
Seks is overal: in reclames, posters, films, muziek, boeken en de natuur. Toch blijft seks vaak een taboe-onderwerp waar we niet gemakkelijk over praten. InDifferent Seks doorbreekt dit taboe door het onderwerp op een leuke manier bespreekbaar te maken tijdens workshops die in samenwerking met de leerlingen zijn ontwikkeld.
Gratis in Arnhem!
1, 2 of 3 workshops van 2 lesuren 100% kostenloos. Gemeente Arnhem vindt goede seksuele voorlichting heel belangrijk en betaalt alle workshops.
Voor alle scholen!
Voor de middelbare school, het MBO en HBO. Binnenkort starten we met een pilot in de bovenbouw van een basisschool.
Wij passen onze workshops eenvoudig aan aan alle niveaus. Dat kan omdat de wensen en behoeften van de leerlingen en studenten centraal staan.
De workshops worden gegeven door twee jonge, gemotiveerde en ervaren trainers. Zij zorgen voor een leerzame en leuke workshop.
Positieve sekseducatie is cruciaal voor leerlingen, om verschillende redenen:
Leerlingen krijgen nauwkeurige en op feiten gebaseerde informatie over seks en seksualiteit, wat hen kan helpen weloverwogen beslissingen te nemen en veilig te blijven.
Door kwesties als gender, seksualiteit en diversiteit aan te pakken, kan positieve seksuele voorlichting helpen om stigmatisering en discriminatie van gemarginaliseerde groepen te verminderen, waardoor meer begrip en acceptatie wordt bevorderd.
Positieve seksuele voorlichting kan leerlingen helpen zich zelfverzekerder en comfortabeler te voelen met hun lichaam, hun seksuele gevoelens en hun relaties.
Positieve seksuele voorlichting bevordert een gezonde houding ten opzichte van seks, inclusief respect, instemming en communicatie, wat leerlingen kan helpen gezonde relaties te ontwikkelen en schadelijk gedrag te vermijden.
Door leerlingen de kennis en vaardigheden te bieden om veilige seks te beoefenen en weloverwogen keuzes te maken over hun seksuele gezondheid, kan positieve seksuele voorlichting helpen het aantal onbedoelde zwangerschappen, soa’s en hiv te verminderen.
Positieve seksuele voorlichting kan de algehele gezondheid en het welzijn bevorderen door leerlingen te helpen gezonde relaties op te bouwen, veilige seks te beoefenen en weloverwogen beslissingen te nemen over hun seksuele gezondheid.
Praten over seks en het vergroten van kennis over seks draagt bij aan een cultuur waarin respectvolle en gezonde seksuele relaties de norm zijn. Dit draagt bij aan preventie van seksueel grensoverschrijdend gedrag door het verhogen van bewustwording, bevorderen van communicatie, verminderen van schaamte en stigma en vergroten van kennis over consent.
Onderzoek van Rutgers toont aan dat veel jongeren sekseducatie niet goed vinden (Ruters, 2017).
5,8
Het gemiddelde cijfer dat jongeren in Nederland geven voor sekseducatie is een 5.8 (Rutgers, 2017)
5,0
LHBTIQA+ jongeren geven sekseducatie zelfs een 5.0 (Voorn, 2021)
Goede sekseducatie zorgt voor jongeren die later beginnen met seks, meer weloverwogen keuzes maken, beter zijn in het aangeven van hun wensen en grenzen, en minder snel seksueel grensoverschrijdend gedrag meemaken en vertonen.
Hiermee breken we met de huidige sekseducatie die zich voornamelijk richt op de risico’s van seks, zoals soa’s en zwangerschappen, en voornamelijk gericht is op penetratie en heteroseks.

In de lessen staat communicatie centraal omdat goede communicatie essentieel is voor een plezierige seksuele ervaring.
We behandelen onderwerpen zoals
- wat seks eigenlijk is
- verschillende lichaamstypes
- je wensen en grenzen aangeven
- orgasmes
- seksueel grensoverschrijdend gedrag
- gender
- flirten
- sexting
- bescherming
- masturbatie
- en nog veel meer.
InDifferent neemt de wens van de leerlingen serieus door samen met hen een lessenreeks te bouwen die aansluit bij hun wensen, omdat zij zelf het beste weten wat ze willen leren.
De leerlingen hebben een belangrijke rol in onze lessen en bepalen zelf waar de lessen over gaan. Hierdoor zijn de lessen interactief en is er veel ruimte voor vragen en input van de leerlingen.
Onze principes
De InDifferent Sekslessen zijn gebaseerd op vier belangrijke principes:
In les 1 van InDifferent Seks doorbreken we het taboe rondom seks en seksualiteit door erover te praten op een positieve, inclusieve en open manier. We willen een veilige omgeving creëren waarin leerlingen zich vrij voelen om hun gedachten, vragen en ervaringen te delen.
Het doel is om seksuele vorming op een positieve manier te bevorderen, waarbij leerlingen leren over respectvolle communicatie, gezonde relaties, en de verschillende aspecten van seksualiteit.
Tijdens de les staat interactie en gelijkwaardigheid binnen de groep centraal. We gebruiken verschillende werkvormen om leerlingen te betrekken bij het gesprek en hun persoonlijke ervaringen en ideeën te delen. Door te praten over seks op een positieve manier, willen we een basis creëren voor verdere seksuele vorming waarbij leerlingen zich veilig en vrij voelen om te ontdekken en te leren. Zo kunnen ze later beter weloverwogen keuzes maken en hun eigen seksuele behoeften en grenzen beter aangeven en respecteren.
De tweede les biedt de keuze tussen twee lessen: “Hoera! Een mensje” en “De biologieles die je altijd al nodig had, maar niemand je durfde te geven”. De leerlingen mogen zelf beslissen welke les zij willen volgen, afhankelijk van hun interesses en relevantie.
In de tweede les van InDifferent Seks bespreken we gender en seksualiteit. Wat is gender eigenlijk? Welke genders zijn er en hoe verhouden gender en seksualiteit zich tot elkaar?
In deze les krijgen leerlingen antwoord op deze veelgestelde vragen.
Het doel is om kennis te verkrijgen over verschillende genders en seksualiteiten en om gendergelijkheid te bevorderen. We willen leerlingen laten nadenken over genderverschillen en privileges. Zo leggen we een basis voor verdere discussie en bewustwording.
In deze les draait alles om de vulva. We willen niet alleen kennis over anatomie bijbrengen, maar ook positieve seksuele ontwikkeling bevorderen en bestaande mythes ontkrachten.
Daarnaast willen we gendergelijkheid bevorderen door de ongelijkheid in kennis over geslachtsorganen recht te zetten. We doorbreken het klassieke lesformat door interactieve elementen en veel ruimte voor onderbrekingen en gesprekken te bieden. Zo creëren we een gelijkwaardige omgeving waarin we op een leuke manier over seks kunnen praten. Join the vulva revolution!
Wij bieden optioneel een docententraining en een ouderavond aan.
Het begrijpen van de visie achter de training is cruciaal voor ouders en docenten. Zij zijn, naast de trainers van InDifferent Seks, een belangrijke schakel tussen de informatie en de leerlingen. Daarom is het van belang dat zij de visie goed begrijpen om de kennis op de juiste manier over te brengen.
Door de training zorgen wij ervoor dat de visie van onze organisatie op de juiste manier wordt overgebracht aan de ouders en docenten. Zo kunnen zij op hun beurt deze visie weer overbrengen op leerlingen, waardoor seksuele educatie op een verantwoorde en effectieve manier kan worden gegeven.
Onze training is opgebouwd uit verschillende modules. We beginnen met het analyseren van de lessen die momenteel in de klassen worden gegeven en de werkvormen die worden gebruikt. Vervolgens kijken we naar welke informatie er wordt behandeld en waarom deze lessen belangrijk zijn. Ook bespreken we de doelen van de lessen en hoe docenten en/of ouders zich kunnen aansluiten bij de inhoud van de lessen.
Onze diverse trainers durven het taboe te doorbreken en creëren een ongedwongen en gelijkwaardige omgeving waarin open gesprekken, persoonlijke verhalen en spelletjes worden gebruikt om het onderwerp toegankelijk te maken. Hieronder vind je informatie over de trainers die de sekslessen geven.