Petitie tegen schelden met homo

Door Niek uit VWO 3

“Homo!” “Doe niet zo gay, man!” “Doe niet zo raar! Je bent toch geen homo?” De kans dat jij dit dagelijks door de gangen van je school hoort is groot. Veel jongeren die met deze woorden schelden vinden dat het niet erg is, omdat ze niet echt ‘homo’ bedoelen. Wij als InDifferent denken daar anders over. Misschien bedoel je er niks verkeerds mee, maar bij homoseksuele jongeren komt het wel net zo hard aan. Omdat wij willen dat dit schelden stopt, gingen wij de school rond met een petitie. Dit deden wij op vrijdag 14 december 2018. Paarse Vrijdag!

Een trap in je maag
Maar wat is nou PRECIES het probleem met het gebruiken van deze scheldwoorden? Ik vergelijk het met een trap in je maag. Stel je voor dat ik jou een hele harde trap in je maag geef. Dat doet natuurlijk pijn! Heel veel pijn! Wat nou als ik tegen jou zeg dat die trap niet bedoeld is als een trap? Doen die trappen dat minder pijn? Nee! Natuurlijk niet! Die trappen komen nog steeds net zo hard aan. Dit is exact hetzelfde als wanneer je scheldt met dit soort woorden tegen homoseksuele jongeren. Dit geldt tenminste voor mij, maar ik denk dat dit voor meerdere homoseksuele mensen geldt.

Paarse Vrijdag
Paarse Vrijdag is een nationale dag waarop er gevierd wordt dat er diversiteit is als het gaat om geaardheden. De dag waarop wij met de petitie door onze school gingen. Alle InDifferent leden kregen een shirtje, een petitie en een pen. De hele dag konden ze andere kinderen aanspreken en ze vragen om de petitie te tekenen. Ik ging zelf ook door de school. Eerst dacht ik dat het super eng zou zijn om random jongeren aan te spreken en aan te sporen mee te helpen, maar toen ik één leerling aansprak begon er bijna een rij te ontstaan van jongeren die ook hun handtekening wilden zetten. Ik merkte dat mij dit in een positieve zin erg raakte. Niet alleen omdat ik nu geen jongeren meer hoefde aan te spreken, maar vooral omdat ik niet verwacht had dat er zoveel jongeren achter deze stelling zouden staan. En het is ons gelukt. Meer dan 60% van de school heeft de petitie getekend. Hier waren wij natuurlijk super blij mee, dus met een voldaan gevoel gingen we weer naar huis. Zeker de leukste schooldag van het jaar!

Niet alleen voor gay-gerelateerde scheldwoorden
Een paar weken na Paarse Vrijdag kwam onze directeur Meneer Maessen naar InDifferent toe. Hij had alle petities in z’n handen en hij wilde iets delen met ons. Spannend. Wat gaat Meneer Maessen zeggen over de petitie? Toen vertelde hij ons dat er door de schoolleiding over de petitie is gesproken en dat er is besloten mee te werken. Als vanaf nu docenten horen dat er met gay-gerelateerde woorden gescholden wordt, is het de bedoeling dat zij aan de klas gaan uitleggen waarom dat echt niet goed is. Hij vertelde ook dat dit niet alleen voor deze scheldwoorden geldt, maar ook voor ziektes, afkomst etc. Alle scheldwoorden waar je groepen mensen mee kwetst. Yeah! Twee vliegen in één klap. Hier waren wij natuurlijk super blij mee!

Wat wij gehoopt hadden is dus gebeurd en hoe mooi is het dat dat breder is getrokken. Beter kon het niet worden. Wij waren blij! En hoe zit het bij jou? Denk jij nu ook twee keer na voordat jij met dit soort woorden scheldt?

Aanbevolen posts