrijk vind dat seksuele voorlichting over verschillende mensen en verschillende vormen van seks gaat. 
Zelf ben ik non-binair en ben ik naar de week waarop mijn middelbare school seksuele voorlichting gaf niet komen opdagen. Ik dacht ‘Dat gaat toch niet over mij en dan ga ik de hele tijd als meisje aangesproken worden en dat wil ik niet.’. Terwijl ik best graag meer had willen leren over hoe je erachter komt wat je leuk vind, hoe je je grenzen aan geeft of dat sex voor iedereen anders is maar tegelijk over iedereen (ook mensen die asexueel of aromantisch zijn) gaat! Omdat we allemaal lichamen hebben, allemaal connecties aangaan en allemaal het leuk willen hebben met elkaar. Verder vind ik sex, gender en sexualiteit mega interessant en leuk en ben ik heb ik enorm veel zin om daarover met elkaar in gesprek te gaan.”

Lotte Wandel (zij/haar) 
Trainer InDifferent Seks

“Mijn naam is Lotte en ik kom uit Arnhem. Al zo lang als ik me kan herinneren ben ik geïnteresseerd in het thema seksualiteit. Ik heb er eindeloos veel over gelezen, podcasts geluisterd, maar vooral heel veel gesprekken over gevoerd. Omdat mensen vaak heel open naar me zijn heb ik het gehad over de leuke kanten van seks, maar ook over onzekerheden en nare ervaringen. Ik realiseerde me hoeveel kennis er eigenlijk ontbreekt en hoe veel verschil het kan maken wanneer je dingen wel weet. Maar seksuele voorlichting is nog vaak saai en gaat vooral over anticonceptie en soa’s. Met InDifferent hoop ik daarom dat we interessante en nieuwe dingen bespreken en vooral – dat het leuk is om hier met elkaar over in gesprek te gaan!”

Suze van der Mieden (zij/hen)
Educatief medewerker

Hoi, ik ben Suze, ik ben 23 en volg een docentenopleiding Engels in Nijmegen. Ik ben altijd bezig met ontdekken hoe ik vind dat onderwijs eruit zou moeten zien, en zet me graag in om mijn steentje bij te dragen aan het bereiken hiervan. Vandaar dat ik blij ben om bij InDifferent te werken!”

Patrick Wacki (hij/hem)
IT specialist

“Tijdens mijn middelbare school carrière op het Dorenweerd College ben ik Elmar Noteboom tegengekomen, een uitstekende tekendocent waar ik altijd met plezier naar de lessen toe ben gekomen. Fast forward een paar jaar later en ik kwam in 2020 Elmar tegen in de stad, we kletsten even wat af en al gauw kwam ik erachter dat Elmar een stichting had genaamd InDifferent. In het begin bood ik mijn zakelijke diensten aan InDifferent maar al gauw heb ik besloten om mij aan te melden als vrijwilliger. Op deze manier deel ik mijn IT kennis voor een goed doel. Discriminatie bestaat nog steeds, wat mij verbaast. Op mijn eigen manier draag ik bij voor een betere samenleving in Nederland. Daar ben ik trots op.”

Elin Mensinga (zij/haar)
Vormgever

“Ik doe de studie Graphic Design op ArtEZ, een school waar ik de ruimte krijg mezelf te ontdekken. Op mijn middelbare school was dit anders. De sfeer op school voelde voor mij toen de tijd niet veilig genoeg om open over mijn seksualiteit en identiteit te praten met schoolgenoten. Toen InDifferent daar tegen het eind van mijn middelbare schoolperiode werd opgericht was ik dan ook onder de indruk. Als ik nu van jongeren hoor hoe InDifferent dit klimaat op school heeft veranderd kan ik alleen maar trots zijn dat ik nu, 8 jaar na mijn eerste tekenles van Elmar Noteboom, een steentje bij mag dragen aan dit mooie initiatief.”

Wyona Latupeirissa (zij/haar)
Specialist Genderneutrale voornaamwoorden

Toen ik solliciteerde naar een baan als docent Nederlands op het Dorenweerd College, nam ik InDifferent mee in het sollicitatiegesprek. Van te voren had ik er informatie over opgezocht en wist meteen: hier wil ik onderdeel van zijn. Zo gezegd, zo gedaan.
Als queer persoon die opgegroeid is in de Bible Belt en op een streng christelijke school gezeten heeft, weet ik hoe belangrijk het is om je goed te voelen op school.
Een fijn en veilig leer-, werk- en leefklimaat is essentieel! InDifferent helpt mee die plek te creëren, op school én daarbuiten. Om een deel uit te maken om zo’n safe space voor leerlingen te verwezenlijken, is bijzonder. 

In 2022 ik onderzoek gedaan naar genderneutrale voornaamwoorden in de Nederlandse taal. vervolgens heb ik een lessenserie ontwikkeld waarin opdrachten staan om met al deze aspecten te oefenen. Met trots kan ik vertellen dat mijn onderzoek en lessenserie de 1e prijs van de talen scripties heeft gewonnen op het Instituut Archimedes. Daarnaast was het ook één van de zestien landelijk genomineerde producten voor de Onderwijs Toptalent Prijs 2022.”