We gaan het hebben over haar

Door Denise I uit HAVO 4
12 februari 2020

Je hebt verschillende soorten haar. Kroeshaar. Stijl haar. Jouw haar. Mijn haar. Goed haar en slecht haar. Slecht haar? Bestaat slecht haar eigenlijk wel?

Op woensdag 12 februari kwam ik daar samen met een groepje van InDifferent achter, in het Stadstheater Arnhem. Theater duo Backman en Blokland gaven ons uitleg over goed haar en slecht haar. Goed haar moet het gladde haar voorstellen en slecht haar het kroeshaar. Met dit gegeven leidde de voorstelling naar een discussiestuk over racisme waarbij het op een serieuze manier werd verteld, maar ook op een vrolijke manier vol humor.

De zaal zat vol met mensen. Mensen met verschillende haartypen. Kroeshaar, krullen, golven en stijl haar. Het duo legde uit dat er verschillende haartypes waren. Van 1a, het steilst tot 4c, het kroest. Ik keek om me heen en toen pas zag ik de verschillende haar typen duidelijk naar voren komen. Die zal dan vast haartype 2b hebben dacht ik als ik een persoon met golvend haar in de zaal zag. Die heeft dan 4c dacht ik toen ik een vrouw met kroeshaar zag. Het was nieuw voor mij en ik vond het erg interessant om de verschillen in het haar te zien.

Theater duo Backman en Blokland namen ons mee in de geschiedenis van voornamelijk kroeshaar. De andere haartypes weggelaten. De voorstelling werd verteld door middel van liedjes, dialogen, beelden op een beeldscherm en presenteren. Vroeger werd kroeshaar gezien als slecht haar. Het was namelijk slecht door te kammen. Ook zou je als je kroeshaar had een minder goede carrière hebben, mannen zouden niet voor je vallen en modellen met kroeshaar zouden nooit op de voorpagina van een tijdschrift komen te staan.

‘Vroeger zat ik op de bank met mijn oma en moeder en er kwam een model in beeld met blond, stijl haar. Mijn oma en moeder zeiden toen altijd: ‘Dat is pas goed haar’. Mijn Kroes haar was dan fout’, vertelde een van de vrouwen. Zo ging dat bij meerdere mensen met kroeshaar vroeger.

Het gevolg daarvan was dat ze het allemaal ging straighten. Je kocht dan haarproducten waar allemaal chemicaliën inzaten die je haar zo stijl en glad mogelijk maakten.  Daarnaast begonnen mensen pruiken te dragen, stijlden ze hun haar met een stijltang en voegden ze nepvlechten toe aan hun haar. Ik herkende mezelf hierin. Zelf heb ik namelijk kroes/krullend haar. Net als de rest van mijn klas wilde ik het stijl hebben en plat dus gingen de haarproducten met chemicaliën een stuk of twee keer mijn haar in. 

Nu ik er naar terug kijk besef ik dat het hartstikke slecht is voor je haar en ik vind het erg schokkend dat er werd gedacht dat mensen met kroeshaar minder kansen zouden hebben dan mensen met glad haar. Bovendien zijn de haarproducten geldverspilling. Zo’n achthonderd euro per jaar.Het duo wilde duidelijk maken dat iedereen gelijke kansen heeft en dat kroeshaar gewoon goed haar is. Dat alle haar types goed zijn. Ze hebben een statement bedacht: ’Unity for the community’ die ze aan ons vertelden. Het publiek stond op en riep samen met de vrouwen ‘unity for the community’. Gebonk als geluidseffect op de achtergrond. Mij maakte het helemaal vrolijk. Hoe deze voorstelling mensen deed meeslepen en liet denken.

Aan het eind van de voorstelling was er nog een nagesprek. Een van de vragen die mij is bijgebleven, is de vraag: ‘Gaan er ook altijd mensen zomaar aan je haar zitten?’ Volmondig riep ik: ‘JA’. Op school had ik weleens in de pauze dat iemand zonder te vragen opeens aan mijn haar ging zitten. Ik draaide dan om en wat er werd gezegd was: ‘’Het is lekker zacht”. Het enige wat ik deed was knikken. Ik wist dan nooit wat ik ervan moest zeggen. Deze ervaring kwam bij zowel iedereen overeen.
Bij het nagesprek kwam ik erachter dat iedereen die in de zaal zat met kroeshaar of krullen blij was met het haar wat ze nu hadden. Dat was ook wat het theater duo wilde bereiken.

Theater duo Backman en Blokland, twee vrouwen die hebben duidelijk gemaakt dat elk haar goed is en slecht haar niet bestaat. Een top avond waar veel is geleerd en gelachen.

Aanbevolen posts