Your voice matters

Door Adriana uit VWO 3
De positie van vrouwen in de samenleving is tegenwoordig een van de grootste discussies. Overal ter wereld komen vrouwen op voor hun rechten zoals gelijke beloning en economische zelfstandigheid. #Metoo bijvoorbeeld is een beweging tegen seksuele intimidatie, aanranding en seksuele misbruik. Op de internationale vrouwendag was er daarom ook een expositie genaamd Your Voice Matters in de tijdelijke expositieruimte De Kerk van Museum Arnhem over de rol van de vrouw in de maatschappij.
Wij, als InDifferent, waren daar natuurlijk ook aanwezig. Je kon er kunstwerken zien van 12 kunstenaars afkomstig uit diverse werelddelen. Het thema ́de positie van vrouwen in het verleden en nu` stond centraal. De kunstenaars willen met hun werk de onderwerpen als seksueel geweld, rollenpatronen, uitsluiting en migratie duidelijk maken. Your Voice Matters doet hier- door ook mee aan de landelijke herdenking van 100 jaar vrouwenkies- recht in Nederland.

Esiri Erheriene-Essi – Agressive Politeness

Dit kunstwerk was absoluut mijn favoriet van de gehele expositie. Het valt erg op door de kleuren die gebruikt zijn en van veraf ziet het eruit als een vrolijk schilderij. Maar als je het van wat dichterbij bekijkt zie je dat het al een heel stuk serieuzer wordt. Het geeft een beeld op racisme die Surinamers in de jaren 70 ondervonden in Nederland. Op de achtergrond zie je allemaal foto’s uit de krant van de Amerikaanse Black Panther Party, een Afro-Amerikaanse politieke organisatie. Het meest opmerkelijke is dat ik dacht dat dit kunstwerk over het nu ging en niet 40 jaar geleden. Omdat er nog steeds veel racisme bestaat in onze wereld, wat erg teleurstellend is.

Aanbevolen posts