“Ik vind gewoon belangrijk dat je weet dat je kan zijn wie je bent.”
– Puck

“Het is een fijne plek om mensen te ontmoeten die hetzelfde zijn als jij. Of juist anders, dat is juist ook wel leuk.”
– Thanou

“Ik ben heel anders. Ik ben anders opgevoed. Ik heb een andere manier van denken. Ik doe dingen anders. En als je daar niet tegen kan, dan pech.”
– Svetlana

“Ik weet echt niet wie ik ben en wat ik ben. Ik probeer nu uit te zoeken en te vinden wie ik ben. Het is een moeilijke zoektocht.”

“InDifferent is een plek waar je je mag uiten. Dat is oké, dat wordt geaccepteerd zoals het ook zou moeten.”
– Djarah

“Ik vind niet dat iemand zich anders moet voelen dan dat ie wil zijn.”
– Daan

“Een veilige plek. Voor mij wel. Ik heb er heel veel vrienden gemaakt.” 
– Alida

“Ik kwam nieuw op school in Arnhem en toen werd ik van groep 5 tot en met groep 8 heel erg gepest vanwege mijn huidskleur.” 
– Denise

“Wees zelf wie je bent en laat anderen ook zijn wie ze willen zijn.”

– Niek

Alida Sanders
Zij/haar
16 jaar

“Vier jaar geleden ben ik bij InDifferent terechtgekomen. Ik had geen idee wat het was, maar toen dat me eenmaal duidelijk werd wilde ik er wel bij. Ik vind het belangrijk om op te komen voor iedereen. Niet per se omdat ik mezelf anders voel, maar omdat ik er voor iedereen wil zijn. Door InDifferent ben ik socialer geworden, ik heb er veel leuke mensen leren kennen. Ik was best verlegen maar sinds InDifferent eigenlijk niet meer; ik presenteer en help mee aan de podcast. In 2050 denk ik dat ik advocaat ben voor mensenrechten bij een organisatie als Amnesty. InDifferent heeft me wel een beetje geholpen bij die keuze. Ik vind het belangrijk dat mensen behandeld worden zoals jezelf wil dat je behandeld wordt en dat gebeurt gewoon nog steeds niet. Ik hoop dat de wereld er in 2050 een stuk groener eruitziet en dat iedereen elkaar iets meer accepteert, al denk ik niet dat dat ooit 100% gaat gebeuren. Wel hoop ik dat de doodstraf voor homo-zijn dan wel de wereld uit is. Ik wil dat we allemaal wat vrijer gaan zijn en ik hoop dat mensen die dat nu niet ervaren meer mensen om zich heen krijgen die hen accepteren want die zijn er echt wel, alleen heb je ze misschien nog niet gevonden.”

Ade Kauffeld
Hij/hem
17 jaar

“Ik wilde een GSA starten op school maar toen bleek er al een InDifferent te zijn dus heb ik me daarbij aansloten. Voor mijn gevoel kon nog niet iedereen zichzelf zijn. Het werd wel getolereerd als je anders was dan de rest maar als je heel anders was werd je daarop aangekeken of om uitgescholden of had je een soort imago boven je hoofd. Het is niet fijn als dat je schoolcultuur is. Zelf had ik daar niet veel last van, maar ik doe het voor anderen. InDifferent is een soort strijd op scholen voor meer gelijkheid. In 2050 ben ik of docent of zit ik ergens in de politiek. We zeggen altijd dat we progressief zijn in Nederland maar er zijn ook steeds meer dingen die mis zijn zoals het rechts populisme dat opkomt. Ik zie vooral in Europa dat antisemitisme en haat tegen de islam opkomen. Bijvoorbeeld een man die in Zweden de Koran in de fik heeft gezet. Dat zijn allemaal provocaties en ik denk niet dat dat hoort in een Europa dat toch een eenheid hoort te zijn. Ik denk dat machtsposities in 2050 heel anders zijn, dat Amerika niet meer de redder in nood is. Ik denk dat er gendergelijkheid geen issue meer is, of racisme. Ik ben meer hoopvol over de toekomst dan een jaar geleden maar ik weet het niet. Mijn prioriteit ligt bij mijn examens. Hoewel mijn eigen mindset ‘leef van dag tot dag’ is wil ik tegen anderen zeggen dat je hoopvol naar de toekomst moet kijken, alleen ik heb dat idee gewoon nu even niet.”

Lizzie van Gils
Zij/hun
16 jaar

“Ik ben via school bij InDifferent terecht gekomen. Ik zat in het tweede en toen kwam mijn Frans docent naar mij toe met ‘ik denk dat InDifferent wat voor jou is.’ Ik denk dat ze dat zei omdat ik een andere haarkleur had dan de rest van mijn klas, maar misschien ook omdat ik een heel creatief karakter had. Ik merk dat ik heel erg ben gegroeid sinds dat ik bij InDifferent zit, qua respect en persoonlijkheid. Het is voor mij een groep met mensen waar ik heel erg mee kan en waar iedereen elkaar waardeert en respecteert, een soort van safe place voor iedereen. Dat vind ik belangrijk. Als ik nog steeds bij mijn vriend ben denk ik dat ik in 2050 of in een appartement in Korea woon of in Zwitserland en dat ik virtual experience design aan het doen ben. Dat is dat ik VR-games ga maken of misschien films of videografie. Dat heeft heel veel te maken met mijn opleiding. Ik hou heel erg van videogames en het creëren daarvan is altijd iets waar ik veel interesse heb gehad en ik heb altijd miljoenen baantjes willen doen maar qua opleiding is dit wel wat het dichtste bij mijn droom komt. Ik denk dat de wereld tegen die tijd warmer is, vanwege klimaatverandering maar het ligt eraan. Als we zo doorgaan met klimaatvervuiling gaat met mis maar als we zeggen ‘we gaan er wat aan doen’ kan het ook een stuk groener zijn. Ik hoop dat we die groene kant opgaan en dat er geen racisme meer bestaat en geen oorlogen maar ik denk dat je dat altijd wel blijft houden, jammer genoeg. Aan mensen zoals ik zou ik willen zeggen: denk niet te veel na, luister naar je ouders en kom voor jezelf op. Ik ben zelf gepest maar als je de mensen ditcht die jou niet accepteren om wie je bent dan ben je gewoon veel gelukkiger.”

Tara Knoppers
Zij/haar
15 jaar

“Ik kwam vorig jaar op mijn huidige school. Daarvoor werd ik best wel gepest in Oss, waar ik eerst woonde. Toen gingen we verhuizen en zag ik dat ze hier InDifferent hadden, dat leek me heel erg leuk. InDifferent betekent heel veel voor me, ik haal er vrijheid vandaan en ik vind het leuk om anderen te helpen met hun struggles. Ik wil misschien kinderpsycholoog worden omdat ik heel erg van kinderen hou. ik vind het belangrijk dat kinderen met hun struggles omgaan op een goede manier waardoor ze het niet meeslepen in de rest van hun leven. Daar heb ik zelf ook gezeik mee gehad en dat wil ik gewoon niet voor anderen. Ik hoop dat het in 2050 beter gaat met het milieu, dat er meer inspraak is voor jongeren in de politiek en dat er meer ruimte is voor het LHBTI-spectrum en minder gezeik. Ik sta open in de wereld, down to earth en ik leef in het moment. Dat wil ik ook aan anderen meegeven: kijk open in de wereld en doe waar je zin in hebt!”

Elyas Roethof
Hij/hem
14 jaar 

“Ik ben bij InDifferent terecht gekomen omdat mijn zus en moeder zeiden dat ik ertussen zou passen omdat ik altijd wel op kom voor mensen uit de LGBT-gemeenschap en ook andere mensen. Daarom dachten ze ‘dat is gewoon perfect voor Elyas.’ Het is fijn dat InDifferent bestaat omdat er altijd wel mensen zijn die misschien hetzelfde mee hebben gemaakt en je kan altijd dingen vragen aan iedereen en je hebt lieve mensen om je heen. In 2050 hoop ik dat ik iets in de mode aan het doen ben, een eigen kledinglijn ofzo. Ik hou van alle soort mode maar nu vooral uit retro tijden, dus een beetje uit de 80’s/90’s. Ik denk dat de wereld er in 2050 nog een beetje hetzelfde uitziet, maar ik denk dat oorlogen wel minder zijn. Ik wil een eerlijke wereld waarin iedereen evenveel macht heeft, maar nu is daar nog veel verschil in. Als je kijkt naar Putin zie je dat hij veel meer macht heeft dan Oekraïne, nu andere landen achter dat land staan is het iets gelijker. Tegen mensen die niet zoveel macht hebben op dit moment zou ik willen zeggen: ‘Zoek mensen op die je kunnen helpen!’”

Lauri Tuinebreijer
Zij/haar
19 jaar

“Elmar kwam langs met een presentatie over InDifferent, toen heb ik meegedaan aan een podcast en ik zeg nooit nee, dus nu ben ik hier. InDifferent is een hele fijne veilige plek waar ik de dingen kan waarmaken waar ik me hard voor wil maken. Volgend jaar ga ik studeren over hoe mensen denken en hoe mensen doen, dat heb ik nu in het klein gezien en ik denk dat mijn ervaringen met InDifferent mij daarbij gaan helpen. Ik denk dat ik dit doe voor mezelf. Hoewel ik het leuk vind om andere mensen te helpen geeft InDifferent mij aan het einde van de dag een goed gevoel en voel ik me daar veilig en doe ik de dingen die ik leuk vind. Als de wereld nog bestaat in 2050 denk ik dat ik nog steeds bezig ben met mensen helpen op het gebied van inclusie. Ik weet zelf hoe het is om buitengesloten te worden, hoewel niet op alle vlakken, en dat is gewoon niet eerlijk en vaak weten mensen die dat doen niet wat de impact is die ze hebben. Ik heb aan de ene kant heel veel hoop dat we een betere plek maken maar aan de andere kant ben ik ook wel een beetje bang voor het tegengestelde: dat landen als Rusland en China en de conservatieve groep in Amerika uiteindelijk toch winnen. Ik zou mezelf omschrijven als iemand die open-minded is, ambitieus en hard werkend. Tegen mensen zoals ik zou ik willen zeggen: ‘Geef niet op, er komt een mooiere tijd aan.’”

Bram Wientjes
Hij/hem
21 jaar

“Ik ben projectleider media bij InDifferent. Hoewel ik natuurlijk in een andere levensfase zit dat onze jongeren -ik zit het afstudeerjaar van de kunstschool- sta ik wel dicht bij hen. Ik kan me nog precies voor de geest halen hoe mijn middelbare school was. Ik durfde toen niet te vertellen dat ik op meisjes én jongens val, omdat dat te bedreigend voelde. Hoewel ik een redelijk grote groep vrienden is die ontdekking een hele eenzame geweest. Gelukkig lijkt dat beeld nu te kantelen, mede door een initiatief als InDifferent. Ik hoop dat ik vanuit ervaring en expertise iets kan bijdragen daaraan. Ondanks dat ik alle jongeren de vraag heb gesteld hoe de wereld er in 2050 eruitziet, vind ik het zelf lastig om daar een antwoord op te formuleren. We zullen veel keuzes gemaakt moeten hebben, zeker wat betreft het klimaat. Wat ik in ieder geval hoop is dat we naar die keuzes met een intersectionele blik hebben gekeken. Anders is iedere oplossing een probleem op een andere plek. Dat vereist samenwerking en politieke wil, maar als we langer wachten zullen we -zoals tijdens de pandemie- gedwongen worden om te kiezen.”

Mees Lansbergen
Hij/hem
17 jaar 

“Ik zie InDifferent als een manier om nieuwe mensen te ontmoeten en om de stem van jongeren te horen. Iedereen heeft wel een idee van wat wij denken maar dat wordt niet aan onszelf gevraagd. Daardoor worden bepaalde punten gemist, een conclusie of een nuance en we zijn niet allemaal hetzelfde dus dan moeten we ook opkomen voor wat wij vinden. Als je alleen al naar de vergaderingen van InDifferent kijkt dan staan we allemaal voor hetzelfde maar kijken we toch anders naar dingen en hebben we een andere blik. Het is belangrijk dat we dat gesprek aangaan. In 2050 denk ik dat ik een corporate sell-out ben, dat is iemand die een kantoorbaan heeft voor het geld. Ik ben altijd wel serieus ingesteld, praktisch en ik denk dat de meeste mensen het wel met me eens zijn als ik zeg dat geld je verder helpt. Het is niet dat ik alles voor het geld doe maar ik denk dat het zeker een rol in mijn toekomst zal spelen. Ik kan me niet voorstellen hoe ik, door te doen wat ik nu doe, een baan krijg waar ik iets mee verdien, maar ik zou me binnen het bedrijfsleven wel inzetten voor de dingen die ik belangrijk vind zoals klimaatverandering of diversiteit. Zo kun je in principe een hele hoop doen. Ik denk dat de wereld er tegen die tijd op grote schaal wel veranderd is. Het ziet er niet meer hetzelfde uit, maar er zit wel een rode lijn in. We zullen andere middelen hebben en anders wonen maar ik denk dat het voor veel mensen hetzelfde blijft. We hebben dan al wel verandering ondergaan op het gebied van diversiteit maar ik denk dat we nog niet allemaal gelijk zijn, dat staat ons systeem niet toe. Voor nu moeten we, jong en oud, ons leren te verplaatsen in een ander.”

Geïnteresseerd geraakt of heb je vragen? 
Laat van je horen!