Ahmed Marcouch (Hij / hem)

Burgemeester van Arnhem

"Wist u dat Arnhem de rijkdom van leerlingen en leraren in club InDifferent kent? Het begon in de gemeente Renkum met de docent tekenen op het Dorenweerd College; de school in Doorwerth van Silke en Niek, die minister Slob onlangs aanschreven over het deurbeleid tegen homo’s.
Intussen hebben al vier Arnhemse scholen zich aangesloten. Want het kan wél, heikele kwesties in de klas naar boven trekken, met als boei de vrijheid van meningsuiting en als doel de normale omgang met klasgenoten. Heerlijk om met scholieren te bakkeleien, je ziet hun hersens oplichten en een last van hun schouders vallen."

Jenny Doest (Zij / haar)

Directeur-bestuurder van Rozet

"InDifferent is onze vaste samenwerkingspartner. Waarom? Omdat iedereen anders is en we een samenleving willen dat dit de norm is. Wij delen de droom en ambitie om dit voor elkaar te krijgen. Door niet onverschillig te zijn, door te doen. Om ook te voelen dat je mag zijn wie je bent, is meer nodig. Meer voorbeelden, meer gesprekken, meer complimenten, meer boeken, meer liedjes, meer voorstellingen, meer films. InDifferent en Rozet werken daar met geduldig, ongeduld onvermoeibaar aan. 
Mijn naam is Jenny Doest. Ik wil leven in een maatschappij waar anders zijn de norm is. Als directeur-bestuurder van Rozet probeer ik daar verschil in te maken. InDifferent is daarin een cruciale samenwerkingspartner."

Dr. Sahar Noor (Zij / haar)

Adviseur, onderzoeker, schrijver en trainer

“Mijn naam is Sahar Noor en ik geloof in een diverse en inclusieve samenleving. In een inclusieve samenleving doet iedereen ertoe. Je hoort erbij en draagt bij zonder mitsen en maren. Iedereen ervaart geborgenheid. Je kunt jezelf zijn. In een inclusie samenleving zorg je voor verbinding onderling. Zelfs als het voor wrijving zorgt, spanning kan een bron van vernieuwing zijn. In een inclusieve samenleving telt jouw ervaring, kennis, talent & inzet. Je mag zijn zoals je bent! Daarom sluit ik me aan bij InDifferent. Bij InDifferent staan we samen tegen ongelijkheid en vieren we onze verschillen.”

Lily van Engen (Zij / haar)

Adviseur bij Cultuur Oost

"Bij Cultuur Oost was Elmar mijn zeer gedreven collega die ons warm wist te maken voor InDifferent. Elmar bracht inclusief denken in de praktijk!
Ik heb verschillende bijeenkomsten van InDifferent bijgewoond waar jongeren zelf vertelden wat InDifferent als community voor hen betekent. Het raakt me altijd weer als jongeren vertellen over hoe ze via kunst en cultuur aan de slag gaan met hun drijfveren en hun persoonlijke ontwikkeling en hoe het hen inspireert. Vaak heb ik gedacht: “Was er maar een InDifferent geweest in mijn schooltijd. Dan had ik makkelijker mijn weg gevonden en me minder eenzaam gevoeld”. Elmar geeft de jongeren een groot gevoel van eigenwaarde waardoor ze spontaan en open hun verhaal vertellen en naar elkaar luisteren. Elmar heeft InDifferent gemaakt tot wat het is en verdient daarvoor alle respect!"

Maurits van de Geijn  (Hij / hem)

Wethouder Arnhem voor Inclusie, Digitale Zaken, Organisatie en Gezondheid

“Iedereen verdient een mooi toekomstperspectief, ongeacht wie je bent en waar je vandaan komt. Een inclusieve samenleving is daarom belangrijk. En dat begint bij de jongere mensen in onze samenleving. Ik blijf me positief verbazen over het werk van InDifferent. Ze helpen jongeren oordeelvrij, direct en in hun eigen taal. Zo helpen ze hen beter in hun vel komen te zitten. Bijvoorbeeld met hun inclusieve sekseducatie, of de inclusieve bijeenkomsten op scholen waar jongeren met elkaar in gesprek gaan over aannames en vooroordelen. Het zijn slechts enkele voorbeelden van de bewegingen die InDifferent in scholen in gang zet. Ik bewonder deze prachtige community en ik hoop dat zij zich nog vele jaren kunnen inzetten zodat jongeren op scholen zichzelf kunnen zijn en ook uitgroeien tot volwassen die zichzelf kunnen zijn en anderen zichzelf kunnen laten zijn.”

 

Kim van der Werff (Zij / haar)

Programmeur en educator van Focus Filmtheater

"In 2019 maakte ik kennis met Elmar Noteboom en InDifferent. Elmar en een aantal leerlingen namen deel aan een zaalgesprek na afloop van een filmvertoning. Hun aanwezigheid maakte diepe indruk: Elmar was overtuigend en bevlogen, de leerlingen hartverscheurend eerlijk. Hoe simpel kan het zijn, dacht ik, een veilige haven bieden aan iedere leerling die dat nodig heeft. In een bizar complexe sociale omgeving waar echt niet iedereen naar een plek op de apenrots verlangt, maar waar iedereen wel erkenning en verbinding zoekt en het recht moet hebben volkomen zichzelf te zijn. Bedenken dat dat nodig is, is geen rocket science, maar vervolgens een schoolbestuur meekrijgen, het hele zaakje opzetten, daadwerkelijk uitgroeien tot die beoogde veilige haven, dat verduurzamen én daarmee ook nog eens allerlei andere scholen in beweging brengen… ik doe mijn pet af, maak een diepe buiging en wens iedere school een InDifferent groep toe.
Focus Filmtheater en InDifferent hebben in de afgelopen door Corona geteisterde jaren een aantal projecten opgezet en er helaas maar een paar kunnen uitvoeren. Maar wat we konden doen en het contact dat we daarvoor onderhielden, was onverminderd goed en waardevol. Ik luister en leer veel en iedere ontmoeting met de leerlingen raakt me. Film is een veelzijdig en krachtig medium: in het vertellen van verhalen, het adresseren van relevante onderwerpen, het aanzwengelen van denken en doen. Daar sluit samenwerken met InDifferent naadloos op aan."

Maaike Broos  (Zij / haar)

Filmmaker & Organisatie-antropoloog 
Maakt dit jaar een documentaire over InDifferent

"InDifferent is een community door en voor jongeren, ontstaan uit de behoefte van jongeren om ruimte te claimen om zichzelf te kunnen zijn. Elmar Nooteboom begeleidt hen hierbij en deelt hun missie vanuit zijn persoonlijke drijfveer als docent, kunstenaar en als ervaringsdeskundige. Als puber heeft hij zelf een community als InDifferent zeker gemist. ‘Leren gaat lastig als je hoofd vol zit of als je met tegenzin naar school gaat omdat je niet jezelf mag zijn of op een veilige manier de ruimte krijgt jezelf te ontdekken. Mijn motto in mijn leven en werk is dat je door de ander jezelf leert kennen. Het is dan ook essentieel om die ander te omarmen, juist door verschillen te benoemen, te respecteren en juist te bewonderen.’  
Als organisatie antropoloog en filmmaker volg ik InDifferent samen met Mika, een oud leerling van InDifferent. In onze documentaire willen we vooral laten zien hoe een community van leerlingen kan opbloeien als ze de ruimte en steun krijgen van hun school en de warmte en toewijding van een docent als Elmar. De kracht van InDifferent is dat het niet gaat om visies op papier en vastomlijnde programma’s over leerlingen. Het is juist de kunst om mee te bewegen met de behoefte van leerlingen zelf."

Mika de Wit (Hij / hem)

Filmmaker

Filmt dit jaar een documentaire over InDifferent

"Als middelbare scholier was ik vanaf de start bij InDifferent betrokken. Dit heeft veel voor me betekend, ik kon er mezelf zijn, ik werd gewaardeerd om wie ik was en heb nieuwe vrienden gemaakt. Ook heb ik verschillende video’s voor InDifferent gemaakt, zodat ik mijn passie voor film en camera kon ontplooien. Inmiddels ben ik student aan de filmacademie in Amsterdam en ik ben dan ook heel blij dat ik een jaar lang samen met Maaike Broos aan de documentaire over InDifferent werk."

Gery ten Broek (Zij / haar)

Portretfotograaf

"Als portretfotograaf en moeder en oma van een groot multicultureel gezin, wil ik thema’s vertellen die mij na aan het hart liggen, deze verbeeld ik in fotoseries. Het zijn series die het verhaal vertellen waarvan ik vind dat deze verteld moeten worden. In verband met een nieuw project kwam ik in contact met Elmar en InDifferent. Zijn enorme gedrevenheid en een schans voor jongeren vind ik bewonderenswaardig. Graag wil ik die jongeren vastleggen die zich inzetten voor diversiteit, gelijkheid en hun toekomst. Het is tijd voor jongeren om ouderen te leren over diversiteit, de schoonheid en de kracht hiervan."

Jorian Bakker (Hij / hem)

Oprichter Arnhemse Stadsgesprekken

"Bruggen bouwen. Tussen mensen, tussen leefwerelden, tussen overtuigingen. Het is zo makkelijk om je af te zetten en de ander te veroordelen. Maar wanneer je in gesprek gaat met de ander, ontdek je dat de verschillen misschien niet zo groot zijn. Of dat die verschillen ook mooi en waardevol kunnen zijn. Dat motiveerde mij persoonlijk bijvoorbeeld om Arnhemse Stadsgesprekken op te richten. Gesprekken met inwoners uit de stad en de politiek met luisterend oor. Maar dat is ook wat ik zo bewonder aan Elmar en zijn organisatie. InDifferent biedt een waardevolle en veilige plek voor jongeren om te ontdekken wie ze zijn. Een pareltje voor Arnhem. Zo’n plek gun ik iedereen!"

Connie Vissers (Zij / haar)

Kunstenaar en kunstdocent

"In verschillende kunstprojecten die ik die met kinderen en jongeren op azc’s en op scholen doe ervaar ik dat kunst zo’n mooi middel is om met elkaar te verbinden. De verschillen zijn niet van belang. Het feit dat InDifferent nodig is op middelbare scholen is, is voor mij waanzin.  Maar als het dan toch zo is; hoe fijn is het dan om hier met kunst een bijdrage te kunnen leveren aan de jongeren die zich hierin vrij kunnen ontwikkelen, zich gezien en gehoord voelen en waar ruimte is voor expressie."

Jelle van Eerd (Hij / hem)

Cultuurmakelaar bij Rozet

"Iedereen verdient een groep waarin veilig ontmoet en ontwikkeld kan worden. Bij InDifferent wordt dat geboden. Waar jongeren op andere plekken misschien buiten de boot vallen, vinden zij bij InDifferent een betrouwbare omgeving. 
InDifferent weet mensen te bereiken en vooral ook aan zich te binden. Door binnen projecten de jongeren een actieve rol te geven bouwen zij samen aan een community. Een mooie mix van mensen die er volledig voor gaan!"

Silke Jansen  (Zij / haar)

Student politicologie

"Ik zit al bij InDifferent vanaf het moment dat het ontstaan is en weet daarom ook hoe positief het effect van deze stichting kan zijn op jongeren. Ik ben blij dat ik InDifferent heb kunnen zien groeien tot de stichting die het nu is en ik ben ontzettend trots dat ik hiermee kan helpen. Dit wil ik doen door ervoor te zorgen dat jongeren genoeg kennis en informatie kunnen krijgen over terminologie en hedendaagse discussiepunten, zodat zij een goede geformuleerde mening kunnen creëren en voor zichzelf kunnen opkomen. Als student politicologie ben ik erg geïnteresseerd hoe het gaat met de wereld. Ik geloof dat de jeugd een reflectie is van de wereld waarin wij leven. Daarom vind ik het ontzettend belangrijk dat alle kinderen  zich veilig voelen om te groeien naar de persoon die zij kunnen en willen zijn en hierom is InDifferent zo belangrijk.”

Lauri Tuinebreijer (Zij / hen)

Student

Altijd had ik het idee dat ik iets goeds wilde doen in de wereld, mijzelf inzetten voor andere mensen. Langere tijd was er bij mij op school geen mogelijkheid om hier iets mee te doen. Gelukkig kwam Elmar een keer langs met leerlingen van het Dorenweerd College en na hun presentatie wist ik meteen dat InDifferent de plek voor mij was. Zij maken zich hard voor dingen die ik ook enorm belangrijk vind; inclusie en diversiteit. 
Uit persoonlijke ervaringen heb ik gemerkt dat hier een enorme vraag naar is. Ik word ondersteund om binnen de organisatie verder te komen en gestimuleerd om persoonlijk verder te groeien, doordat mij kansen worden aangereikt die ik zonder InDifferent nooit had kunnen krijgen.”

 

Caro Ilias de Feijter (Die / hen)

Theatermaker

"Mijn naam is Caro Ilias (die/hen) en ik ben sekstrainer bij indifferent omdat ik het belangrijk vind dat seksuele voorlichting over verschillende mensen en verschillende vormen van seks gaat. 
Zelf ben ik non-binair en ben ik naar de week waarop mijn middelbare school seksuele voorlichting gaf niet komen opdagen. Ik dacht 'Dat gaat toch niet over mij en dan ga ik de hele tijd als meisje aangesproken worden en dat wil ik niet.'. Terwijl ik best graag meer had willen leren over hoe je erachter komt wat je leuk vind, hoe je je grenzen aan geeft of dat sex voor iedereen anders is maar tegelijk over iedereen (ook mensen die asexueel of aromantisch zijn) gaat! Omdat we allemaal lichamen hebben, allemaal connecties aangaan en allemaal het leuk willen hebben met elkaar. Verder vind ik sex, gender en sexualiteit mega interessant en leuk en ben ik heb ik enorm veel zin om daarover met elkaar in gesprek te gaan."

Geïnteresseerd geraakt of heb je vragen? 
Laat van je horen!