Ahmed Marcouch
Burgemeester van Arnhem

“Wist u dat Arnhem de rijkdom van leerlingen en leraren in club InDifferent kent? Het begon in de gemeente Renkum met de docent tekenen op het Dorenweerd College; de school in Doorwerth van Silke en Niek, die minister Slob onlangs aanschreven over het deurbeleid tegen homo’s.
Intussen hebben al vier Arnhemse scholen zich aangesloten. Want het kan wél, heikele kwesties in de klas naar boven trekken, met als boei de vrijheid van meningsuiting en als doel de normale omgang met klasgenoten. Heerlijk om met scholieren te bakkeleien, je ziet hun hersens oplichten en een last van hun schouders vallen.”

Jenny Doest
Directeur-bestuurder van Rozet

“InDifferent is onze vaste samenwerkingspartner. Waarom? Omdat iedereen anders is en we een samenleving willen dat dit de norm is. Wij delen de droom en ambitie om dit voor elkaar te krijgen. Door niet onverschillig te zijn, door te doen. Om ook te voelen dat je mag zijn wie je bent, is meer nodig. Meer voorbeelden, meer gesprekken, meer complimenten, meer boeken, meer liedjes, meer voorstellingen, meer films. InDifferent en Rozet werken daar met geduldig, ongeduld onvermoeibaar aan. 
Mijn naam is Jenny Doest. Ik wil leven in een maatschappij waar anders zijn de norm is. Als directeur-bestuurder van Rozet probeer ik daar verschil in te maken. InDifferent is daarin een cruciale samenwerkingspartner.”

Dr. Sahar Noor (zij/haar)
Adviseur, onderzoeker, schrijver en trainer

“Mijn naam is Sahar Noor en ik geloof in een diverse en inclusieve samenleving. In een inclusieve samenleving doet iedereen ertoe. Je hoort erbij en draagt bij zonder mitsen en maren. Iedereen ervaart geborgenheid. Je kunt jezelf zijn. In een inclusie samenleving zorg je voor verbinding onderling. Zelfs als het voor wrijving zorgt, spanning kan een bron van vernieuwing zijn. In een inclusieve samenleving telt jouw ervaring, kennis, talent & inzet. Je mag zijn zoals je bent! Daarom sluit ik me aan bij InDifferent. Bij InDifferent staan we samen tegen ongelijkheid en vieren we onze verschillen.”

Jessica de Jaeger (zij/haar)
Coach, adviseur, trainer

“Iedereen heeft vooroordelen, iedereen heeft zijn eigen bagage. Vanuit die blik kijk je. Waar ik aan wil bijdragen, is dat we verder kijken dan wat we zelf kennen. Wat ik graag zou willen is een respectvollere wereld, dat we open staan voor elkaar. Dat we inzien dat we niet allemaal hetzelfde denken. Respect voor elkaars opvattingen, geloofsovertuigingen en meningen. 
Bovenstaande tekst staat op mijn website en is mijn drijfveer in mijn werkende en niet werkende leven. Ik wil mijn eigen blinde vlekken blijven onderzoeken en ik draag graag bij aan projecten waar middels kunst en cultuur ogen worden geopend voor de wereld om ons heen.
Met mijn werk als coach, adviseur, trainer en zakelijk/artistiek leider binnen de culturele sector zoek ik naar klussen waar deze drijfveer gevoed kan worden.
Als dat ergens is is dat wel bij InDifferent: elke keer als ik Elmar sprak de afgelopen jaren werd ik weer geraakt door wat hij met InDifferent bereikt en voor elkaar krijgt. Ik vind het dan ook een hele eer dat ik nu met mijn kennis en ervaring kan bijdragen aan dat wat InDifferent is en wil zijn.”

Kim van der Werff
Programmeur en educator van Focus Filmtheater

In 2019 maakte ik kennis met Elmar Noteboom en InDifferent. Elmar en een aantal leerlingen namen deel aan een zaalgesprek na afloop van een filmvertoning. Hun aanwezigheid maakte diepe indruk: Elmar was overtuigend en bevlogen, de leerlingen hartverscheurend eerlijk. Hoe simpel kan het zijn, dacht ik, een veilige haven bieden aan iedere leerling die dat nodig heeft. In een bizar complexe sociale omgeving waar echt niet iedereen naar een plek op de apenrots verlangt, maar waar iedereen wel erkenning en verbinding zoekt en het recht moet hebben volkomen zichzelf te zijn. Bedenken dat dat nodig is, is geen rocket science, maar vervolgens een schoolbestuur meekrijgen, het hele zaakje opzetten, daadwerkelijk uitgroeien tot die beoogde veilige haven, dat verduurzamen én daarmee ook nog eens allerlei andere scholen in beweging brengen… ik doe mijn pet af, maak een diepe buiging en wens iedere school een InDifferent groep toe.
Focus Filmtheater en InDifferent hebben in de afgelopen door Corona geteisterde jaren een aantal projecten opgezet en er helaas maar een paar kunnen uitvoeren. Maar wat we konden doen en het contact dat we daarvoor onderhielden, was onverminderd goed en waardevol. Ik luister en leer veel en iedere ontmoeting met de leerlingen raakt me. Film is een veelzijdig en krachtig medium: in het vertellen van verhalen, het adresseren van relevante onderwerpen, het aanzwengelen van denken en doen. Daar sluit samenwerken met InDifferent naadloos op aan.”

Silke Jansen (zij/haar)
Schrijver 
Student politicologie

“Ik zit al bij InDifferent vanaf het moment dat het ontstaan is en weet daarom ook hoe positief het effect van deze stichting kan zijn op jongeren. Ik ben blij dat ik InDifferent heb kunnen zien groeien tot de stichting die het nu is en ik ben ontzettend trots dat ik hiermee kan helpen. Dit wil ik doen door ervoor te zorgen dat jongeren genoeg kennis en informatie kunnen krijgen over terminologie en hedendaagse discussiepunten, zodat zij een goede geformuleerde mening kunnen creëren en voor zichzelf kunnen opkomen. Als student politicologie ben ik erg geïnteresseerd hoe het gaat met de wereld. Ik geloof dat de jeugd een reflectie is van de wereld waarin wij leven. Daarom vind ik het ontzettend belangrijk dat alle kinderen  zich veilig voelen om te groeien naar de persoon die zij kunnen en willen zijn en hierom is InDifferent zo belangrijk.”

Maaike Broos (zij/haar)
Filmmaker & Organisatie-antropoloog 
Maakt dit jaar een documentaire over InDifferent

InDifferent is een community door en voor jongeren, ontstaan uit de behoefte van jongeren om ruimte te claimen om zichzelf te kunnen zijn. Elmar Nooteboom begeleidt hen hierbij en deelt hun missie vanuit zijn persoonlijke drijfveer als docent, kunstenaar en als ervaringsdeskundige. Als puber heeft hij zelf een community als InDifferent zeker gemist. ‘Leren gaat lastig als je hoofd vol zit of als je met tegenzin naar school gaat omdat je niet jezelf mag zijn of op een veilige manier de ruimte krijgt jezelf te ontdekken. Mijn motto in mijn leven en werk is dat je door de ander jezelf leert kennen. Het is dan ook essentieel om die ander te omarmen, juist door verschillen te benoemen, te respecteren en juist te bewonderen.’  
Als organisatie antropoloog en filmmaker volg ik InDifferent samen met Mika, een oud leerling van InDifferent. In onze documentaire willen we vooral laten zien hoe een community van leerlingen kan opbloeien als ze de ruimte en steun krijgen van hun school en de warmte en toewijding van een docent als Elmar. De kracht van InDifferent is dat het niet gaat om visies op papier en vastomlijnde programma’s over leerlingen. Het is juist de kunst om mee te bewegen met de behoefte van leerlingen zelf.”

Mika de Wit (hij/hem)
Filmmaker
Filmt dit jaar een documentaire over InDifferent

Als middelbare scholier was ik vanaf de start bij InDifferent betrokken. Dit heeft veel voor me betekend, ik kon er mezelf zijn, ik werd gewaardeerd om wie ik was en heb nieuwe vrienden gemaakt. Ook heb ik verschillende video’s voor InDifferent gemaakt, zodat ik mijn passie voor film en camera kon ontplooien. Inmiddels ben ik student aan de filmacademie in Amsterdam en ik ben dan ook heel blij dat ik een jaar lang samen met Maaike Broos aan de documentaire over InDifferent werk.”

Gery ten Broek (zij/haar)
Portretfotograaf

“Als portretfotograaf en moeder en oma van een groot multicultureel gezin, wil ik thema’s vertellen die mij na aan het hart liggen, deze verbeeld ik in fotoseries. Het zijn series die het verhaal vertellen waarvan ik vind dat deze verteld moeten worden. In verband met een nieuw project kwam ik in contact met Elmar en InDifferent. Zijn enorme gedrevenheid en een schans voor jongeren vind ik bewonderenswaardig. Graag wil ik die jongeren vastleggen die zich inzetten voor diversiteit, gelijkheid en hun toekomst. Het is tijd voor jongeren om ouderen te leren over diversiteit, de schoonheid en de kracht hiervan.”

Jorian Bakker (hij/hem)
Oprichter Arnhemse Stadsgesprekken

Bruggen bouwen. Tussen mensen, tussen leefwerelden, tussen overtuigingen. Het is zo makkelijk om je af te zetten en de ander te veroordelen. Maar wanneer je in gesprek gaat met de ander, ontdek je dat de verschillen misschien niet zo groot zijn. Of dat die verschillen ook mooi en waardevol kunnen zijn. Dat motiveerde mij persoonlijk bijvoorbeeld om Arnhemse Stadsgesprekken op te richten. Gesprekken met inwoners uit de stad en de politiek met luisterend oor. Maar dat is ook wat ik zo bewonder aan Elmar en zijn organisatie. InDifferent biedt een waardevolle en veilige plek voor jongeren om te ontdekken wie ze zijn. Een pareltje voor Arnhem. Zo’n plek gun ik iedereen!”

Connie Vissers (zij/haar)
Kunstenaar en kunstdocent

In verschillende kunstprojecten die ik die met kinderen en jongeren op azc’s en op scholen doe ervaar ik dat kunst zo’n mooi middel is om met elkaar te verbinden. De verschillen zijn niet van belang. Het feit dat InDifferent nodig is op middelbare scholen is, is voor mij waanzin.  Maar als het dan toch zo is; hoe fijn is het dan om hier met kunst een bijdrage te kunnen leveren aan de jongeren die zich hierin vrij kunnen ontwikkelen, zich gezien en gehoord voelen en waar ruimte is voor expressie.”

Jelle van Eerd (hij/hem)
Cultuurmakelaar bij Rozet

Iedereen verdient een groep waarin veilig ontmoet en ontwikkeld kan worden. Bij InDifferent wordt dat geboden. Waar jongeren op andere plekken misschien buiten de boot vallen, vinden zij bij InDifferent een betrouwbare omgeving. 
InDifferent weet mensen te bereiken en vooral ook aan zich te binden. Door binnen projecten de jongeren een actieve rol te geven bouwen zij samen aan een community. Een mooie mix van mensen die er volledig voor gaan!”

Geïnteresseerd geraakt of heb je vragen? 
Laat van je horen!